Prof. Dr. Elmacı Türkiye'de en fazla kafa travması trafik kazalarında yaşanıyor

Dr

14 Aralık 2015 Pazartesi, 11:30
Prof. Dr. Elmacı Türkiye'de en fazla kafa travması trafik kazalarında yaşanıyor
-

İSTANBUL - Prof. Dr. İlhan Elmacı, dünyada 7 saniyede bir kafa travması meydana geldiğini, 23 saniyede bir ise bir kişinin kafa travmasından hayatını kaybettiğini belirterek Türkiye'de ise en fazla kafa travmalarının trafik kazalarında yaşandığını söyledi.

Memorial Hizmet Hastanesi'nde 2.'si düzenlenen 'Nöroanestesi ve Nöroyoğunbakım' konferansında kafa travmaları, ortaya çıkan hasar ile teşhis ve tedavi yolları ele alındı. Memorial Şişli /Ataşehir Hastaneleri Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, kafa travmaları hakkında bilgiler verdi.

''DÜNYADA 7 SANİYEDE BİR KAFA TRAVMASI MEYDANA GELİYOR''

Kafa travmalarının toplumsal bir sorun olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. İlhan Elmacı, istatistiklere göre dünyada 7 saniyede bir kafa travması meydana geldiğini, 23 saniyede bir ise bir kişinin bu travmalara bağlı olarak hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Türkiye'de kafa travmalarını en fazla trafik kazalarında görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Elmacı, "Ülkemizde yılda 110 bin trafik kazası olduğu hesaplanıyor. Bu kazalarda 5 bin kişi hayatını kaybediyor. Bunların önemli bir kısmında kafa travmasının söz konusu olduğunu biliyoruz. Kafa travmasını önlemek adına ciddi önlemler almak gerekir. Kafa travması yaşandıktan sonra ilk yardımın uygun şekilde yapılması ve tedavilerin planlanması gerekir. Çocuklarda kafa travmalarını daha ciddi şekilde takip etmemiz gerekiyor. Kendi durumunu ifade edemediği için çocuklarda gözlem süresinin daha uzun, müşahedenin daha yakından yapılması, ailelerin de bu konuda bilgilendirilmesi kafa travması geçirmiş çocuklarının takibini yapabilmeleri bakımından önemlidir.'' diye konuştu.

''KAFA TRAVMASI GEÇİREN ÇOCUKLARA KESİNLİKLE KANI SULANDIRAN ASPİRİN GİBİ İLAÇLAR VERİLMESİN''

Motorlu araç kullananların yanı sıra çocuklar ve yaşlılarda düşmelere bağlı olarak meydana gelen kafa travmalarına dikkat çeken Akdemir, gereksiz tomografi çekilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Tomografinin teşhiste önemli bir adım olduğunu ancak içerdiği radyasyondan dolayı kullanılacağı zamanın iyi belirlenmesi gerektiğini dile getiren Akdemir, "Kafa travmalarını hafif, orta ve ağır olarak üçe ayırıyoruz. Orta ve ağır travmalarda tomografi çekilmesi kaçınılmazdır. Hafif travmalarda tomografi çekilmesini özellikle aile yakınları, anne ve babalar çok istiyor. Hafif kafa travmalarında tomografi kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Özellikle çocukluk döneminde çekilen tomografi çocuğun radyasyon alması sonucu ilerleyen dönemde farklı hastalıkların oraya çıkmasına neden olabilecektir. Kafa travması geçiren kişi yürüyor, eli ayağı oynuyor ve sara nöbeti geçirmiyorsa ailelerin tomografi çekilmesi konusunda çok ısrarlı olmamaları hatta çekilmesi istenilen tomografilerde bunu sorgulamaları gerekiyor." dedi.

Aspirin gibi kan sulandırıcı ağrı kesicilerin kullanılmasının tehlikeli olduğunu hatırlatan Akdemir içeriğinde parasetemol bulunan ağrı kesicilerin alınması ya da hiç ağrı kesici kullanılmamasını söyledi.

"KAFA TRAVMASI, YOĞUNLUK AÇISINDAN TÜMÖR HASTALIKLARININ ÖNÜNE GEÇEBİLİR''

Konferansında konuşan Memorial Hizmet Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölümü'nden Uz. Dr. Ramazan Sarı, kafa travmalarının yoğunluk açısından tümör hastalıklarını geçebileceğini belirtti. Kafa travmalarında şuur kaybının önemli olduğunu ifade eden Sarı, "Özellikler çocuklarda en çok merak edilen kusma konusudur. Kafa travmalarından sonra bir kez yaşanan kusmanın çok önemi yoktur. Özellikle tekrarlayan, durmayan şuur kaybına ile birlikte giden kusmalar ciddiye alınmalıdır. Bunun dışında gözlerde kayma, sara hastaları gibi vücutta kasılma gibi durumlar oluşması, belirgin şişlik olması halinde mutlaka bir beyin cerrahının bulunduğu sağlık merkezine başvurulması gerekir.'' şeklinde konuştu.

KAFA TRAVMASINDA GİDİLEN MERKEZ ÖNEMLİ

Kafa travmalarından hemen sonra gidilecek sağlık merkezini her zaman seçme şansı olmadığını vurgulayan Memorial Hizmet Hastanesi Anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı Dr. Sedef Tavukçu Özkan da, "Kafa travmalarında önemli olan ilk merkeze ulaşılmasıdır. Ciddi bir travma söz konusu ise o zaman daha çok bu konuyla spesifik olarak ilgilenen merkezle ulaşmakta sağ kalım açısından çok önemli farklar var. Zamanlama, doğru tedavi, doğru algoritmik yaklaşım çok önemli. Bu hasta grubunda ilk müdahale yapıldıktan sonra bu merkezlere gitmenin önemi tartışılmaz.'' ifadelerini kullandı.
CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin tarımının geleceğini şekillendirecek eylem planı oluşturuluyor
TARSUSLU HAYIRSEVER İŞ İNSANI ŞEREF AYDOĞAN  VE AİLESİ, 48 DERSLİKLİ 2 OKUL İNŞA EDECEK
TARSUS’TA, ULUSLARARASI TARIM ÇALIŞTAYI BAŞLADI
Başkan Kaya, "iklim değişikliğinin olumsuz etkileri en fazla tarımda hissediliyor"
‘MEZİTLİ İLÇESİ İÇME SUYU ALTYAPI PROJESİ’NİN TEMELİ ATILDI
BAŞKAN GÜNKUT, TEKNİK DİREKTÖR SORUNUNU ÇÖZEMEDİ
SİLİFKE BELEDİYESPOR, KARŞIYAKA'YA BİLENİYOR
MERSİN'DE İHTIYAÇ SAHİBİ AİLELER ZİYARET EDİLDİ
SİLİFKE'DE AKIL VE ZEKÂ OYUNLARI KÖYÜ’NÜN AÇILIŞI YAPILDI
VALİ  PEHLİVAN, CEYPORT ULUSLARARASI TAŞUCU LİMANI’NDA İNCELEMELRDE BULUNDU