(Özel Haber) Köylüleriyle İddiaya Girdi İstiridye Mantarı Yetiştirmeye Başladı

Kastamonu’da bir kişi, köylülerin ‘yetiştiremezsin’ iddiası üzerine, pamuktan istiridye mantarı yetiştirmeye başladı.

26 Mart 2015 Perşembe, 09:51
(Özel Haber) Köylüleriyle İddiaya Girdi İstiridye Mantarı Yetiştirmeye Başladı
-

Kastamonu’da bir kişi, köylülerin ‘yetiştiremezsin’ iddiası üzerine, pamuktan istiridye mantarı yetiştirmeye başladı.
Kastamonu’nun Daday ilçesine bağlı Meydan köyünde ikamet eden Abdulvahit Mütevelli, köylüleriyle girdiği iddia üzerine pamuktan istiridye mantarı yetiştirmeye başladı. Küçük bir sera içerisinde deneme amaçlı istiridye mantarı yetiştirmeye başlayan Mütevelli, 17 gün içerisinde 50 kiloya yakın mantar üretmeyi başardı. Mütevelli, aldığı ilk ürünle köylülerine mantarlı ekmek hazırlattırarak ikramda bulundu.
İstiridye mantarı yetiştirmeden önce köylülerine ve ilçesine örnek olmak istediği için bu işe başladığını belirten Abdulvahit Mütevelli, “Bu köyde bazı şeylerin yetişmediğini söylediler. Bu yüzden ben de istiridye mantarı yetiştirmeyi denedim. Zamanla ben, bu işi başardım. İlk denememde başaramadım, bu benim ikinci denemem. İlk önce samandan yetiştirmeye çalıştım, başarılı olamadım. Daha sonra bu mantarı, pamuktan yetiştirmeye başladım. Bu mantarın birçok yemeği oluyor. Ekmeği yapılıyor, sotesi yapılıyor. Bu mantarı tadanın bir daha tavuk etini yiyeceğini zannetmiyorum” dedi.
İstiridye mantarı yetiştirirken, sadece pamuk ve tohum kullandığını ifade eden Abdulvahit Mütevelli, “Kesinlikle kimyasal bir ürün kullanmıyoruz. Şu anda bizim kullandığımız pamuk, Adana pamuğu oluyor, tohum ise, Silvan tohumudur. Şimdiye kadar başka bir pamuk ve tohum kesinlikle kullanmadık. Bunların yaklaşık 20 günlük süreç içerisinde bir sarım dönemi oluyor. Daha sonra küçük küçük ölümler oluşuyor. Bir mantarın, yetişmesi yaklaşık bir haftayı buluyor. Bu yüzden bir ürün elde etmek için bir ay beklemek zorundayız. Bir tane pamuk yumağından üç ay boyunca yaklaşık 10 kilo mantar elde edilebilir” diye konuştu.
İstiridye mantarı yetiştiriciliğine ilk öncelikle köylülerine, arkadaşlarına ve ilçesine örnek olmak için başladığını vurgulayan Abdulvahit Mütevelli, “Bu kolay yapılacak bir iş, bu yüzden herkese yapmaları için tavsiyede bulunabilirim. Fakat biraz destek alınması gerekiyor. Devletimizden bu konuda yeteri kadar hibe destekleri alabilirsek daha büyük işletmeler yapabiliriz. Ben de ilk olarak küçük çapta bu işe başlayarak aileme gelir sağladım. Bu işi, daha da ilerleteceğim inşallah” ifadelerini kullandı.
İlk hasadı aldığı zaman 17 gün içerisinde yaklaşık 50 kiloya yakın mantar elde ettiğine dikkat çeken Mütevelli, şöyle konuştu: “İlk hasadı aldığım sırada 17 günde 50 kiloya yakın mantar elde ettim. Şu anda bu mantarları, Kastamonu’da çeşitli satış merkezlerine verdim. Köylülerimiz, şu anda merakla beni izliyorlar. Başardığıma inanıyorlar. Onlar da artık bu işi yapabileceğime kanaat getirdiler. Ayrıca onlar da şu anda bu işe başlamayı düşünüyorlar.”

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
YENİCE'DE TREN OTOMOBİLE ÇARPTI:1 YARALI
MALATYA'DA 4,6 ŞİDDETİNDE DEPREM
EVDE EĞİTİM GÖREN AHMET YAVUZ'A DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ
KAPANAN SERTAVUL YOLU AĞIR ARAÇLAR HARİCİNDE ULAŞIMA AÇILDI
KADINA YAPILAN ŞİDDETİN BAHANESİ OLMAZ
MUT BELEDİYESİ'NDEN ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINA DESTEK
Mersin Hava Durumu! Anamur, Yenişehir, Akdeniz, Aydıncık, Toroslar, Bozyazı, Tarsus, Çamlıyayla, Gülnar, Erdemli, Silifke, Mezitli ve Mut Hava Durumu
MERSİN'DE YÜZLER GÜLMÜYOR
MERSİN'DE KAZA: 2 YARALI
VATANDAŞLARDAN TEHDİTLE HAKSIZ KAZANÇ ELDE ETMEYE ÇALIŞAN FAİLLER KOM EKİPLERİMİZCE YAKALANDI