Bu protokol ile Tarsus özelinden başlayarak ülke genelinde faaliyet gösteren üretici ve tüketicilere yönelik çeşitli organizasyonlar yürütülecektir.
Bu kapsamda tarımsal üretimin arttırılması, güvenilir ve sağlıklı gıda arzında sürekliliğin sağlanması, ürün deseninin çeşitlenmesi, mevcut üretimde kalite ve verimliliğin arttırılması, etkin ve sürdürülebilir, aynı zamanda da çevre ve insan sağlığını gözeten bir üretim gerçekleştirmek amacıyla imzalanan protokol ile kurumlar arasında başta tarımsal eğitim olmak üzere birçok alanda iş birliğini öngörüyor.
İmza törenine, Tarsus İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı arasında Tarımsal Eğitimde İşbirliği protokolü imzalandı.
Protokol sonrası yapılan ortak açıklamada;
Tarsus, tarım ve turizm sektörlerinde geldiği nokta ile Türkiye’de ve Dünya’da marka olmuş bir kenttir. Tarsus’un elde ettiği bu konumu koruması için tüm sektör paydaşlarının gayretleri ve özverili çalışmaları büyük önem arz etmektedir.
Tarsus, sahip olduğu ekolojik ve jeolojik üstünlükleri ile ülkemizde tarımda öncü , bilgi birikiminin en yüksek düzeyde kullanıldığı bir şehir olup, yıllık 5.4 milyar TL tarımsal hasıla ile Türkiye tarımının ve özellikle narenciye ihracatının lokomotifi konumundadır.
Tarsus’nın bu noktaya gelmesini, başta Tarsus çiftçileri olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının ( resmi, özel) özverili çalışmaları sağlamıştır.
Tarımda marka şehir olma yolunda devam eden Tarsus, İlinin coğrafi işaretli ürünlerinde de başı çeken bir yere sahiptir.
İçinde bulunduğumuz Koronavirüs (Covid-19) salgını münasebetiyle bu virüsten korunma tedbirleri kapsamında sosyal izolasyonun sağlanması Koronavirüs ile mücadelede en önemli savunma gücümüz olmuştur. İmzalanan protokol kapsamında düzenlenecek online eğitimler ile hem Koronavirüs ile ülkesel bazda yürütülen mücadeleye katkı sağlamak, hem de tarımsal eğitim ve yayım faaliyetlerinin kesintisiz, etkin ve sürdürülebilir kılınması amaçlanmaktadır.
Protokol kapsamında ücretsiz online eğitimlerin yanı sıra, tarım sektörünün mevcut sorunlarının belirlenmesi ve bu sorunların giderilmesi için yapılabilecek çalışmaların ortaya çıkarılması amacıyla çalıştay, sempozyum, panel, toplantı vb. faaliyetler yürütülecektir.Bu programlar ile yöresel ürünlerimizin ülkemiz çapında görünürlüğünü arttırmak ve pazar ağını genişletmek amaçlanmaktadır.
Ayrıca protokol kapsamında Tarsus başta olmak üzere 81 ilimizde coğrafi işaret almış veya almak için başvuru yapılmış ürünleri ile o yöreye özgü ürünlerinin tanıtımının yapılacağı ve sosyal medya uygulamaları üzerinden yayınlanacak programlar yürütülecektir. Aynı kapsamda Tarsus’la özdeşleşmiş Markaların tanıtımının da yapılması sağlanacaktır.
Tarsus’un üreticileri, tüketicileri, kurum ve kuruluşları ile birlikte sahip olduğu bilgi birikimi ve bilgiye ulaşma kabiliyetleri ile yoğun bir tarımsal üretim gerçekleştirmektedir.
Protokülümüzün hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.