Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Şubat ayı 1. Birleşim Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. MER-EK Halk Ekmek Büfeleri önünde oluşan kuyrukların gündeme gelmesi üzerine konuşan Başkan Seçer, tam kapasite çalışan fabrikanın arıza vermediği sürece günlük 70 bin ekmek ürettiğini söyledi. Yönetime geldiklerinde 75 kuruştan satılan ekmeğin şu anda 1 TL’den vatandaşlara ulaştığını ifade eden Seçer, Türkiye’de Halk Ekmekler arasında en ucuz ekmeği sattıklarını söyledi. Seçer, “Biz ekmek kulübelerinin önünde bu kuyrukların olmasını arzu etmeyiz. Bu, hayat pahalılığının bir sonucudur. Bu benim suçum değil” dedi.
“Sosyal belediyecilik anlayışı gereği vatandaşlarımıza hizmet götürmeye çabalıyoruz”
Meclis’te, Büyükşehir’in MER-EK Halk Ekmek Fabrikası’nın ekmek üretimi ve satışı gündeme geldi. Başkan Seçer, “Biz ekmek kulübelerinin önünde bu kuyrukların olmasını arzu etmeyiz. Bu, hayat pahalılığının bir sonucudur. Bu benim suçum değil. Doğalgaz, elektrik, un fiyatları arşa varmışken bütün bu olumsuzluklar içerisinde, hayat pahalılığının tavan yaptığı bir dönemde, sosyal belediyecilik anlayışı gereği vatandaşlarımıza hizmet götürmeye çabalıyoruz” dedi.
“Halk Ekmeklerde satılan Türkiye’nin en ucuz ekmeği”
Başkan Seçer, bir arıza olmadığı sürece fabrikayı tam kapasite kullanarak günlük 70 bin ekmek üretmeye devam ettiklerini vurgulayarak, “Malzemem bitti, unum bitti; böyle bir gerekçemiz yok. Bunu da bir yere not alabilirsiniz. Hiçbir gün, ‘un bitti, malzeme bitti’ diye o fabrika 1 hafta, 3 gün üretime ara vermeyecek. Vermiyor da zaten. Yönetime geldiğimiz 3 yıl önce 75 kuruştu bu şehirde ekmek fiyatları. Şu anda 1 TL. Halk Ekmeklerde satılan Türkiye’nin en ucuz ekmeği. Ama biz de bu kadar düşük fiyatlarla ne kadar daha götürebiliriz” diye konuştu.
“Fırıncılar da sıkıntılar yaşadığını ifade ediyorlar”
Mersin’de esnafın ekmeği 2,5 TL’den sattığına dikkat çeken Seçer, “Fırıncılar da sıkıntılar yaşadığını ifade ediyorlar. Sadece Mersin’de değil, Türkiye’nin her tarafında. Bir kere bu böyle biline” dedi. Fırıncılar Odası’ndan aldığı rakamları paylaşan Başkan Seçer, Mersin’in günlük 1 milyon ekmek ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, “Bunun içerisinde üretimim 70 bin. Yani yüzde 7” diye konuştu. Bu üretimle piyasayı regüle edip fiyatları ucuzlatamayacağını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Böyle bir gerçek yok. Bunu kendileri de biliyor. Bunu da yapma şansınız yok. Akıl var, mantık var. Fırıncı da ekmek yiyecek, para kazanacak. Burada bir ayrım yapın. Biz bu 70 bin ekmeği gelir durumu görece olarak iyi aileler için üretmiyoruz arkadaşlar. Maalesef, bunu anlayışla karşılamaları gerekiyor vatandaşlarımızın” ifadelerine yer verdi.
Her yere ekmek kulübesi istendiğini belirten Başkan Seçer, “Mahalle ismi vermeyeceğim. Sosyoekonomik olarak varlıklı yerlere daha önce konmuş. Şimdi olsa ben koymam. Kaldıramıyorum da. Bu sefer feryat figan. ‘Bak burada vardı, kaldırdın, niye böyle yaptın?’ Daha önce bir muhtar veya bir farklı aracı oraya o kulübeyi koydurmuş. Ama yine isim vermeyeyim, gerçekten sosyoekonomik olarak daha görece olarak gelir düzeyi düşük yerlerde, semtlerde yok. Daha yeni birkaç yere yeni koydurdum” dedi.
