DENİZLİ - Denizli Devlet Hastanesi KBB uzmanı Opr. Dr. Erkan Tezcan, burun tıkanıklığının en sık görülen sebeplerden birisinin, ortasındaki septum olarak nitelendirilen, kemik ve kıkırdak içeren ve burnu ikiye ayıran duvarın eğriliği olduğunu, bunun ameliyatla tedavi edilebildiğini söyledi.
Burun tıkanıklığının genellikle orta bölme eğriliği, yan duvar etlerinde büyüme, mukoza şişmesi gibi sebeplere bağlı olduğunu ifade eden Opr. Dr. Tezcan, "Burun, solunum sisteminin başlangıç organıdır. Burnun temel görevlerinden birisi, soluduğumuz havayı nemlendirmek, ısıtmak, süzmek ve akciğerler için hazır hale getirmektir. Burun içindeki büyük boşluğu iki eşit parçaya ayıran bir burun orta bölmesi vardır. Bu bölmeye septum denmektedir. Ön kısmı kıkırdak ve arkada, daha içeride olan kısmı kemikten oluşur. Bu kıkırdak ve kemik yapının üzeri mukoza ile kaplıdır. Burun boşluklarının yan duvarında ise yine üzerleri mukoza ile kaplı burun etleri vardır. Bunlara konka denmektedir. Bu etler, kalorifer peteklerine benzer şekilde, burna giren havanın ısıtılması, nemlendirilmesi ve süzülmesine katkıda bulunurlar." dedi. Burun tıkanıklığının sebeplerini ortaya koymak için hastaların şikayetiyle ilgili bilgi alınarak ayrıntılı muayene yapıldığını belirten Tezcan, "Cerrahi girişimle burun orta bölmesi eğriliği ve burun yan duvar etlerinde büyümelere müdahale edilebilir ve iyileşme sağlanabilir ancak mukoza şişmesiyle ilgili sorunlar cerrahiyle giderilemez.” diye konuştu.
Bebeğin doğum kanalından geçişi sırasından oluşabilen darbeler, çocukluk döneminde ve erişkinlikte düşmeler, spor yaralanmaları ve trafik kazaları gibi durumlarda burna alınan darbeler sebebiyle tıkanma olabileceğini anlatan Erkan Tezcan, septum deviasyonunun septoplasti ameliyatıyla tedavi edildiğini söyledi. Bu ameliyatın genellikle 18 yaşından sonra yapıldığını vurgulayarak, “Ameliyat, burun içinden yapılır. Burun delikleri içinden, ameliyattan sonra görünmeyen kesilerle kıkırdak ve kemikteki eğri ve fazla olan kısımlar çıkarılarak veya yeniden şekillendirilerek burun bölmesi düzeltilir. Amaç, eğri olan burun ortasındaki duvarı düz bir duvar haline, orta hatta getirmektir. Daha sonra ayrılan mukozanın bu duvara yeniden yapışması ve destek için dikiş atılır ve gerekirse tampon veya kalıp yerleştirilir. Eğer burun içindeki etler de çok büyük (konka hipertrofisi) ve solunumu zorlaştırıyorsa aynı zamanda burun etlerine de müdahale edilebilir. Ameliyattan sonra yerleştirilen tampon veya kalıp nedeniyle hastaların burnu, kısmen veya tamamen tıkalı olabilir ve ağızdan nefes alınması gerekebilir. Ameliyattan sonra burun salgıları artar ve hem önden hem de genizden pembe renkli bir akıntı görülebilir. Bu akıntı, ameliyattan sonra giderek azalır. Bu ameliyatta koyulan tampon veya kalıplar, ameliyatı takip eden birkaç gün içinde alınır. Ameliyattan sonra iyileşme üç dört hafta sürer." dedi. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.