HÜKÜMETİ KİM KURAR?

11 Haziran 2015 Perşembe 17:11
Yusuf ÖZTAN
 
 
Geldi geliyor, yapıldı, yapılacak derken bir genel seçimi daha geride bıraktık.. Bugün, 7 Haziran  tarihi geçeli  5 gün olmuş. Şimdi yeni süreçte  yeni milletvekillerinin mazbatalarını almaları, TBMM’ye giderek kayıt yaptırmaları, ardından yapılacak ilk toplantıya katılarak yemin etmeleri gerekiyor.. Sonra yeni Meclis başkanı seçimi ve ardından yeni hükümet kurulması çalışmaları takip edecek.
 
Normal prosedür gereği, görevi 7 Haziran’da sona eren Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığındaki Ak Parti hükümeti, istifasını Cumhurbaşkanı Revep Tayyip Erdoğan’a sundu.. Yine usül gereği Cumhurbaşkanı da,  istifa eden başbakana , yeni  hükümet kurulana kadar görevini sürdürmesini istedi. Artık  bundan sonra gözler yeni kurulacak hükümete çevrildi. Dolayısıyla yeni hükümet nasıl kurulacak, kim veya kimler, hangi partiler kuracak? Bunların cevabını tek kalemde vermek kolay değil. Son üç iktidar döneminde bu sorunun cevabını vermek kolaydı. 276 milletvekilini geçen tek parti olan Ak Parti 2002, 2007 ve 2011 genel seçimlerinden tek başına hükümeti kuracak yetkiyle çıktığı için sorun yoktu.. 
 
Ondan önce geçmiş yıllarda Türkiye’nin birçok koalisyon hükümeti tarafından yönetildiğini biliyoruz.  
 
Seçim sonuçlarına göre tek başına hükümet kurabilecek  sayıda milletvekili çıkaramayan AK Parti şimdi ne yapacak? İlk tercihi koalisyon mu?Azınlık hükümeti mi?Yoksa erken seçim mi? Bu soruların cevabını bir kalemde vermek kolay değil... Şu an görünürdeki çalışmalar ve girişimler gösteriyor ki, hükümet çevrelerinden alınan kulislere göre AK Parti ilk olarak koalisyonu deneyecek. AK Parti'nin gönlündeki koalisyon ortağı ise MHP olarak ön plana çıkıyor. Her ne kadar MHP genel başkanı Devlet Bahçeli, Ak Parti ile koalisyona hayır dese de, AK Parti Meclis Başkanlığını Meral Akşener'e verip MHP  ile koalisyona kapı aralayacak iddiaları gündemde..  
 
Görünürde  AK Parti'nin önünde üç seçenek var. Bunların başında koalisyon hükümeti geliyor. Tabanların birbirine yakın olması nedeniyle İlk akla gelen MHP.   
 
Seçim gecesi MHP lideri Devlet Bahçeli, partisini koalisyon seçeneklerinin dışında tutup, "Ana muhalefete” konumlandırmıştı. Ancak 13 yıldır iktidardan uzak bir MHP kitlesi buna ne diyecek? Henüz iki parti arasında bir temas söz konusu değil. Hatta MHP ile koalisyon olur mu tartışmaları netleşmiş değil ama Meclis başkanlığı seçiminde MHP'li bir isme jest yapılması gibi seçeneklerde konuşulmuyor değil. Örneğin Meclis Başkanlığı MHP'li Meral Akşener'e verilse, bu jest koalisyon kapısını aralayabilir. 
 
 
 
Yine AK Parti'nin önündeki B planı da  unutulmamalı. Ak Parti- CHP ile 'büyük koalisyon' seçeneğini de deneyebilir. Bu  konum, bir 'azınlık hükümeti' seçeneği CHP ile koalisyon yapmaktan daha güçlü görünüyor. Bu arada ısrarla gündeme getirilen  "büyük koalisyon" seçeneği var. Öncelikle AK Parti ile CHP'nin koalisyon hükümeti modeli. CHP ile koalisyon, daha çok AK Parti dışındaki çevreler tarafından gündeme getirilen bir formül.  
 
