BURSA - Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Kaan Irgıt, orta kulak iltihabının çocuklarda yürümeyi geciktirebildiğini söyledi.
Irgıt, “Bebeğinizin karşısında çömelerek veya durarak, ellerinden tutarak onu yürümeye teşvik edebilirsiniz. Zaman zaman yürüme 18 aya kadar gecikebilir, meraklanmayın, eğer çocuğunuz 18 aylık olmuş ve yürümüyorsa bir çocuk doktoruna götürmenizde fayda olabilir. Örneğin orta kulak iltihabı da dengeyi bozarak yürümeyi geciktirebilir. Ya da iri veya kilolu bebekler ayağa kalkmak için daha fazla güce ihtiyaç duyduklarından geç yürüyebilirler.” dedi.
Bebekler yürümeye genellikle 10-18 ay arasında başladığına dikkat çeken Dr. Irgıt, şunları kaydetti: “Bebeklerde omurilikteki sinir sistemi ve onun kontrol ettiği kas grupları aylar içinde gelişmeye başlar. Böylece 6 aydan sonra koordinasyon, kas kontrolü ve denge sisteminin gelişmesiyle çocuklar yürümeye başlar. Çocuğun yürüyebilmesi için vücudunu taşıyabilecek kadar güçlenmesi gerekir. Başlangıçta adımlar dengesiz olacaktır ama endişelenmemek gerekir.”
Çocukların yürümesinin gecikmesi durumunda paniğe kapılınmamasını tavsiye eden Op. Dr. Kaan Irgıt, “Çevrenizde sizin çocuğunuzdan daha küçük çocuklar yürüyor ancak sizinki henüz yürümüyor olabilir. Hemen paniğe kapılmaya gerek yok. Çünkü çoğu çocuk 12 ay ve sonrasında yürümeye başlar. Bebeğinizin karşısında çömelerek veya durarak, ellerinden tutarak onu yürümek için teşvik edebilirsiniz. Zaman zaman yürüme 18 aya kadar gecikebilir meraklanmayın, eğer çocuğunuz 18 aylık olmuş ve yürümüyorsa bir çocuk doktoruna götürmenizde fayda olabilir. Göbeğinin üstüne giden çocuklar emekleyenlere göre daha geç yürüyebilir. İri veya kilolu bebekler ayağa kalkmak için daha fazla güce ihtiyaç duyduklarından geç yürüyebilirler. Orta kulak iltihabı da dengeyi bozarak yürümeyi geciktirebilir. Daha büyük kardeşi olan bebekler büyük olanı taklit edip ona yetişebilmek için daha erken yürüyebilirler.” diye konuştu.
Çocukların kendi etraflarında yuvarlandıkça, oturdukça ve emekledikçe kuvvetlendiğini, ve yürümeye hazır hale geldiğini anlatan Op. Dr. Irgıt, sözlerine şöyle devam etti: “Eğer zıplama için oyuncak aldıysanız günde 3 kere 15 dakikadan fazla yapmasına izin vermeyin. 8-10 ay civarında çocuk kendini mobilyalara doğru çekerek ayağa kalkmaya ve ayakta durmaya çalışır. Ayakta kalmayı başardığı zaman oda içinde tutunarak dolaşmaya başlar. Bir süre sonra kendine güvenir ve desteksiz yürümeye başlar. Siz ellerini tutarken birkaç adım dahi atabilir. 9-10 ay civarında ayakta durur pozisyondan oturur pozisyona geçmeyi öğrenir. Eğer ayakta durmayı öğrenmiş ve oturur pozisyona geçmeyi başaramazlar ise hemen kucağınıza almayın veya oturtmayın, dizinin üstüne çömelerek oturmayı gösterin ve denemesine yardımcı olun.”
Bebeklerin yürümeyi öğrenirken ayaklarının çıplak olmasını öneren Op. Dr. Kaan Irgıt, sözlerini şöyle tamamladı: “Böylelikle denge ve koordinasyonunu daha iyi kazanır. Eğer bebeğinizin ayakları sıkı ayakkabı ve çoraplar ile sarılırsa düzgün gelişme gösteremez. Bebeğiniz evin dışında yürümeye başlayana kadar veya soğuk ve bozuk zeminlerde yürümüyorsa ayakkabı almanıza gerek olmaz. Ayakkabı aldığınızda esnek olmasına dikkat edin, esnek ayakkabı kolaylıkla ikiye katlanabilir ayakkabı demektir. Çocuğunuz yürümeye başladığında evin içinde bebeğe zarar vermeyecek güvenli bir ortam yaratılmalı, zeminde takılabileceği şeyler olmamalı ve yerler temiz olmalıdır. Bebek düşme ve kaldırma ihtiyacı ihtimaline karşı asla yalnız bırakılmamalıdır.”
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.