ANTALYA - Burdur’da yaşayan Suriyeli mültecilere, Avusturalya’dan alınan hibe ile Türkçe dersi, dikiş nakış, takı tasarımı kursu ve psikolojik destek verilecek. Kadın ve çocukların daha çok ön planda tutulduğu proje kapsamında Suriyeli mülteciler hem topluma kazandırılacak hem de iş imkânı bulma fırsatı yakalayacak.
Türkiye’de bulunan 2,3 milyon Suriyeli mülteci için, eylem planı çerçevesinde Avrupa Birliği’nden (AB) 3 milyar Euro yardım yapılacağı açıklanmıştı. Burdur Valiliği Avrupa Birliği Proje Birimi çalışanı Selma Cömert Aygün de Avustralya Büyükelçiliği’nin mülteciler için açtığı proje kapsamında çıkmış olduğu teklif çağrısına istinaden yaptığı başvuruda 'Haydi Kendini İyi Hisset' adlı proje hibe desteği verildi.
Selma Cömert Aygün’ün yazdığı proje Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi ve Burdur Rehberlik Araştırmalar Merkezi işbirliğiyle yapılacak. Avustralya Büyükelçiliği, Türkçe dil eğitimi, dikiş nakış kursu, takı tasarımı kursu ve Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından da onlara psikolojik destek ve danışmanlık hizmeti sunulması için 40 bin liralık hibe desteği verdi.
Burdur merkez ve ilçelerinde yaklaşık 950 Suriyeli mültecilerin yaşadığını söyleyen Selma Cömert Aygün, il merkezinde ise son rakamlara göre 242 göçmenin yaşadığını ifade etti. Projeyi yazdıktan sonra 11 Eylül’de teslim ettiklerini söyleyen Aygün, “Bize hükümet kurulduktan sonra açıklanacağını söylediler. Geçen hafta projenin hibe aldığı belli olmuş. Bana da yeni mail yolu ile ulaştı. Bu proje tamamen Suriyeli göçmenlere yönelik eğitim ve psikolojik destek.” dedi.
Eğitimlerin Burdur Halk Eğitim ve Burdur Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından verileceğini aktaran Aygün, 6,5 aylık sürecek bir proje olduğunu belirtti.
‘KADINLARI DAHA ÇOK DÜŞÜNÜYORUZ’
Açılacak kurslara her mültecinin katılabileceğini belirten Aygün, Suriyeli kadınları daha çok teşvik etmeyi de amaçladıklarını açıkladı. Mültecilerin hayatlarını sürdürebilmek için ilk başta Türkçe dil eğitimi vereceklerini ifade eden Aygün, “İnsanlar en azından Türkçe öğrenirse dertlerini anlatabilme fırsatına sahip olacaklar. Alacakları bu kurslarla eğer bir meslek edinmeleri durumunda da ailelerine katkıda bulunabilirler. Dikiş nakış işine girebilir ya da kendilerine bir şeyler dikebilirler. Psikolojik destek olarak da bu insanlar ülkelerini bırakıp farklı bir ülkede yaşamaya gelmişler. Savaştan kaçıp gelmişler. Doğal olarak psikolojilerinin normal olmaması gerekir. Çocuklara ve büyüklere yönelik olarak psikolojik destek vermeyi amaçlıyoruz.” diye konuştu.
‘SURİYELİ KADINLARIN MESLEKİ ALANDA GELİŞMESİ SAĞLANACAK’
Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ömer Akan, Türkiye’nin dört bir yanına yerleşen mültecilerle ilgili herkesin bir şeyler yapmaya çalıştığını ifade etti. Halk eğitim olarak Burdur’da yaşayan Suriyeli kadınlara mesleki alanda kendilerini geliştirmesi için ders vereceklerini kaydeden Ömer Akan, alacakları eğitimle önce kendi kıyafetlerini dikebileceklerini, daha ilerde de bunun bir iş kapısı olabileceğini vurguladı. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.