Bir de AK Parti'nin tek başına kuracağı Azınlık hükümeti var. "Büyük koalisyona" göre daha güçlü bir seçenek. 1979 yılında AP lideri Süleyman  Demirel, 1999 yılında ise DSP lideri Bülent Ecevit kurmuştu. AK Parti'nin böyle bir imkanı olur mu orası belli değil. Hatta biraz zor gözüküyor. Ama azınlık hükümetinin ipinin destek veren partinin elinde olması, icraat yapmayı zorlaştıracaktır. Bu da unutulmamalı.  
 
Seçim hükümeti tüm kapılar çalınıp, hükümet formülleri zorlandıktan sonra, bir kaos ihtimali belirirse erken seçim kararı alınabilir. Bu arada millete dönüp, "Biz hükümet kurmak için tüm yolları denedik ama başarılı olmadık. Bu durumda ülkeyi bir siyasi istikrarsızlık içine sürüklememek için, emaneti sahibine teslim ediyoruz. Kendi kaderine el koy" denilecek. Erken seçim kararı alındığında milletin buna ikna edilmesi gerekiyor. 
 
 
 
Tabi bir de Cumhurbaşkanının Ak Parti’den sonra diğer partilere görev verip vermeyeceği konusu var. Ak Parti dışında kime  hükümet kurma görevi verilirse verilsin, formüller hazır ama gerçekleşmesi zor. CHP+MHP koalisyonu için sayı yetmiyor, HDP’nin desteği şart. MHP, ezeli rakibi HDP ile koalisyona girmez. Buna cesaret edemez. HDP dışarıdan destek verse bile bunu MHP kabul eder mi? CHP+HDP koalisyonuna da yine MHP onay verir mi? Bunu MHP tabanı da seçmeni de kabul etmez. 
 
 
 
Bir başka seçenek ise Ak Parti-HDP koalisyonu? İlk açıklamalarda bu koalisyon zor gibi. Ama birkaç gün içinde liderler ve partileri  daha esnek olacak ve  saydığımız koalisyon seçeneklerine daha ılımlı yaklaşacaklardır. 
 
 
 
Tüm bu seçenekler olmadığı zaman geriye tek seçenek kalıyor? Yeni bir erken genel seçim!.. 
 
 
 
Buna ülkemiz ne kadar hazır? Partiler ne kadar hazır? Getirisi ne, götürüsü ne? Tüm bunları hesap etmek gerekiyor.. Öyle körü körüne kimse yeni bir erken genel seçime gitmek ister mi? Bekleyip göreceğiz..
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin Hava Durumu; Akdeniz, Yenişehir, Toroslar, Mezitli, Gülnar, Erdemli, Aydıncık, Anamur, Çamlıyayla, Mut, Bozyazı, Silifke ve Tarsus Hava Durumu
MÜDÜR DURMUŞ, ERKEKLER BASKETBOL TURNUVASI MÜSABAKALARINA KATILDI
TARSUS'TA EHL-İ BEYT SEVGİSİ KONFERANSI
TSO MECLİS BAŞKANI YAĞCI, TARSUS İLÇE EMNİYET MÜDÜR ŞAHİN'E ZİYARET
Silvikültürel Uygulamalar Hizmetiçi Eğitim Semineri Başladı
Tarsus'ta" Öğretmenler Günü Hatıra Fidan Dikimi Etkinliği!
MERSİN'DE İŞ KULÜBÜ EĞİTİMİNİ BAŞARIYLA TAMAMLAYAN ÖĞRENCİLER SERTİFİKALARINI ALDI
Lojistik Arama Konferansı düzenlendi
BAŞKAN SOFU, DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNÜ KUTLADI
"Bolkarlardan Toroslara Desenlerin Sırrı’" Resim Sergisi