ANKARA - İzmirli Ressam Mustafa Yüce’nin pastel tekniğiyle çizdiği ve büyük ilgi gören ‘insan yüzleri’ resimleri geçen yıl ilk kez Ankara’da sergilenmişti. Bu yıl ikinci kez Ankara’da açılan Tüm Sanat Galerileri Derneği’nin (TÜSGAD) sergisine katılan Yüce’nin eserleri bu kez ‘insan yüzleri’ değil, ‘hikayesi’ olan eserler arasından seçildi. Yüce’nin 3 eseri, 100’den fazla sanatçının 500 yapıtla katıldığı serginin en çok ilgi gören eserleri oldu. Gözlerini tablolardan alamayan Başkentli sanatseverler sanatçıyla fotoğraf çektirmek için de adeta birbiriyle yarıştı.
Geçen yıl Çankaya Belediyesi’ne ait Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açtığı büyük bir sergi ile dikkatleri çeken Tüm Sanat Galerileri Derneği’nin (TÜSGAD) yeni sergisi Ankaralı sanatseverlerle buluştu. Türkiye genelinden TÜSGAD’a üye 18 sanat galerisinin 100’den fazla sanatçının 500 yapıtı arasında İzmir’den gelen ressam Mustafa Yüce’nin 'iz'ler serisin eserleri en çok beğeniyi toplayan eserler oldu. Yüce’nin resimleri karşısında hayretlerini gizleyemeyen sanatseverler, eserlerin post-pastel teknik veya yağlı boya resimlerinin 'fotoğraf' olduğu düşüncesine kapıldı. Eserleri yakından izleyen sanatseverler, Yüce’yle fotoğraf çektirmek için sıraya girdi. 27 Aralık 2015 tarihine kadar sürecek sergide, Türkiye’nin dört bir yanından gelen 18 galeri, eserlerini sanatseverle buluşturuyor.
İKTİDAR, GÜÇ VE KADIN EZİLMESİ…
Ressam Mustafa Yüce’nin 'iz'ler serisinde 5 öyküsel anlatım var. Bu seriden 3 eseri Ankaralı sanatseverlerle buluşturan Yüce, 'Tenhadaki Günah' ve 'Fecri Beklerken' eserlerinde toplumsal adaletsizliklerin başlangıç noktası olarak, aciz, zayıf ve masum insanların ezilmesini ele aldığını belirtti. Yüce, eseriyle ilgili olarak, “Tenhadaki Günah ile fiziksel güç ve siyasi güç iktidar olmakla özdeşleşmiş ve bunu hak gibi görmesi güçlünün zayıfa genel itibariyle kadın ve kız çocuklarına değer verilmemesi özellikle bu coğrafyada toplumun kültürüne geleneklerine ahlakına hücrelerine kadar nüfuz etmiş ve meşrulaşmıştır.” ifadelerini kullandı. Toplumsal değer yargılar bozuk şekillenip normalleştiğini vurgulayan Yüce, anormal ilişkilerin erkekle kadının ilişkilerine de yansıdığını, bir süre sonra kendi ‘şiddetini’ ve baskını da beraberinde getirdiğini anlattı. 'Fecri Beklerken' eserinde kız çocuklarının hayallerinin ellerinden alınmasını konu edindiğini söyleyen Yüce, hayalleri yaşamları ellerinden kayıp giden kız çocukları içinde durum trajik hal aldığını belirtti. Bu eserle ilgili ressam Mustafa Yüce, “Resmin ana teması kız çocuklarının elinden alınan hayatlarıdır. Portredeki gözlerin, isyanı, haykırışı ve öfkesi ebeveynlere olduğu kadar topluma da mesaj vermektedir. Onun berdel yapılması veya değişik vesilesiyle özgürlüğü elinden alınması aydınlık geleceğine hayaller kurarken bir anda güneşinin sönmesi hayatının kararmasına vesile olmaktadır.” ifadelerini kullandı.
TABLOLARI TAYVAN’DA BÜYÜK İLGİ GÖRMÜŞTÜ
Yüce’nin eserleri geçen yıl Türkiye’de ilk kez Ankara Tüm Sanat Galerileri Derneği’nin (TÜSGAD) düzenlemiş olduğu resim sergisinde sergilemiş ve büyük ilgi görmüştü. Yüce ayrıca, 8-11 Mayıs 2015 tarihleri arasında Tayvan'ın başkenti Taipei'de düzenlenen ve Asya kıtasının en büyük organizasyonlarından biri olarak kabul edilen ‘Art Revolution Tapei 2015’ sergisinde önemli bir başarıya imza atmıştı. Yüce'nin ‘Old Man and Farewell’ isimli eseri üst düzey bir koleksiyoner tarafından 27 bin 500 dolara satın alınarak serginin en pahalı eseri olmayı başarmıştı.
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.