“Bizim şu anda toplam 42 adet satış noktamız var”
Halk Ekmek Büfeleri’ndeki satışla ilgili de bilgi veren Başkan Seçer, şunları söyledi;
“Bizim şu anda toplam 42 adet satış noktamız var. Günde 3 servis yapılıyor. 7 araç ve 7 şoför bunların dağıtımını yapıyor. Sabah 06.00, öğlen 11.30, öğleden sonra da 14.00’te servisler yapılıyor. Bir müşteriye 3 taneden fazla veremiyoruz çünkü lokantacılar bunu istismar ediyor. Bu noktalarda çalışanların tamamı kadın ve kendi hesaplarına bunu yapıyorlar. Bizim maaşlı elemanlarımız değil. Onlara biz belirli bir kâr haddi vermişiz. Farklı destekler de sunuyoruz. O kulübelerde kooperatif ürünleri gibi; Girit ekmeği, açık ekmek gibi. Bu tip ekmeklerin satışını da yasal çerçevede yapıyorlar. Zaten bunlar Maliye’ye kayıtlı kulübeler ya da satışçılar, kişiler. O kadınlar Maliye’ye kayıtlı. Yasa dışı da bir durum söz konusu değil. Biz bu hizmetleri bu şekilde yürütüyoruz.”
Başkan Seçer, Toroslar’da yeni imar çalışmalarında belediye hizmet alanları içerisinde bir ekmek fabrikası yeri ayarlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini hatırlattı. Bu fabrikada standart dışı üretimler de yapabileceklerini belirten Başkan Seçer, Çölyak hastaları için İstanbul’dan tedarik ettikleri glütensiz ekmeklere değinerek; “Glütensiz ekmek üretelim. Biliyorsunuz Çölyak hastaları çok muzdarip. Ben İstanbul Belediyesi’nden bedel ödeyerek o ekmekleri alıyorum, bedelsiz olarak Çölyak hastalarına dağıtıyorum. Yani benim üretimim olmadığı halde sosyal belediyecilik anlayışı içerisinde bunları yapma gayreti içinde olan bir Belediye Başkanıyım” ifadelerine yer verdi.
“Şu anda 4. Çevreyolu’nda ne görüyorsanız 3. Çevreyolu da o şekilde olacak”
Meclis’te 3. Çevreyolu’nda tadilat çalışmasına ihtiyaç duyulduğunu belirten bir Meclis üyesi, çalışmalara ne zaman başlanacağını sordu. Başkan Seçer, kısa bir süre içerisinde çalışmalara başlayacaklarını duyurarak, “Başlamak üzereyiz, eli kulağında. Tamamen yeniliyoruz. Göçmen Kavşağı’nda fore kazık çakan ekipmanları bekliyoruz. Çünkü orada yanlış bazı imalatlar yapılmış yıllar önce. Çok tehlike arz eden yerler var. Biz üstünkörü de yapmayıp oraları sağlamlaştıracağız. O tahkimatları fore kazıklarla yapacağız ve 4. Çevreyolu ayarında, aynı ebatta, aynı ölçülerde yine güvenlik şeridi, bisiklet yolu. Ne görüyorsanız şu anda 4. Çevreyolu’nda, 3. Çevreyolu da o şekilde olacak” dedi.
