Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
MERCEK’in ilk kursu olarak başlayan eğitimler, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Karacaoğlan Halk Eğitimi Merkezi iş birliğinde gerçekleştiriliyor. Kursta şoförler hem teorik hem de uygulamalı eğitimlerle daha donanımlı hale getiriliyor.
Şoförler, ilk yardımdan öfke kontrolüne kadar pek çok konuda dersler görüyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi ve Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından verilen kurstan hem Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren toplu taşıma şoförleri hem de Mersinli vatandaşlar faydalanabiliyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde toplu taşıma şoförü olarak görev yapan şoförler, bu kurs sayesinde bilgilerini pekiştirme imkanı buluyor.
Kurslarda teorik verilen dersler Akdeniz Karacaoğlan Halk Eğitimi hocaları, uygulamalı eğitimler de Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapan toplu taşıma şoförleri tarafından veriliyor. Şoförleri kapsayan kursta; Disiplin, İlk Yardım, Öfke Kontrolü, Oryantasyon Eğitimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Şoförlük Mesleğine Giriş, İletişim Yöntem ve Teknikleri, Trafik Kuralları ve Nazari Eğitimi ile Kalite ve Vatandaş Memnuniyeti Eğitimi başlıklarında dersler veriliyor.
“Amacımız; vatandaşlarımızla iş dünyasının arasında köprü olabilmek”
Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Cem Karakuş, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MERCEK Mesleki Eğitim Merkezleri’nin 4.’sünü Akdeniz’deki Hal Sosyal Yaşam Merkezi’nde faaliyete geçirdiklerinden bahsederek, “Hal MERCEK’te derslerimize başlarken önce hangi kursları vereceğimizi düşünmüştük. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığımızın yetkilileri ile Ulaşım Dairesi Başkanlığımızın yetkilileri bir araya gelerek otobüs şoförlerimizin hem kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak hem de mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak kursları düzenlemeyi planladık. Hal MERCEK’te kişisel gelişim kurslarımız verilecek. Bu bizim Akdeniz Karacaoğlan Halk Eğitim Müdürlüğümüzün iş birliği ile yapılacak ve sertifikayı bu iş birliğimiz protokolü ile başarıyla geçenlere vereceğiz. Mesleki gelişim kursları için ise Ulaşım Dairesi Başkanlığımızın yetkilileri kendi alanlarında kurslarını uygulamalı bir şekilde vereceklerdir” dedi.
“Tam anlamıyla profesyonel ve liyakatli şoförler yetiştirmeye çalışıyoruz”
Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürü Bayram Demir de kursiyerlerin teorik eğitimlerin yanı sıra mekanik, bakım ve sürüş konularında da eğitimler gördüklerini de anlatarak, “Amacımız; şoförleri teori eğitiminin yanı sıra kullandıkları araç ve gerecin teknik özelliklerini iyi bilmesi, basit arızaları anında, yolda giderebilmesi. İleri sürüş eğitimlerinde şoförlerimiz hem sefere çıkmadan önce gerekli kontrolleri yapmayı öğreniyorlar hem de aracın genel bakımlarını öğreniyorlar. Şoför adaylarımız aldıkları mekanik eğitimlerinde; aracın teknik bilgileri, aksayan yönleri, arızalı yönleri ve diğer bakımlarını yapabilecek düzeye geliyorlar. Sürüş becerilerini en iyi şekilde burada kazandırıyoruz” diye konuştu.
Verdikleri kursta 2 amaçlarının olduğunu ifade eden Demir, “1. amacımız Mersin Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarımıza şoförlük eğitimi vererek onları hangi kuruma başvuruda bulunurlarsa bulunsunlar bilgili, uygulama düzeyinde gelişmiş ve psiko-motor hareketi tamamen iyileşmiş şoförleri yetiştirmek. 2. amacımız da; kendi bünyemizde fiilen çalışan şoförlerimizin ikame eğitimi dediğimiz yani hizmet içi eğitimde var olan bilgi ve becerilerini geliştirmek. Böylece şoförlerimizin hem halka karşı davranışlarında daha itidalli ve nezaketli olabileceği gibi hem de daha önceki sürüş bilgilerini, teknik ve mekanik bilgilerle tamamlayarak kullandıkları araçları daha konforlu hale getirmesini sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi. Uygulamalı eğitim alanında öncelikle her şoförün kendi kullandığı aracının teknik bilgilerini ve teknik kapasitesini öğrettiklerini detaylı bir şekilde aktaran Demir, “Buradaki eğitim 3 safhaya ayrılıyor. 1; öncelikle teknik bilgileri öğretiyoruz. 2. olarak şoförlerimize bakım eğitimi vererek kullandıkları araçları daha iyi seviyeye getirmesini sağlıyoruz. 3. safhada da ileri sürüş eğitimi vererek; yavaş trafikte ve akan trafikte hem teori uygulamasında hem de pratikte tam anlamıyla profesyonel ve liyakatli şoförler yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi.
