Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda 13-14-15 Ekim 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olan sempozyumun açılışına Başkan Kocamaz’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, akademisyenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, üç gün sürecek sempozyum boyunca, konunun uzmanları tarafından Yeniceli Sıdkî Baba’nın hayat hikayesi, divanı, şiir tarzı hakkında aydınlatıcı bilgiler paylaşılacağını ifade etti.
Tarsus’un Yenice Köyü’nde doğan Yeniceli Âşık Sıdkî Baba’nın, dilimizi en temiz şekli ile kullanan ve eserleri günümüze kadar gelen, Anadolu insanını ve halk edebiyatımızı en başarılı şekilde yansıtan bir sanat adamı olduğunu ifade eden Başkan Kocamaz, “Sade bir Türkçe ile söylediği deyiş ve semahları, aradan geçen bunca yıla rağmen hala dilden dile dolanır. Yeniceli Âşık Sıdkî Baba’nın hayat hikâyesi, Anadolu’nun ruh iklimi hakkında da önemli ipuçları verir. Onun ve diğer halk ozanlarımızın deyiş, koşma ve türküleri, bin yıllık vatanımız Anadolu’nun yeryüzünün en bilge coğrafyası olduğunu haykırır” dedi.
Vali Yardımcısı Süleman Deniz ise yaptığı konuşmada geleneksel halk şairlerimizden olan Yeniceli Âşık Sıdkî Baba’nın sadece bir sanat adamı olmadığını, vatan savunmasında mücadele etmiş iyi bir asker olduğunu da ifade ederek, “Yeniceli Âşık Sıdkî Baba sadece ilimize değil dünyaya mal olmuş bir halk şairimiz olmanın yanı sıra bir bilim adamı ve sanat insanıdır. Aynı zamanda yurt savunmasına ordunun bir neferi olarak katılmış ve Doğu Anadolu’da Ruslara karşı mücadele etmiştir.Yeniceli Âşık Sıdkî Baba gibi değerlerin ve eserlerinin yaşatılması adına yapılan bu etkinlikler oldukça önemli. Katılımın yoğun olması da bizi sevindirdi” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından oturum başkanı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ve oturum başkan yardımcısı Doç. Dr. Bülent Arı’nın başlattığı sempozyumda Yeniceli Âşık Sıdkî Baba’nın hayatı, eserleri ve akademisyenler tarafından hazırlanan araştırmalar katılımcılar ile paylaşıldı.
Yeniceli Âşık Sıdkî Baba Kimdir?
1863 yılında Tarsus'un Yenice köyünde doğan ve asıl adı Zeynel Abidin olan Sıtkı Baba’nın soy kütüğü, Oğuzların Bozok koluna dayanır. Küçük yaşta saz çalmayı öğrenen Zeynel Abidin, bir yandan köy hocasından okuma-yazma öğrenirken bir yandan da “Pervane” mahlasıyla deyişler söylemeye başlar.
On iki yaşlarında iken Anadolu’yu Türklük ve İslam’la mayalayan Horasan Erenlerinin kutlu dergâhı Hacı Bektaş’a intisap eder. Dergâhtaki tutumu ve şeyhine bağlılığı nedeniyle “Pervane” olan mahlası "Sıdkî" halini alır. Artık “Sıdkî Baba” olarak anılmaya başlayan Yeniceli Zeynel Abidin,1894 yılında Merzifon'un Hafız köyüne yerleşir. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Şeyhi Cemaleddin Efendi ile birlikte “Mücahidin Alayı”nı kurarak Doğu Cephesi'nde bir yıla yakın savaşır. Ömrünün geri kalanını Harız Köyünde tamamlayan Sıdkî Baba 1928’de vefat eder.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.