“Biz Kırmızı Lacivert’i yıkmak zorundayız. Yoksa halkın tepesine çökecek”
Bir Meclis üyesinin belediye binasının ne zaman ve nereye taşınacağı, taşınılan yerin kira maliyeti gibi konularda bilgi istemesi üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Belediye’nin yeni taşınacağı yerler Marina Vista; bu arada inşaatı başlatamadık, Aralık ayında ihaleye çıktık. Bütün belediyelerde olduğu gibi birçok ihalemize teklif veren olmadı. Bir tanesi de buydu. Fiyatlar oynuyor, döviz düşüyor, yükseliyor ama 24 saat esaslı çalıştırıp o kaybedilen süreyi yine kazanacağız. Şu anda ihale aşamasında. Gecikmesinin nedeni biliyorsunuz Bakanlık’tan izne tabi. Biz daha 1 yıl önce bunların görüşmelerini yaptık. Şimdiki rakamı da söyleyeceğim. Çünkü bu standartlar 1 yıl öncenin standartları. Şimdi olsa bu rakamlar mümkün değil. İzin geldi, bu sefer maliklerle, bankalar, avukatlar, hukuksal zemin, varisler, çünkü birçok sahibinin olduğu bir mülkler bütünüydü. Marina Vista, Merkon, orada bir bina var Hilton'un orada, gökdelende 7 kat. Tamamı yıllık 6 milyon 500 bin lira. Yıllık artış TEFE, TÜFE bölü 2. Bizim yaptığımız protokol bundan ibarettir. Siz de takdir edersiniz ki bugün buraları ben kiralamaya kalksam bu standartlarda bir yer bulmam mümkün değil. Son derece de güzel, önemli, şerefli yerler bunlar. Biz Kırmızı Lacivert’i yıkmak zorundayız. Yoksa halkın tepesine çökecek orası. Yani yıkılacak. Çünkü tehlike arz ediyor. Raporları da var. Oralar taşınmak zorunda. O bina yıkılma tehlikesi geçiriyor. Bakın orada otopark vardı tekrar kiraya vermedik. İstiklal Caddesi'nde Allah aşkına öyle asfalt mı olur? Bir şey yapamıyorum, beraber çıkartmam lazım, o binayı indirmem lazım, o caddeyi yapmam lazım. Farkındayım. Yani proje çalışmaları da bitti, her şeyi bitti ama bir şekilde yine yapacağız orayı. Arabayla ben geçen gün geçtim. Hakikaten esnaf ne derse haklı orada. Ama ben de bu tip farklı komplikasyonlardan, yan sorunlardan dolayı da hızlı hareket edemiyorum maalesef.”
“Çok kısa ve süratli bir şekilde oradaki bu arızaları arkadaşlarımız giderecek”
Çay ve Çilek Mahallelerindeki çalışmaların sorulması üzerine Başkan Seçer, “Çay Mahallesi’nde yani demiryolunun aşağısında biz, bu konu burada konuşuldu. Yanılmıyorsam 8 Ekim'de çalışmaları başlatacağız demiştim. Bir hafta önce çalışmaları başlattık. Gününden önce oraları Akdeniz Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi her tarafı bugüne kadar görmediği bir kalitede asfaltladık. Buyurun gidip inceleme yapabilirsiniz. Orada biliyorsunuz içme suyu şebekesi değişti. Çilek Mahallesi'nde de aynı durum var. Çilek Mahallesi'nde verdiğimiz sözü tutamamanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Neden olduğunu söyleyeyim. Pandemi dolayısıyla bir kanun çıktı. Müteahhitler işi bırakabiliyor. Uzatma isteyebiliyor. Birçok yasal hak verildi kendilerine. Maalesef diyorum, sonra iptal etmek zorunda kaldık. Feshetmek zorunda. Teminatını da yaktık müteahhidin. Düktil borular. Bunlar biliyorsunuz peşin satın alınıp, yani olağanüstü bir şey yaptık, adam hakediş yapıyor, ertesi gün hesabına para giriyor. Yeter ki yapsın, bitirsin diye. ‘Ben boru alıyorum, para lazım’ diyor. Her şeyi yaptık ama bitirilmesinde maalesef başarılı olamadık. Hemen ihaleye çıktık. İhale bitti. Yer teslimi yapıldı 2-3 gün önce sanıyorum. Şu anda müteahhit çalışmaya başladı. Arkadaşlarıma da talimat verdim. Sabah da bu konu konuşuldu. Bu konunun da bugün gündeme gelebileceğini biliyordum. Gidecekler, orada halkla bir toplantı da yapacaklar. Bunu vatandaşlarımıza istem dışı nedenlerle sürenin uzattırıldığını anlatacaklar ve çok kısa bir süre içerisinde, çok süratli bir şekilde de oradaki bu arızaları arkadaşlarımız giderecek” diye konuştu.
