"ZEYTİNYAĞI İHRACATI ÖNCE ESNETİLDİ, SONRA KALDIRILDI"

Tarsus Ticaret Borsası Meclisi, Eylül ayı Meclis toplantısını Meclis Başkan Yardımcısı Murat Çamaşırcı başkanlığında gerçekleştirdi.

26 Eylül 2024 Perşembe, 11:10
"ZEYTİNYAĞI İHRACATI ÖNCE ESNETİLDİ, SONRA KALDIRILDI"
-

Tarsus Ticaret Borsası Meclisi, Eylül ayı Meclis toplantısını Meclis Başkan Yardımcısı Murat Çamaşırcı başkanlığında gerçekleştirdi.
 
Borsa Yönetim Kurulu’nun 1aylık çalışmasıyla ilgili Borsa Meclis Üyelerinin bilgilendirildiği toplantıda,  sektörel konular görüşüldü.
 
Meclis Başkan Yardımcısı Murat Çamaşırcı, son dönemlerde ihracatta duraklama döneminin başladığını belirterek, “İhracatçılar geçen yıl ihracatta beklenen büyümeyi yapamadı. Bu yıl Orta Vadeli Program’da (OVP) belirtilen 267 milyar dolarlık ihracat hedefini, yenilenen OVP ile 264 milyar dolara düşüren ihracat ailesi, bu hedefin de altında bir rakam olabileceğini de tahmin ediyor. En büyük tehlike ise uzun vadeli siparişler noktasında yaşanıyor. Fiyat rekabetçiliğinin yarattığı dezavantajla özellikle küçük ölçekli firmaların müşteri kaybettiğini, yıl sonunda ise ihracat hedeflerinin altında kalınabileceğini tahmin ediyoruz” dedi.
 
KARAMEHMETLER AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI DİLERİM
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke;  Meclis toplantısında yaptığı konuşmasında 78 yaşında hayatını kaybeden Çukurova Holding kurucularından ve Tarsus Ticaret Borsası’nın ilk kurucularından Karamehmetler ailesinin fertlerinden birisi olan hayırsever iş insanı Ali Samsa Karamehmet ‘in vefatından duyduğu üzüntüyü belirterek Karamehmetler ailesine başsağlığı dileklerinde bulundu.
 
ZEYTİNYAĞI İHRACATI ÖNCE ESNETİLDİ, SONRA KALDIRILDI
Ticaret Bakanlığı, son 3 yıldan bu yana tartışılan dökme ve varilli zeytinyağı ihracat yasağını önce esnetti, sonra kaldırıldığını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Teke, sözlerine şu şekilde devam etti;
“Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatı son 3 yılda 4 kez yasaklama gelmesinin ardından Türk zeytinyağı sektörü dökme ve varilli ihracat yasağının kaldırılmasını aynı sektörde üyeleri olan oda/borsalarımız ile birlikte talep ettik. Sektör temsilcilerinin ortak talebi sonucunda Ticaret Bakanlığı 1 Kasım 2024 tarihine kadar 50 bin ton kota verildiğini duyurdu. 14 Eylül tarihli Resmi Gazete’de ise 19 Temmuz 2023’ten bu yana ihracatta alınan ton başına 20 sentlik fon ile birlikte Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen yasakta kalmış oldu.
90 milyon olan zeytin ağacı varlığımızı 200 milyona dayandı. Bu ağaçlar tam verimli hale geldiğinde 650 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin rekoltesi hedefleniyor. Bu rekoltenin katma değere dönüşmesi için ihracat kanallarının sürekli açık olması şart. Zeytinyağı ihracatında kısıtlamanın zihinlerden çıkarılması gerekiyor. “ dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
MTSO YÖNETİMİ, FRANSA'DA GIDA FUARINA KATILDI
"TARSUS'TA SAĞLIĞINI KEŞFET, GELECEĞİNİ FETHET" PROTOKOLÜ İMZALANDI
TAYİNİ ÇIKAN ÇAMLIYAYLA KAYMAKAMI YILMAZ'A VEDA YEMEĞİ DÜZENLENDİ
TARSUS AYŞE MİRİCİ ORTAOKULU'NA AYDINLATMA TALEBİ
MERSİNLİ MİLLİ BOKSÖRLER DÜNYA ŞAMPİYONASI İÇİN HAZIR
Domates serasında çıkan yangın zarara neden oldu
Mersin Çeşmeli Mahallesi'nde Trafik Kazası: 1 Yaralı
VALİ PEHLİVAN "MERSİN-TARSUS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ'NİN 5. ETABI ONAYLANDI"
ÇAMLIYAYLA KAYMAKAMI YILMAZ, VEDA ZİYARETLERİNDE BULUNDU
BAŞKAN BOLTAÇ, TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ TOPLANTISINA KATILDI