Sarıkahraman'dan 'fındık baronları'na tepki

ORDU - Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık fiyatının 11 TL'den 15 TL'lere gitmesine engel olduğunu savunduğu ve 'fındık baronları' olarak nitelendirdiği bazı tüccarlara tepki gösterdi

18 Aralık 2015 Cuma, 10:36
Sarıkahraman'dan 'fındık baronları'na tepki
-

ORDU - Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık fiyatının 11 TL'den 15 TL'lere gitmesine engel olduğunu savunduğu ve 'fındık baronları' olarak nitelendirdiği bazı tüccarlara tepki gösterdi. Sarıkahraman, “11 TL’de tutulan kabuklu fındığı alıp 62-65 TL’den kavrulmuş olarak satıyorlar. Kim yiyor bu paraları.” diyerek, üreticiye beklediği 15 TL’nin verilmemesini istedi.

Başkan Sarıkahraman, konuyla ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Maalesef fındık fiyatlarında sezon başından beri istikrarsızlık yaşıyoruz. Ziraat odaları fındık fiyatına karışmasın diyorlar. Fındık fiyatını o zaman kim belirleyecek? Ahmet amcayla, Hatice teyzenin fındığının fiyatının hakkını kim savunacak? Biz her alanda bakım onarımı, fındığın kalitesini yükseltmeye, her birimde kilogramı fazla fındık alma konusunda çalışmaları yaparken pazardaki üreticinin pazar pay hakkını da savunmak durumundayız. Burası bir üretici topluluğudur. Üreticinin kayıt olduğu yegâne tek kuruluş ziraat odasıdır. Bizim de bağlı olduğumuz kuruluş vardır. Biz bu hakları savunacağız, görevlerimizin neler olduğunu biliyoruz. O beyanda da üreticinin hakkını savunmaya devam edeceğiz. Son haftalarda bu yükselişi kırmak konusunda yukardakiler baronlar ya da fındık alışverişi yapan ağabeylerimiz, büyüklerimiz ne yapmaları gerekiyorsa yaptılar." dedi.

"ÜRETİCİNİN SİLAHI OLAN FINDIKLA TEKRAR ÜRETİCİYİ VURMAYA KALKTILAR"

Fındık üreticisinin silahı olan fındıkla tekrar üreticinin vurulmaya kalkıldığını ifade eden Sarıkahraman, "Ben fındıkta 10-11 lira rakamını telaffuz etmek bile istemiyorum. Bunun bir vicdansızlık olduğunu düşünüyorum. Çünkü maliyeti fındığın nerelerde olduğunu hep beraber biliyoruz. Her fındık fabrikası olanın Ünye’nin bir köşesinde fındık bahçesi var. Maliyetin, nerelerde olduğunu bu coğrafyada nasıl fındık ticareti yapıldığını hep beraber biliyoruz. 3 -4 gün önce Ankara’dan geldim. Ankara’da 69-70 liraya fındık gördüm. Çorum’da fındık 60 lira, karşılıklı alışveriş yapan o leblebi satan çevre yolundaki bütün satıcıları dolaştım. 60-61-62 lira fındık. Bu aradaki parayı kim götürüyor. Kim yiyor yani, bu şekilde belirtmek istemiyorum ama arz varmış talep varmış. Ne arz ne talep meselesi bu, öyleyse bana 60 liranın arzını ve talebini kim söyleyecek?" ifadelerini kullandı.

"HERKESİN BEKLEDİĞİ FİYATLAR UÇUK RAKAMLAR DEĞİL; 15 TL'DİR"

Bekledikleri rakamın 14-15 lira olduğunu kaydeden Sarıkahraman, bazı tüccarlara tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Bize çok mu görüldü bu fiyatlar. Geçen sene 22 lirayı görmüş fındık için bu sene üreticinin beklediği rakamlardı 14-15 TL’ler. Bunu tüccar da böyle kabul ediyordu, hatta ithalatçı ihracatçı bile bunu böyle kabul edip 'evet bu rakam iyidir' diyorlardı. Dış menşeli adamın bir tanesi çıktı, kendi aralarında paylaşım yaptılar diye düşünüyoruz. Bunların isimlerini vermek doğru değildir ama önümüzdeki günlerde gerekirse de vereceğiz. 11 TL'den fındık satan bu aileler sorumlu oldukları aile fertleri ile nasıl geçinecekler. Pancar yapsın, fındığını kendisi toplasın ineğini beslesin, inek sağsın köyden aşağıya gelmesin. O zaman fabrikanda sen işçi çalıştırma kendin çalış. Fabrikandaki fındık kırımını, çuvallamanı kendin yap hamal çalıştırma çok para kazanmak istiyorsan bunları yap yapabiliyorsan. Bunlar doğru işler değil. Bu anlamda biraz vicdanla hareket etmek lazım diye düşünüyorum.” CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
ÇAMLIYAYLA'DA 10 TON KAÇAK TÜTÜN ELE GEÇİRİLDİ
MTSO’da, iklim değişikliğiyle başa çıkmanın yolları arandı
İSMETPAŞA MAHALLESİ GERİ DÖNÜŞÜMDE KADERİNE TERK EDİLDİ
56 İLDE TEFECİLERE VE DOLANDIRICILARA "KUYU-46" OPERASYONU
MERSİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRÜ FAZİLET DURMUŞ'TAN SİLİFKE ZİYARETİ
AKDENİZ İLÇESİ TOROSLAR, KAZANLI VE HOMURLU MAHALLELERİ KANALİZASYON SORUNU TARİHE KARIŞIYOR
MERSİN MÜFTÜLÜĞÜ'NDEN, TARSUS ZİYARETİ
MESKİ’DEN KIŞ UYARISI: SU SAYAÇLARI DONMA RİSKİNE KARŞI KORUNMALI
SİLİFKE'DE KARŞIYAKA HAZIRLIĞI
KARDA MAHSUR KALAN VATANDAŞLARIN VE HAYVANLARIN İMDADINA BÜYÜKŞEHİR KOŞUYOR