Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu, haftalık toplantısını Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke başkanlığında gerçekleştirdi.
Başkan Teke, Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Kemal Süheyl Batmaz, Yönetim Kurulu Üyeleri Yücel Gürbüz, İlhan Titiz ve Ayhan Bayram’ın da katıldığı toplantıda, ihracat ve iklimsel değişikliklerin tarım ürünlerine etkisi konuları istişare edildi.
Toplantı sonunda İhracat rakamlarını değerlendiren Borsa Başkanı Teke, “Dış ticaretimizde yaşanan onca olumsuzlara rağmen Türkiye genelinde ihracatımız, 2024 yılında 2023'e göre yüzde 2,5 artışla 262 milyar dolarla yükseldi. Yine Türkiye genelinde narenciye, sebze ve meyve ihracatımız ise, 3,4 milyar dolar gerçekleşti.
Mersin ilimiz ihracatta; 2024 yılı sonu itibarıyla Türkiye geneli yaş sebze-meyve ihracatı 798 milyon dolar ile birinci sıradadır. 2024 yılı sonu itibarıyla Türkiye geneli narenciye ihracatı 437 milyon dolarla 1. sırada olmasına vesile olan Tarsus, en büyük tarım kenti olmayı başarmış durumdadır. Dei.
Tarsus Ticaret Borsası olarak, 2017 yılından bugüne URGE projesi yürüterek tarımsal üretimin, ticaretin ve ihracatın geliştirilmesi için canla başla çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Borsa Başkanı Teke, “Son 3 yılda Tarsus’un toplam ihracat potansiyeli ise bitkisel ve hayvansal ürünlerde 364 milyon dolara ulaşmıştır.İl’imiz ve kentimiz olarak bizim bu başarıyı 2025 yılında da sürdürmek en büyük temennimizdir” dedi.
“Ülke ortalamasının üzerinde fiyat/kg değerine sahibiz” diyen Ticaret Borsası Başkanı Teke “Ürettiğimiz tarım ürünlerinin büyük bölümünün zaman faydalı olması dolayısıyla nitelikli tarım yapma kapasitemiz artmış durumdadır. Ancak 2024 yılı boyunca ihracatçıların dış pazarlarda fiyat oluşturma sorunları had safhaya çıkmıştır. Çünkü kur fiyatı artış hızından çok yüksek seyreden maliyet artışları, uzun süredir çalışılmakta olan dış pazarlara bile girişi ciddi boyutta zorlamıştır. 2025 yılında hem tüketim mallarının ithalatını dengelemek hem de dış pazarlara ihracat gücümüzü koruyabilmek için mutlaka enflasyon hızıyla uyumlu bir kur fiyatı oluşmasına ihtiyaç vardır” diye konuştu.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK KORKUTUYOR
Tarsus Ticaret Borsası olarak 2024 yılında iklim değişikliği ile ilgili önemli çalışmalara imza attıklarını ve aşırı iklim olaylarının giderek artan şiddetle artacağı uyarısında bulunduklarını anımsatan Başkan Teke “Kuraklık, su kaynaklarının tükenmesi ve suya erişim sorunu kapsamlı etkilerini aynı şiddetle hissetmeye devam ediyoruz. Korktuğumuz günlerin gelmekte olduğuna işaret ve istişare ettik. Yaşadığımız felaketlerde hem şehrimiz hem de tarım alanlarımız büyük zarar görmeye başladı. Şimdiye kadar geç kalmış olsak da bugünden yapmamız gereken, iklim değişikliği için etkili tedbirler almalıyız. Tüm faaliyetlerimizde üyelerimizin, sektörümüzün, kentimizin ve ülkemizin daha güçlü bir konuma gelmesi için çaba sarf ediyoruz” ifadesine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.