“Görüyorsun müteahhit bey, senin yüzünden vatandaşla karşı karşıya geliyoruz”
Bir Meclis üyesinin parkomat konusunu Meclis gündemine taşıması üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Seçer, “Biliyorsunuz parkomat uygulamasından vazgeçildi. Biz Şubat ayında katlı otoparkı bitireceğiz diye söz verdik. Müteahhit de dinliyorsa buradan kulaklarını açsın, 2 kulağını. Lütfen artık sen de bizim iyi niyetimizi zorlama. Şimdi yasal haklarını kullanıyorlar, bilmem ne yapıyorlar. Şu anda da cezaya düşüyor. Görüyorsun müteahhit bey, senin yüzünden vatandaşla karşı karşıya geliyoruz. Allah aşkına şu katlı otoparkı artık bitirttir. Ne istiyorsan sana yardımcı olduk, sen hala 2 ileri 1 geri. Bölge esnafı ile bizi sıkıntıya sokma” ifadelerini kullandı.
Seçer, elektrik faturalarıyla ilgili konuştu: “Bu sorun toplumda artık onarılamayacak tahribatlara gitmeye başladı”
Bir Meclis üyesinin de yüklü elektrik faturalarını Meclis gündemine taşıması üzerine konuşan Seçer, “Biz MESKİ’nin elektrik giderlerine baktık. Yönetime geldiğimiz günden bu yana kadar yüzde 300 fark etmiş. Yüzde 300. 100 lira ödediğimiz fatura, 300 milyon lira. Yani ilk geldiğimizde 100 milyon civarıydı bizim MESKİ’nin faturalarının bedeli. 130’du, sonra bir statü değişikliği yaptık, bir müdahale ettik, 100’lü rakamlara düştü, 115’lere. Şimdi katmerlenerek 300 milyonlara yakın elektrik parası yıllık tabi ki ödeniyor. Bu konutta da böyle, bu fabrika elektriğinde de, tarım elektriğinde de. Buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Bu sorun toplumda artık onarılamayacak tahribatlara gitmeye başladı. Gerçekten insanların bakıyorsunuz aylık evlerine ödediği kiradan daha yüksek miktarda elektrik faturaları geliyor. Bunların altından kalkmaları mümkün değil. Buradan da tabi ki merkezi hükümetin bir tedbir alması gerekiyor. Bu konuda çalışmaların olduğunu ben de basından öğreniyorum. Umut ediyorum, kısa süre içerisinde bu çalışmaları neticelendirirler” ifadelerine yer verdi.
Meclis’te birimlerden gelen 24, komisyonlara havale edilen 6 olmak üzere toplam 30 madde görüşüldü. Meclis toplantısında, 100 adet CNG’li otobüs projesinin gerçekleştirilmesi amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) temin edilecek finansman için Büyükşehir Belediyesi ile söz konusu banka arasında imzalanacak olan kredi sözleşmesi ve diğer belgeleri imzalama yetkisi Başkan Seçer’e verildi. Ayrıca, krediyle ilgili her türlü işlemi yapmaya Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Olcay Tok yetkili kılındı.
Meclis’ten oy birliği ile geçen imar konularının ardından Başkan Seçer, oturumu teşekkür konuşmasıyla kapattı. Başkan Seçer, “Yıllardır beklenilen çalışmalardı. Burada herkesin desteği ile bürokratlarımızın, komisyon üyelerimizin, Meclis üyelerimizin çabalarıyla bu plan çalışmaları Meclisimizden bugün geçmiş oldu. Mersinimize hayırlı olsun diyorum. Diğer birçok muhtelif alanlarda Mersinimizin yararına olan, yine başta komisyon üyelerimizin ve Meclis üyelerimizin destekleriyle kabul edilen, yürürlüğe giren tüm konular için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.