Türkiye’nin iktisat tarihçilerinden Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde öğretim görevlisi Prof. Dr. Şevket Pamuk, Türkiye’de yolsuzlukların araştırılmasına izin verilmediğini söyledi. Medyanın da yolsuzlukları yazamadığını belirten Pamuk, “Yolsuzluklar sıfıra indirilemez ama pek çok ülkede o yolsuzlukların getirildiği bir yargı var. Hukuk işliyor. Türkiye’de son dönemde çok vahim bir aşamaya geldik. Medya da yazamıyor. Hukuk da işlemez oldu.” dedi.
9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü’nde, Uluslararası Şeffaflık Derneği, Beşiktaş’ta bir otelde “Yolsuzlukla Mücadele, Ekonomiye Devlet Müdahalesinde Kalite ve Verimli Ekonomik Büyüme” konulu bir konferans düzenledi. Programa; Prof. Dr. Şevket Pamuk ve Av. Gönenç Gürkaynak’ın konuşmacı olarak katıldı.
‘HERKES KENT RANTININ CAZİBESİNE KAPILIYOR’
Kent rantının ekonomiye çürütücü etkisinin olduğunu vurgulayan Pamuk, “Sizin rekabet içerisinde olduğunuz bir firma diyelim ki hükümete, yerel yönetime veya devlete daha yakın teşvikleri ve kredileri o alıyor ve ihaleleri o alıyor. Diyelim ki siz onunla aynı ölçüde bir firmasınız veya daha iyi siniz. Ama siz bu desteklerden yararlanamıyorsunuz. Rekabet edemiyorsunuz. Hatta şunu diyelim; o firma ihale alıyor. Bir okul binası inşa edecek. O okul binasını inşa ediyor. Şimdi olay orada bir kişiye verilen bir rüşvet değil. Nesiller boyu o okul binasında eğitim görecek çocuklar bu yolsuzluktan olumsuz etkilenecekler. Kolay kurallar, devlete yakın durmayla kazanılacak karların peşinde koşacak, bizim firmalarımız ve sanki Türkiye’de model bu oldu. . Kent rantı yaratıp onu aramızda paylaşarak bir yere kadar gidebiliriz. Bundan sonra o tıkanacaktır.” ifadelerini kullandı.
‘TÜRKİYE’DE YOLSUZLUKLARI MEDYA YAZAMIYOR, HUKUK DA İŞLEMEZ OLDU’
Pek çok ülkede yolsuzluğun olduğunu ancak diğer ülkelerde yapılan yolsuzluğu ortaya çıkaracak medyanın olduğunu hatırlatan Pamuk, “Hiç olmazsa şurada bir şey oldu denilebiliyor. Yolsuzluklar sıfıra indirilemez ama pek çok ülkede o yolsuzlukların getirildiği bir yargı var. Hukuk işliyor. Türkiye’de son dönemde çok vahim bir aşamaya geldik. Medya da yazamıyor. Hukuk da işlemez oldu.” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.