Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
BERLİN - Almanya’da kültürel ve dini hassasiyetleri dikkate alan ilk hasta ve yaşlı bakım servisini kurarak öncü kişiliğiyle bir çok kişiye örnek olan ve sağlık alanında otoriteler tarafından bir uzman olarak kabul edilen Nare Yeşilyurt Türkiye’de de Avrupalı Türklerin göğsünü kabarttı. Deta-Med’in sahibi Nare Yeşilyurt Türkiye’de “Avrupa’da En İyi Girişimci İş Kadını Ödülü”ne layık görüldü.
Berlin’de yerleşik Deta Med Hasta ve Yaşlı Bakım Servisi’nin sahibi ve genel müdürü Nare Yeşilyurt, Türkiye’de yayınlanan Moon Life Dergisi tarafından “Avrupa’da En İyi Girişimci İş Kadını” seçildi. Moon Life Dergisi her yıl sanat, siyaset, spor, müzik ve iş dünyasında “Yılın En İyileri”ni seçerek bir ödül ile onurlandırıyor.
Nare Yeşilyurt’a ödülü Almanya’da ilk özel hasta ve yaşlı bakım servisini kurduğu ve işletmesinde yalnız yaşayan annelere iş olanakları, evli kadınlara aile hayatını koruyan çalışma saatleri ve genç kızlarla kadınlara meslek eğitim olanakları sunduğu için verildi. Almanya’da “Yılın İş Kadını” da dahil olmak üzere “Uyum Ödülü”, “İnovasyon Ödülü” gibi çeşitli ödüllere layık görülen 48 yaşındaki Nare Yeşilyurt ödülüyle ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirirken “Takdir edilmek güzel bir duygu. Bu ödül bana çalışmalarımın Türkiye’de de duyulduğunu gösteriyor, doğru işler yaptığıma işaret ediyor ve emeklerimi onurlandırıyor. Tabii ki çok sevindim, çok mutlu oldum.” dedi.
Nare Yeşilyurt Almanya’da göçmenlerin kültürel ve dini değerlerine hassasiyet gösteren bir hasta ve yaşlı bakım servisi kurmayı akıl eden ilk girişimci oldu. Herkes “Bu iş tutmaz, ihtiyaç yok” derken o yolundan dönmedi ve öncelikle Türklere hizmet verecek Deta-Med Hasta ve Yaşlı Bakım Servisi’ni hayata geçirerek yaklaşık 300 kişiye ekmek kapısı oldu.
'BOŞUNA UĞRAŞMA' DEMİŞLER
İlk mesleği hemşirelik olan, yaklaşık 9 yıl hemşire olarak çalıştıktan sonra üniversitede pedagoji eğitimi de alan ve akademisyen sıfatını cebine koyduktan sonra okul bitirme tezi sırasında aklına gelen fikri hayata geçirerek Deta Med Hasta ve Bakım Servisi’ni kuran Yeşilyurt, işletmesini Türklerin hasta ve yaşlı yakınlarına evde baktığı, hastalarla yaşlıların hastaneler dışında kuruluşlara emanet edilmelerinin henüz kabul görmediği bir dönemde açtı. “Anlattığın şeyler masal gibi. Boşuna uğraşma. Bu hayal gerçek olmaz” diyenlere rağmen kendi fikrine inanan ve kendi deyişiyle “Alman disiplini” ile çalışan Yeşilyurt, 1998 yılında yazdığı konseptinde üç ana hedefle yola çıktı.
“İlk hedefim birinci kuşağı bakım sigortasına adapte etmekti, ikinci hedefim Türkiye’den buraya getirilen ‘ithal gelinlere’ kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için iş imkanı sağlamaktı, üçüncü hedefim ise genç yaşta evlenmiş, çocuk sahibi olmuş, ama bir meslek edinememiş kadınlara meslek eğitim imkanı sunmaktı” diyen Yeşilyurt hedeflerine ulaştığını söyledi. Meslek eğitim imkanını ilk kez on yıl önce sunmaya başladığını, bugüne dek toplam 109 kadının bir meslek sahibi olduğunu anlatan işkadını, “İşletmemizde kızlarıyla birlikte meslek öğrenen anneler bile var” dedi. Deta-Med’te şu anda üç yıllık meslek eğitimine devam eden 26 öğrenci bulunuyor.
SİGORTALA ŞİRKETLERİ DE KARŞI ÇIKTI
Yüzde 90’ı kadınlardan oluşan personeliyle işyerini Almanya’da parmakla gösterilen bir işletme haline getiren Nare Yeşilyurt, evdeki hastaya ve yaşlıya kendi dilinde ve kültüründe hizmet verebilmek için yola çıktığında hastalık sigortaları tarafından da hayalci bir girişimci olarak karşılanmış. Kendisine “Böyle bir ihtiyaç yok” denilmiş, ancak kültür odaklı hizmet veren servislere ihtiyacın ne denli büyük olduğu günümüzde açık ve net bir şekilde ortaya çıkmış durumda.
Bugün Berlin’in değişik semtlerinde hizmet veren toplam dokuz bakımevinin sahibi ve yöneticisi olarak sadece kendisine “Bu iş tutmaz” diyenler tarafından değil Berlin Eyalet Hükümeti tarafından da alkışlanan Yeşilyurt ve alanında uzman olarak kabul ediliyor ve hem Almanya’da hem de Türkiye’de eğitim seminerleri ve konferanslar veriyor, çeşitli kurum ve kurulular tarafından panellere, televizyon kanalları tarafından otorite olarak talk showlara konuşmacı olarak davet ediliyor. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.