Atike Ceylan / Akdeniz Haberler -Besin değeri oldukça yüksek olan mantarın ete rakip olduğunu savunan köylüler, et alamayan vatandaşlar için iyi bir alternatif olduğunu söyledi.
Ormanlardan topladıkları mantarları kilogramını 15 gün öncesinde 20 liradan sattıkları mantarı şimdilerde ise15 liradan satan köylüler, gerek kendi tüketerek gerekse de satarak aile bütçesine katkıda bulundukları mantardan vazgeçemediklerini dile getirdi.
Bu yıl yağışların yeni başlamasıyla birlikte özellikle çam ağaçlarının altında bulunan mantarların bereketiyle geldiğinin altını çizen köylüler, “Bu yılın ilk mantarlarını topladık. Doğal mantar çok önemli bir besin kaynağıdır. Ama bilmeyenler toplamasın ve tüketmesinler. Çünkü birbirine benzeyen zehirli mantarları ayırt edemeyebilirler. Mutlaka bir bilen ile toplamaları gerekir.” dedi.
Pazarda, markette, yol kenarlarında ve kent içinde köşe başlarında satışı yapılan mantar, kilosuyla dikkat çekerken, geçen yıl 5 ila7 arasında satılan mantarın bu yıl 20 liradan başlayıp 15 liraya kadar satılması köylünün alternatif gelir kaynağı arayışını gösterdi. Sadece köylüler değil hafta sonlarında vatandaşların akın ettiği ormanlık alanlarda bolca mantar bulmanın mümkün olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Ormana gidebilen yiyeceği mantarı bulabiliyor, gidemeyen ise satış noktalarından alıyorlar. Ama Silifkeliler olarak yöremizde yetişen bu mantarı severek tüketiyoruz” diye konuştular.
Dünyada yaklaşık 100 bin çeşit mantar bulunduğunu bildiren Silifke Özel Olbamed Hastanesi Diyetisyeni Sedef Özdemir, doğal mantarlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Özdemir, mantarın ciddi bir besin kaynağının olmasının yanı sıra zehirlenme durumunda hayati risk taşıdığına dikkat çekti.
Türkiye'de yetişen mantarların yüzde 2-3'ünün zehirli olduğu ifade eden Özdemir, mantarların uzmanlar tarafından kontrol edildikten sonra tüketilmesinin önemine işaret etti.
Toplanan mantarların 3-4 günden fazla bekletilmemesini isteyen Özdemir şu uyarılarda bulundu: “Rengi kararmaya başlayan mantarların sağlık açısından önemli fitobesin içeriklerinin azaldığı kanıtlanmıştır. Buzdolabında hava almayacak bir kapta saklamak fitobesin ögesi kaybını azaltarak maksimum fayda almamızı sağlar. Dikkat edilmesi gereken bir önemli husus da pürin isimli bileşiğin mantarlarda oldukça yoğun yer aldığıdır. Bazı bireylerde pürine karşı duyarlılık vardır ve mantarların fazla tüketilmemesi bu kişilerde önemlidir. Örneğin gut hastaları bu risk grubundadır. Bu kişiler diyetisyen eşliğinde verilen beslenme programına göre hareket etmelidir.”
Kaynak: Akdeniz Haberler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.