Osmanlı’nın Çar Romanov’a hediye ettiği miğferin üzerindeki yazının sırrı

yüzyılda Rus Çarı Mihail Fyodoroviç Romanov’a (1596—1645) hediye ettiği miğferin üzerindeki Arapça yazının sırrı çözüldü

15 Aralık 2015 Salı, 10:22
Osmanlı’nın Çar Romanov’a hediye ettiği miğferin üzerindeki yazının sırrı
-

MOSKOVA - Osmanlı İmparatorluğu’nun 17. yüzyılda Rus Çarı Mihail Fyodoroviç Romanov’a (1596—1645) hediye ettiği miğferin üzerindeki Arapça yazının sırrı çözüldü. Rus tarihçilere göre, miğfer dönemin Rusya'nın İstanbul Elçisi Afanasi Pronçişev tarafından Moskova’ya getirildi.

Rus Komsomolskaya Pravda gazetesinin araştırmasına göre, miğferin üzerinde Kur'an-ı Kerim'de Saff suresinin 13. ayeti yer alıyor. Ayetin meali ise " Vereceğiniz bir şey daha var: Allah'tan yardım ve yakın bir fetih.. Müminleri müjdele."şeklinde ifade ediliyor.

Makaleye göre, Osmanlı’nın Rus çarına hediye ettiği 16. yüzyıla ait miğferin üzerine Rus usta Nikita Davıdov bazı Hristiyan yazılarla süsledi. 19 yüzyılda ise miğferin üzerine Rusya İmparatorluğu arması eklendi.

Gazeteye konuşan Moskova Kremlin Sarayı Müzesi silah koleksiyonu dairesi görevlisi Vasili Novoselov, o dönemler Doğu ustalarının silah ve miğferler üzerine Arapça yazılar yazdığını hatırlattı. Novoselov, “Rus çarları, bu yazıları geleneksel süsleme olarak algılıyordu. Örneğin yine Osmanlı’nın İmparatorluğu’nun 16. yüzyılda Rus Çarı Korkunç İvan’a hediye ettiği miğfer. Söz konusu miğferin üzerinde 'Lâilâhe illâllah Muhammedün Resûlullah' yazısı dikkat çekiyor." dedi. Günümüzde miğfer İsveç’in Silah Müzesi’nde sergileniyor.

OSMANLI RUS ÇARLARINA ÇEŞİTLİ HEDİYELER GÖNDERİYORDU

Türk-Rus ilişkileri 15.yüzyılda başladı. 16. ve 17. yüzyıllarda Osmanlı'nın, Rus knyaz ve çarlarına elçilikler aracılığıyla çeşitli hediyeler gönderdiği biliniyor. Kremlin Sarayı'nın estetik anlayışına uyan desenli Osmanlı dokumaları çok rağbet görürken, at örtüleri, eyer ve kın kaplamaları, miğferler, kalkanlar ve zırh kolçakların iç yüzey kaplamaları için de Osmanlı dokumaları kullanılırdı. Rusya'ya getirilen pırlantalı, yakutlu, zümrütlü Osmanlı mücevherleri de yine hem kilisede hem de gündelik hayatta oldukça ilgi görüyordu.
CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin tarımının geleceğini şekillendirecek eylem planı oluşturuluyor
TARSUSLU HAYIRSEVER İŞ İNSANI ŞEREF AYDOĞAN  VE AİLESİ, 48 DERSLİKLİ 2 OKUL İNŞA EDECEK
TARSUS’TA, ULUSLARARASI TARIM ÇALIŞTAYI BAŞLADI
Başkan Kaya, "iklim değişikliğinin olumsuz etkileri en fazla tarımda hissediliyor"
‘MEZİTLİ İLÇESİ İÇME SUYU ALTYAPI PROJESİ’NİN TEMELİ ATILDI
BAŞKAN GÜNKUT, TEKNİK DİREKTÖR SORUNUNU ÇÖZEMEDİ
SİLİFKE BELEDİYESPOR, KARŞIYAKA'YA BİLENİYOR
MERSİN'DE İHTIYAÇ SAHİBİ AİLELER ZİYARET EDİLDİ
SİLİFKE'DE AKIL VE ZEKÂ OYUNLARI KÖYÜ’NÜN AÇILIŞI YAPILDI
VALİ  PEHLİVAN, CEYPORT ULUSLARARASI TAŞUCU LİMANI’NDA İNCELEMELRDE BULUNDU