Yenişehir Belediyesi ve Marmara Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan 0-3 Yaş Aile Eğitimi Projesinin sekiz haftalık ilk eğitimleri sona erdi. Yenişehir Belediye Akademi’de 20 kişiden oluşan ilk gruba yüz yüze ve uzaktan eğitim verildi. Erken çocukluk eğitimi ile ilgili ailelerin desteklendiği proje ile Yenişehir Belediyesi eğitim yaşını sıfıra indirdi.
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, eğitimleri veren Marmara Üniversitesi-Atatürk Eğitim Fakültesi, Okul Öncesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozana Ural ve ekibi ile eğitimlere katılan ailelerle video konferans yöntemiyle görüştü.
Başkan Özyiğit, “Örneği olmayan bir eğitim programını hayata geçirdik”
Projeyi tüm Türkiye’ye yaymak istediklerini ifade eden Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, projenin daha başlangıcında olduklarını ve ailelerin eğitimlerden yararlandığını söyledi. Eğitim alan ailelerin çocuklarının gelişimlerini izleyeceklerini de kaydeden Başkan Özyiğit şu şekilde konuştu: “Öncelikle Prof. Dr. Ozana Ural’a, bütün ekibine ve MABEP ailesine çok teşekkür ediyorum. Türkiye’de önemli bir adım attık ve örneği olmayan bir eğitim programını hayata geçirdik.
Başlangıçta her şey normaldi, ancak sonradan ortaya çıkan virüs sıkıntısından ötürü online eğitime geçtik ve bugün çok mutluyuz ki ilk mezunlarımızı verdik. Eğitimlere katılım sağlayan aileler çok yararlandıklarını ifade ettiler. Bu daha başlangıç ve bunu özellikle insanların evlerine kapanmak zorunda kaldığı bugünlerde bütün Türkiye’ye yayabilir miyiz bunun çalışmasını yürütmeliyiz. Tüm
Türkiye’ye mal edeceğimiz bir çalışmayı yapmayı diliyorum, bunun için gerekli adımları atacağız. Emeğinize yüreğinize sağlık, Mersin Yenişehir Belediyesi ile böyle bir projeyi hayata geçirdiniz. Sizin bu gönüllülüğünüz enerjimizi kat kat arttırdı. Yenişehir Belediye Akademi’de Sayın Raif Çakmak ile birlikte ilk adımımızı gerçekleştirdik. Ben hayırlı uğurlu olsun diyorum. Çocuklarımız geleceğin bilim insanları olsun, çok güzel yetişsinler. Onların yaşamdaki gelişimlerini de takip edeceğiz. Yenişehir Belediye Akademi’de eğitim alan ailelerin çocuklarının 20 yıl sonra hangi üniversitede okuduklarını ve hangi meslek alanlarına yöneldiklerini gözlemleyeceğiz. Gözümüz bundan sonraki süreçte çocuklarımızın üstünde olacak.”
Korona virüs eğitimlere engel olamadı
“Her Aile Bir Okuldur sloganıyla projemize Sayın Başkanımız Abdullah Özyiğit ile bu yola devam edeceğiz.” ifadelerini kullanan Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ozana Ural ise Türkiye’de çok orijinal bir
modeli yaratma fırsatı elde ettiklerini söyledi. Ural, “Sayın Başkanım çok teşekkür ederiz en başından beri bu önemli projeyi başlattınız ve destek verdiniz. Bu proje üniversite ve yerel yönetim işbirliğinin çok önemli bir örneği. Türkiye’de çok orijinal bir modeli yaratma fırsatı bulduk. Bu model üniversite ve yerel yönetimin yüz yüze ve uzaktan eğitimin birlikte uygulandığı bir model oldu. ‘Her Aile Bir Okul’ sloganıyla başlattığımız 0-3 Yaş Aile Eğitimi Projesi ile ailelere aslında neler yapabileceklerini göstermek istedik. 8 haftalık eğitim sonunda ailelerimize ‘ben yapabilirim, ben çocuğuma bir öğretmen gibi davranabilirim’ fikrini aşılamaktı ne mutlu ki bunu gördük. Her Aile Bir Okuldur sloganıyla projemize Sayın Başkanımız Abdullah Özyiğit ile bu yola devam edeceğiz. Biz haftada bir gün Mersin’e gidiyorduk, oradaki ailelere yüz yüze eğitim veriyorduk ve haftanın dört günü de uzaktan eğitim sistemiyle ailelerimize ulaşıyorduk. Başladığımız bu özgün yolda ne yazık ki korona virüsü sebebiyle son zamanlardaki eğitimimizi tamamen uzaktan eğitim şeklinde yaptık. Aynı zamanda bu model bize gösterdi ki 8 haftalık aile eğitimiyle bir beceri kazanan ailelerimiz online eğitimlerle bunu destekledi. Bu, korona virüs zamanında yaptığımız bu orijinal çalışmanın ne kadar önemli olduğunu da gösteriyor. Biz bunu baştan yüz yüze ve online dizayn ettiğimiz için koronadan etkilenmeden ailelerimiz ile programı tamamlayabildik.”diye konuştu.
Ural, “El birliği ile orijinal bir modeli tamamlama başarısını gösterdik” Projeyi tüm Türkiye’ye yaymak istediklerini vurgulayan Ural, “8 haftalık aile beceri eğitimlerini tüm Türkiye’de yaygınlaştırabilirsek bu modelle daha sonra online şekilde eğitimi rahatlıkla verebiliriz. Tamamen online olarak verebileceğimiz bir çalışmanın yolunu açabilir. Okul öncesi zorunlu eğitim olmadığı için ne yazık ki şuanda ülkemizdeki online eğitim hiç bir şekilde yok. Yenişehir Belediyesi ve Marmara Üniversitesi işbirliğinde başlattığımız bu proje sayesinde eğitimler devam ediyor. Raif hoca ile konuşacağız ve ikinci grupta eğitimleri tamamen online olarak deneyeceğiz. Eğer başarılı da olursak bu modeli yaymak için elimizden geleni yapacağız. Yenişehir Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğit’e, projede büyük emekleri olan Sayın Raif Çakmak’a, çok imtina ile çalışan Yenişehir Belediyesi personeline, çok kıymetli meslektaşlarıma, tüm ailelere ve sevgili yavrularımıza çok teşekkür ediyorum. El birliği ile orijinal bir modeli tamamlama başarısını gösterdik.” dedi.
Şefika Yelken “Aldığım eğitimler sayesinde çocuğum konuşmaya başladı” 0-3 Yaş Aile Eğitimi Projesi eğitimlerine katılan ve 8 haftalık eğitim sürecini tamamlayan Şefika Yelken, eğitimle birlikte çocuğuna doğru şekilde destek olduğunu ve çocuğunun konuşmaya başladığını söyledi. Yelken, “Bize böyle bir ayrıcalığı bize tanıdığı için Yenişehir Belediye Başkanımız Sayın Abdullah Özyiğit’e çok teşekkür ediyorum.
Farkındalığımız arttı. İlk oğlum sekiz yaşında, ikinci oğlum üç yaşına girecek hakikaten nasıl yanlış yaptığımı, neleri fazla, neleri eksik yaptığımı görme fırsatım oldu. Benim eğitime katıldığım oğlum otuz aylıkken hiç konuşmuyordu. Söylediği tek kelime ‘baba’ idi. Eğitimle birlikte daha fazla öğrendim, destek oldum ve onun her söylediğini tekrar ettim. Aldığım eğitimler sayesinde çocuğum konuşmaya başladı.
Benim için büyük bir güzellik çok teşekkür ederim. Herkese çok teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.