Sağlıklı beslenmeye ilişkin önerilerini sıralayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Barış Özer, yumurtanın her sabah tüketilmesi gereken bir besin olduğunu söyledi. Vakit yetersizliği durumuyla karşı karşıya olanlar için hızlı kahvaltı seçeneklerinin değerlendirilebileceğini belirten Barış Özer şöyle devam etti: “Yulaf ezmesi ve süt ile pratik kahvaltı yapılabilir, detaylar kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Yazın klimalı ortamda çalışanlar susama hissini fazla yaşamıyor. Günlük almamız gereken suyu susamamış olsak bile almamız gerekiyor. Günde en az 2,5-3 litre su tüketmemiz lazım. Onun haricinde ofiste öğle yemeklerini tercih ederken şeçimimizi sağlıklı alternatiflerden yana kullanmalıyız. Gün içerisinde atıştırmalık ara öğünlere de çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çalışma ortamımızda meyvemiz var ise yanında süt ve yoğurt seçenekleri ile tüketebiliriz. Eğer yoksa kuru kayısı, çiğ yemiş, çiğ badem, çiğ fıstık gibi besinleri tüketebiliriz. Hareketsiz iş hayatı olanlar için egzersiz çok önemli. Günlük 45 dakika ile 1 saat arası tempolu yürüyüş yapılabilir. Eğer bunu yapamıyorsak 30 dakika dans edilebilir ya da 20 dakika ip atlanabilir. İlk haftada haftanın 3 günü ile başlayarak alıştıkça artırabiliriz.”
Diyet kelimesinin genel olarak ürkütücü geldiğini anlatan Barış Özer, aslında diyet yerine kişilere sağlıklı beslenmeyi öğrettiklerini ve bunu alışkanlık haline getirmeye çalıştıklarını ifade etti. İdeal kiloya ulaşırken diyet yapmadıklarını, sağlıklı beslenmeyi birlikte öğrendiklerini vurgulayan Barış Özer, “15 kilo verdim ve diyet bitti diye düşündürmüyoruz. Sağlıklı beslenmeyi yaşam biçimi haline getiriyoruz ona alıştırıyoruz ve öğretiyoruz. Hayatımızın yüzde 80’inde sağlıklı beslenelim zaman zaman tabii ki kaçamaklar olacaktır. Ancak burada önemli olan nokta, kaçamak yaptığımız günün akşamı ya da ertesi günü yediklerimizi nasıl dengelediğimizdir” ifadelerini kullandı.
Ufak tefek değişiklikler ile fark yaratın
Diyet ve sağlıklı beslenmeye yönelik çok fazla bilgi kirliliğinin mevcut olduğunu belirten Diyet ve Beslenme Uzmanı Barış Özer, yaza girerken hayatımızda yapacağımız ufak tefek değişiklikler ile fark yaratılarak sonuç alınabileceğini açıkladı. 6 öğün beslenmenin önemine dikkat çeken Özer, “Beslenmemiz kesinlikle 3 ana 3 ara öğün şeklinde olmalı. Ara öğünler metabolizmayı da hızlandırdığı için kesinlikle atlanmaması gerekiyor. Şekeri hayatımızdan uzaklaştırmamız lazım. Çay ve kahveyi şekersiz tüketmeliyiz. Beyaz ekmek yerine tam tahıl, tam buğday veya çavdar ekmeği tüketebiliriz. Süt ve süt ürünlerine diyetimizde yer vermeliyiz. Ara öğünlerimizde meyve ile beraber sütümüz ya da yoğurdumuz olmalı” ifadelerini kullandı. Zamanlama konusunun da beslenmede dikkat edilmesi gereken diğer bir husus olduğunun altını çizen Özer konuşmasına şöyle devam etti: “Her öğünümüzün arası 2,5-3 saat olmalı ki kan şekerimizde ani iniş çıkışlar olmasın ve kan şekerimiz dengede seyretsin. Son ara öğünümüzü uyumadan 1,5-2 saat önce bitirmeliyiz. Bu durumda akşam yemeğimizi uyumadan 4-5 saat önce yemiş olmamız gerekiyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.