SAMSUN - Medical Park Samsun Tıp Merkezi Anesteziyoloji ve Reanimasyon ve Medikal Akupunktur Uzmanı Dr. Ayşegül Elbir Şahin akupunkturla sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu söyledi. Dr. Şahin, “Sigara dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Eroin ve kokain kadar yüksek bağımlılık yapma potansiyeline sahiptir. DSÖ bağımlılığı düzenli olarak günde 1 sigara içme olarak tanımlamıştır.” dedi.
Dr. Şahin, sigarayı bırakan kişinin baş ağrıları çekebileceğini, işine konsantre olmakta zorlanacağına dikkat çekerek, "Bunun yanında yemeğe saldırabilir, aşırı stresli olup en küçük uyarılara aşırı tepkiler verebilir veya bunlara benzer değişik durumlar ortaya çıkabilir. Akupunktur tüm bu problemlerin ortaya çıkmasını engelleyecek ya da ortaya çıkanları giderecek bir yöntemdir." diye konuştu.
Sigarada bulunan nikotinin yüksek derecede organik bağımlılık yaptığını vurgulayan Dr. Ayşegül Elbir Şahin, şunları kaydetti: “Nikotin bağımlılığı; özellikle akciğer kanserlerinin oluşumunda büyük rol oynar, içmeyenlere oranla 2-3 kat daha fazla risk vardır. Dokulara oksijen ulaşımını azaltır. Bu da kalp krizleri, beyin iskemik atakları, düşük doğum ağırlığı ve hatta hamilelerde düşük yapmaya neden olabilir. Kolesterol seviyesini ve diğer bazı yağ değerlerini artırarak enfarktüs riskini artırabilir. Damarlar üzerine daraltıcı etki yaparak tansiyonun yükselmesine, ayak ülserlerinin oluşumuna, damar yetmezlik ve tıkanmalarına neden olabilir. Diabetes Mellitus da varsa sinir ve böbrek hastalıklarını artırıcı rol oynayabilir. Kan şekerini artırıcı özelliği vardır. Gribal ve akciğer enfeksiyonlarına yatkınlık artabilir. Ağız, boğaz, gırtlak ve mesane kanserlerine zemin hazırlar. Erkeklerde impotansa neden olabilir. Yapılan çalışmalar sigara içiminin beklenen yaşam süresini bütün yaş gruplarında 16 yıl, 35-69 yaş grubunda ise 22 yıl kısalttığını göstermiştir.”
ŞİZOFREN HASTALARININ YÜZDE 90'I TİRYAKİ
Bağımlıların, sigara içmeyi sanki diş fırçalamak veya yüz yıkamak gibi günlük hayatın rutin bir parçasıymış gibi gördüğünü vurgulayan Uzm. Dr. Şahin, şöyle konuştu: "Sabah kalkmasına yardımcı olduğunu, kendini rahatlattığını düşünür. Üzgün veya mutlu olduğu zamanı onunla paylaşma ihtiyacı duyar. Oysa psikiyatri hastalarında genel nüfusa göre sigara içme oranı daha fazladır. Bir araştırmada sigara içme oranının şizofreni hastalarında yüzde 90, bipolar bozukluk hastalarında yüzde 70, başka psikiyatrik bozukluğu olanlarda ise yüzde 45-70 arasında olduğu bildirilmektedir. Yani sigara sizi rahatlatmaz.”
AKUPUNKTUR KİLO ALMANIZI DA ÖNLER
Akupunkturun sigarayı bıraktıktan sonra kilo alımını da engellediğini söyleyen Dr. Şahin, şu tavsiyelerde bulundu: “Sigara içenlerin çoğu özelliklede bayanlar sigarayı bıraktıklarında kilo almaktan (1-5kg) korkmaktadırlar. Oysa sigarasız şişman olmak, sigara ile zayıf olmaktan çok daha sağlıklıdır. Sigarayı bırakanların kilosunda artış olması hiçbir zaman bir zorunluluk veya kaçınılmaz bir durum değildir. Kalp hastaları üzerinde yapılan çalışmalar sigarayı bırakmanın ardından beslenme ve yaşam biçimi değişiklikleri ile kilo alımının engellendiğini ortaya koymaktadır.
Alınan kalorilerin dengeli bir beslenme programıyla düzenlenmesi ve metabolizmanın uygun egzersiz programıyla hızlandırılması ağırlık kontrolü için yeterlidir. Sigarayı bırakabilen bir insan beslenme alışkanlıklarını da rahatlıkla değiştirebilir. Akupunktur her iki konuda da destek alabileceğiniz bir tedavi yöntemidir.
Sigarayı bırakan kişi yemeğe saldırabilir, baş ağrıları çekebilir, işine konsantre olamayabilir, aşırı stresli olup en küçük uyarılara aşırı tepkiler verebilir veya bunlara benzer değişik durumlar ortaya çıkabilir. Akupunktur tüm bu problemlerin ortaya çıkmasını engelleyecek ya da ortaya çıkanları giderecektir. Sigara içme ilk seanstan itibaren bırakılmalıdır. Tedavi, yaklaşık 1 ay sürer. Başarı oranı yüzde 80-85'dir.” CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.