ANKARA - Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan '2015-2016 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi' Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Büroda sözlü danışmanlıkta ilk saat için 250 TL olan avukatlık ücreti ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 3 bin 600, Yargıtay'da ilk derecede görülen davalar için 3 bin 500 TL olarak belirlendi.
Öncekilerden farklı olarak yapılan değişiklikler şöyle: İcra ve iflas müdürlüklerinin yaptığı işlemler nedeniyle icra mahkemesine yapılan şikayetlerde, verilecek kabul kararlarında, hazine aleyhine maktu ücrete hükmolunacak.
Çocukla şahsi münasebetlerin düzenlenmesine dair ilamın icra müdürlüğü aracılığıyla yerine getirilmesi halinde alacaklı lehine tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünün birinci sırasındaki maktu avukatlık ücretine hükmolunacak.
Danıştay incelemesinden geçen 'Beraat eden ve kendisini vekil ile temsil ettiren sanık yararına Hazine aleyhine maktu avukatlık ücretine hükmedilir' şeklindeki tarife maddesine 3. maddeden öykünerek ek düzenleme getirildi: "Beraat eden sanıklar birden fazla ise beraat sebebi ortak olan sanıklar müdafii lehine tek, beraat sebebi ayrı olan sanıklar müdafii lehine ise ayrı ayrı avukatlık ücretine hükmolunur.”
Sigorta Tahkim Komisyonlarında belli esaslar çerçevesinde avukatlık ücretine hükmedilecek. Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulunda avukatlık ücretine hükmedilecek. Yazılı danışmada sözlü danışmaya benzer şekilde saat esasına göre yeni düzenleme yapıldı. Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu Başkanlığında takip edilen dava ve işlerde maktu avukatlık ücreti düzenlemesi yapıldı. Sayıştay’da görülen hesap yargılamalarında maktu avukatlık ücreti düzenlemesi yapıldı. Üçüncü kısımda oranlara karşılık gelen parasal miktarlar yeniden düzenlendi, maktu avukatlık ücretlerinde ciddi artışlar yapıldı.
Ücret tarifesinde yapılan değişiklikler ise şöyle: Büroda sözlü danışmanlıkta ilk saat için 250 TL, takip eden her saat için 150 TL, gidilen yerde sözlü danışmanlıkta 500 TL, takip eden her saat için 250 TL, dilekçe, ihbarname, ihtarname ve protesto düzenlenmesi 360 TL, miras sözleşmesi ve vasiyetname hazırlamada bin 450 TL, ticari işlerle ilgili sözleşme düzenlemede bin 500 TL, iş takibi konusunda uluslararası yargı yerlerinde duruşmalı hukuki danışmanlık için 9 bin, duruşmasız için 5 bin 250 TL. Yapı kooperatifleri için ücret bin, anonim şirketler için ise sözleşmeli avukatlarına ödenecek ücret bin 500 TL. İcra dairelerinde yapılan takipler için ücret 300 TL, ceza soruşturma evresinde takip edilen işler için 600 TL, fikri ve sınai haklar mahkemelerinde takip edilen davalar için 2 bin 600, ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 3 bin 600 TL, Yargıtay'da ilk derecede görülen davalar için 3 bin 500, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay ve Sayıştay'da temyiz yoluyla görülen işlerin duruşması için bin 350, Yüce Divan sıfatıyla bakılan davalarda da 6 bin TL
Bireysel başvurularda duruşmalı işlerde 3 bin 600, duruşmasız işlerde bin 800 TL ücret ödenecek.
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.