TÜİKYıllık ortalama brüt kazanç 27 bin 830 lira

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Kazanç Yapısı Araştırması sonuçlarına göre 2014 yılında yıllık ortalama brüt kazanç 27 bin 830 TL oldu

17 Aralık 2015 Perşembe, 10:22
TÜİKYıllık ortalama brüt kazanç 27 bin 830 lira
-

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Kazanç Yapısı Araştırması sonuçlarına göre 2014 yılında yıllık ortalama brüt kazanç 27 bin 830 TL oldu. Bu değer, erkekler için 27 bin 775 TL, kadınlar için 27 bin 974 TL olarak tahmin edildi.

Araştırma sonuçları incelendiğinde hem erkek hem de kadın ücretli çalışanların kazançlarının, genellikle eğitim durumu ile doğru orantılı olarak yükseldiği görüldü. Benzer durumun yaş grubu ve kıdem yılı için de geçerli olduğu görüldü. Eğitim durumuna göre en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı yüksekokul ve üstü eğitim düzeyine sahip olanlar elde etti. Bu eğitim düzeyinde yıllık ortalama brüt kazanç erkeklerde 55 bin 633 TL, kadınlarda ise 45 bin 483 TL oldu.

EN YÜKSEK KAZANÇ FİNANS VE SİGORTA SEKTÖRÜNDE

Ücretli çalışanların ücret ve kazançları ekonomik faaliyet kolu ayrımında incelendiğinde, en yüksek yıllık ortalama brüt kazancın 62 bin 250 TL ile finans ve sigorta faaliyetleri ekonomik faaliyet kolunda olduğu gözlemlendi. Bu sektörü 61 bin 830 TL ile bilgi ve iletişim sektörü izledi. En düşük yıllık ortalama brüt kazanç ise 20 bin 451 TL ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe elde edildi. Bunu 21 bin 340 TL yıllık ortalama brüt kazanç ile idari ve destek hizmet faaliyetleri sektörü izledi.

NİTELİK GEREKTİRMEYEN İŞLERDE ÇALIŞANLAR EN DÜŞÜK KAZANCI ELDE ETTİ

Meslek grubu (ISCO 08) ayrımında incelendiğinde en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı 86 bin 701 TL ile ‘yöneticiler’ meslek grubunda çalışanların elde ettiği görüldü. Bu meslek grubunu 57 bin 678 TL ile ‘profesyonel meslek mensupları’ izledi. En düşük yıllık ortalama brüt kazanç ise 17 bin 056 TL ile ‘nitelik gerektirmeyen meslekler’ grubunda gerçekleşti.

CİNSİYETE DAYALI ÜCRET FARKI ERKEKLER LEHİNE

Cinsiyete dayalı (erkek-kadın) ücret farkı, erkek ve kadın arasındaki ücret farkının erkek ücreti içindeki yüzdesi olarak tanımlanır. Bu gösterge, saatlik, aylık veya yıllık ortalama ücret esas alınarak hesaplanabilmekte olup yıllık ortalama brüt ücret kullanılarak hesaplandı. Cinsiyete dayalı ücret farkı toplamda kadın ücretinin lehine (eksi yüzde 0,4) iken, eğitim durumuna göre incelendiğinde tüm eğitim durumu basamakları için erkek ücreti lehine gerçekleşti.
CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
"DOLANDIRICILIK VE YASA DIŞI BAHİS" OPERASYONLARINDA 48 KİŞİ YAKALANDI
BÜYÜKŞEHİR, ULAŞIMI HEM KONFORLU HEM DE GÜVENLİ HALE GETİRİYOR
“SAHTE KİMLİK İLE KAÇTI PARMAK İZİ İLE YAKALANDI”
SİLİFKE GENÇLİK MERKEZİ TAMAMLANDI
TSO, KASIM AYI MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
ÇAMLIYAYLA'DA 10 TON KAÇAK TÜTÜN ELE GEÇİRİLDİ
MTSO’da, iklim değişikliğiyle başa çıkmanın yolları arandı
İSMETPAŞA MAHALLESİ GERİ DÖNÜŞÜMDE KADERİNE TERK EDİLDİ
56 İLDE TEFECİLERE VE DOLANDIRICILARA "KUYU-46" OPERASYONU
MERSİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRÜ FAZİLET DURMUŞ'TAN SİLİFKE ZİYARETİ