Mersin'in 9000 yıl öncesine giden ilk yerleşim tabakalarının bulunduğu Yumuktepe Höyüğünün üzerinde yer aldığı Müftü deresi, 20. yüzyıl başında Mersin kentinin batı sınırını oluşturuyordu.
Eski Müftü Cami ve köprüsü, Mersin Deniz Feneri gibi kentin tarihi kültürel varlıklarına ev sahipliği yapan Müftü Deresi zaman zaman yaşanan sel felaketleri ile anılan bir taşkın deresi haline geldi.
Derenin üst kısımlarında taşkın kontrolü amacıyla yapılan su tutma çalışmaları bu sefer de derenin susuz kalmasına sebep olurken kent içindeki önemli bir su kenarı olma potansiyelini de zaman içinde kaybetti.
"Kent ve Çevre Çalışma Grubu" tarafından derenin ekolojik ve sürdürülebilir yöntemlerle geliştirilmesi ve kentlilerin rekreasyonel amaçlı kullanımına kazandırılmasına yönelik yapılan çalıştaya Mersin Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, Toroslar, Akdeniz ve Yenişehir belediyesi temsilcileri, Toroslar Kent Konseyi, Mersin Üniversitesi, Toros Üniversitesi, ve Çağ Üniversitesi'nden akademisyenler, TMMOB Mimarlar Odası Mersin Şubesi ve İnşaat Mühendisliği Odası başkanları ve Mersin Üniversitesi öğrencileri katıldı.
Mersin Üniversitesi mimarlık öğrencileri tarafından Müftü Deresi üzerine yapılan çalışmaların sunumunun ardından geleceğe ilişkin vizyon ve stratejilerin belirlendiği çalıştayda Müftü Deresinin canlandırılması ve geleceğe yönelik kullanım hedeflerinin belirlenmesi sürecine Mersin halkının katılımının sağlanması için çeşitli araçlar geliştirilmesi konusunda fikir birliğine varıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.