“Bu kursların açılma sebebi şoförlerin halka daha iyi hizmet etmesi”
İletişim Yöntem ve Teknikleri konusundaki dersleri veren Usta Öğretici Aynur Dölek de, “İletişim, hepimizin çok ihtiyacının olduğu ana bir başlık. Dolayısıyla ne var, ne buluruz, nerelere ilerleriz, nereye ne kadar taşıyabiliriz diye aslında cevabını bulmaya çalışıyoruz. İyi gidiyor, zaten ders ortamımız interaktif” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nde hem şoför hem de şoför eğitmeni olarak görev yapan Nurdan Bezek, “Bu kursların açılma sebebi; şoförlerin halka daha iyi hizmet etmesi. Büyükşehir Belediyesi’nde şoförlük yapan arkadaşlarımız da var, dışarıdan şoför olmak isteyen arkadaşlar da var. Biz genel olarak aracın teknik, mekanik özelliklerini, trafik kurallarını, aracı tanıtmayı, sürücü bölmesini, nelere dikkat etmesi gerektiğini öğretiyor ve en başta da can taşıdıklarının bilincinde olması için çaba sarf ediyoruz. Halkı bilinçlendiriyoruz” diye konuştu. Uygulamalı ders esnasında nelere dikkat ettiklerini anlatan Bezek, “En son aşamamızda da duraklara yanaşmayı, yolcu almayı, seyir halinde nasıl devam edeceklerini, gelen yolculara nasıl davranması gerektiklerini anlatıyoruz. Yolcuların her birinin aslında birer misafir olduğunu, evlerine gelen misafirleri nasıl karşılaması gerekiyorsa toplu taşıma kullanan yolcuların o şekilde karşılaması noktasında bilinçlendiriyoruz” dedi.
Büyükşehir’in toplu taşıma şoförleri de bu eğitimden faydalanıyor
Büyükşehir bünyesinde toplu taşıma şoförü olan Cevat Erol, “25 senedir şehir içi ticari araç sürüyordum toplu taşımada. Buradaki eksiklerimi tamamlayıp, vatandaşla iletişimi daha iyi sağlamak, daha iyi hizmetin çabasındayız. Onun eğitimindeyiz. Kendimizi daha iyi geliştirmek istiyoruz. Samimi bir ortam var. Eksiklerimizi gideriyorlar, bundan memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi bünyesinde toplu taşıma şoförü olan Bilge Anilmiş ise, “Hal MERCEK’teki kurslarımızda teorik eğitimlerimizi görüyoruz. Teorik eğitimlerle ilgili, yani bize sağlanan tesisler olsun, buradaki öğretmen arkadaşlarımız olsun bize çok yardımcı oluyorlar. Teorik bilgileri çok net öğrenebiliyoruz. Bir diğer konuda da biz uygulama eğitimlerine de giriyoruz. Uygulama eğitimlerinde bize gerekli bilgileri verip, bizi yetiştirmeye çalışıyorlar. Burada gördüğümüz eğitimler teorik ve uygulamalı eğitimler olduğu için ilk yardımdan tutun, bir vatandaşla sözlü muhabbete kadar yani insanın kendisini tanımasından en son konuşmasındaki netliğe kadar burada birçok şeyi gösteriyorlar” ifadelerine yer verdi.
Büyükşehir Belediyesi’nde toplu taşıma şoförü olarak görev yapan ve eğitimlere katılan Çağrı Özben, bilgilerini pekiştirmek amacıyla kursa katıldığını belirterek, “Daha iyi öğrenmek ve kendimizi pekiştirmek için katıldık. Vatandaşa daha iyi hizmet verebilmemiz için iletişim, ilk yardım ve benzeri konularda eğitim alıyoruz. Araçla ilgili direksiyon, şoför kabini, aracın aküleri ve benzeri konularda eğitim alıyoruz. Hocalarımız çok iyi. Her konuda istediğimiz soruları sorabiliyoruz, her konuda cevap alabiliyoruz. Yani eğitim konusunda iyiyiz. Yeni bilgilerle daha iyi bir eğitim alarak daha iyi hizmet vermek için bu kursa geliyorum” dedi.
“Hem mesleki hem insan ilişkileri anlamında kendime çok güzel şeyler katabileceğimi düşündüm”
Kursa katılan şoförlerden Taygun Yüksek de eğitimlerin kendisini heyecanlandırdığını belirterek, “Gerçekten hem mesleki anlamda hem insan ilişkileri anlamında kendime çok güzel şeyler katabileceğimi düşündüm. Bu yüzden de MERCEK oluşumuna katılmaya karar verdim. Ben aşağı yukarı 10-12 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Biz sınıflarımızda teorik bilgileri alıyoruz ve uygulama aşamasında da burada hocalarımız tarafından bize eğitimler veriliyor. Hem işin teori kısmında hem uygulama kısmında bize çok sıcak bir ortam sağlıyorlar. Hepsi güler yüzlü, bizi mesleğimizde daha ileriye taşıyabilmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Biz de onların verdikleri derslere göre onların komutlarına göre kendimize neler katabiliriz, Belediyemizi daha iyi nasıl temsil edebiliriz bunun uğraşındayız” diye belirtti.
Kursa katılan şoförlerden Kurtuluş Devrim Demir ise bu işe 17 yaşında muavinlikle başladığını belirterek, “47 yaşındayım, 30 senedir bu mesleğin içindeyim. 2000 yılında direksiyon başına geçtim. Yurtdışında çalıştım. Peronda otobüsçülük yaptım. Turizm işinde çalıştım. Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde böyle bir kursun açıldığını gördüm. Başvurmak istedim ve şu anda buradayım. Bir haftadan beri MERCEK Kurs Eğitim Merkezindeyiz. Hocalarımızdan eğitim görüyoruz. Şu anda da sahadayız. İnşallah daha iyi olur diye buradayız” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.