24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği erken genel seçimi yaklaşırken seçim güvenliğine yönelik çalışmalar da hız kazandı. “Her İlde Her Okula Bir Avukat” hedefiyle Ankara Barosu önderliğinde yola çıkan Sensiz Olmaz Hareketi ve Barolar, Ankara ve İstanbul’un ardından üçüncü toplantılarını Diyarbakır’da gerçekleştirdi. Diyarbakır Barosu ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olan seçim güvenliğini sağlamak amacıyla baroların görev başında olacağı vurgulanarak tüm vatandaşlara seçimde özgürce oylarını kullanmaları çağrısı yapıldı. Toplantıda sandık taşıma ve birleştirme kararına yönelik endişeler de dile getirildi. Barolar bu konuda siyasi partilere çağrıda bulunarak destek istediler.
Sensiz Olmaz Hareketi ve Baroların, “Her İlde Her Okula Bir Avukat” projesine katılım günden güne artıyor. Seçim güvenliği konusunda en çok ihlal iddialarına konu olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerine destek olmak amacıyla Diyarbakır’da düzenlenen üçüncü toplantıya; Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Batman, Bingöl, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Kocaeli, Muş, Şanlıurfa, Şırnak ve Van Barolarının Başkan, Yönetim Kurulu ve üyeleri katıldı. Diyarbakır Barosu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda önceki seçimlerden çıkarılan sonuçlardan hareketle riskli sandıkların belirlenmesi ve bu sandıklara ilişkin alınacak önlemler üzerinde duruldu.
“Her İlde Her Okula Bir Avukat” hedefi ile güç birliği yapan Baro temsilcileri, seçim güvenliğini garanti altına almak üzere Türkiye genelinde görev başında olacaklarını açıkladılar. Diyarbakır toplantısında gündeme gelen bir diğer önemli konu ise sandık taşıma ve birleştirme kararı oldu. Barolar, sandıkların taşınmasının oy kullanımını ciddi ölçüde azaltacağı ve oy kullanamayan vatandaşların yerine oy kullanılması ihtimalinin seçmeni tedirgin ettiğine yönelik endişelerini dile getirdiler.
Sandıkların taşınmasının seçime ve seçim güvenliğine gölge düşüreceğini belirten Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, siyasi partilere de çağrı yaparak kamuoyunda bu konuya dikkat çekmek ve gündeme getirmek konusunda destek istedi.
Diyarbakır toplantısında ayrıca Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve seçim kurullarının ilgili yasa uyarınca görevlerini yerine getirirken ve yetkilerini kullanırken bağımsız ve tarafsız olmak zorunda olduğu da yinelendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.