Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından Komite Üyeleri arasındaki diyalogu artırmak adına geleneksel olarak yılda bir kez düzenlenen MTSO Komiteleri Kampta programı düzenlendi. 12 – 14 Ekim günleri arasında düzenlenen etkinlik süresince Komite Üyeleri doğru iletişim ve networking oluşturmadan profesyonel yaşamda giyim kodlarına kurumsal temsilden protokol kurallarına kadar birçok konuda uzmanlardan eğitim aldı.
MTSO Meclis, Yönetim ve Komite Üyeleri seçimi sonrasında ilk kamp 12 – 14 Ekim günleri arasında Mersin’de Wonasis Otel’de düzenlendi. Ritim Atölyesi etkinliği ile başlayan kampta Komite Üyeleri gerçekleştirdikleri ortak ritim çalışması ile grup olarak hareket etme ve takım ruhunu geliştirebilme adına performans sergiledi.
Kampın ikinci gününde açılış konuşmasını gerçekleştiren MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, birlik ve beraberlik mesajı verdi. “Yıllar önce Meclis Üyelerimize dahi önem verilmez, tüm çalışmalar Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından yürütülürken bugün Meslek Komitelerimiz ön plana çıkıyor” dedi. Elbirliği ile Mersin’in sorunlarının çözümü yönünde çaba sarf edildiğini vurgulayan İzol, Komite Üyelerine, “Sizler üyelerinizi, bizler hep birlikte Mersin’i temsil ediyoruz” dedi. İzol, “Kimse Oda’dan uzak durmasın. Toplantılara katılıp mutlaka fikirlerimizi anlatalım” diye konuştu.
Açılışın ardından ilk sunum ise MTSO Genel Sekreteri Abdulkadir Dölek tarafından gerçekleştirildi ve Komite Üyeleri Oda çalışmaları hakkında bilgilendirildi. Oda’nın birimlerini tanıtan Dölek, yürütülen projeleri anlattı. MTSO’nun görev aldığı yurtiçi ve yurtdışı organizasyonları hakkında bilgi veren Dölek, aynı zamanda eğitime yönelik yürütülen çalışmaları dile getirdi.
Belen: “Bilmek ile tanımak arasındaki fark önemli”
İlk gün iki ayrı program ile devam etti. İlk olarak sabah saatlerinde İletişim ve Netwrorking Uzmanı Ertuğrul Belen, önce iletişim ve networking konusunda kısa bir sunum gerçekleştirip ardından da katılımcılara 3’er dakikalık hızlı tanışma uygulaması yaptırdı. Bu uygulama etkinliği ile Komitelerde ilk kez görev alan Üyeler bir taraftan birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı bulurken diğer yandan karşılıklı hangi alanlarda işbirlikleri yapabileceklerini öğrendi. Konuşmasında dünyada artık herkesin akıllı işbirlikleri oluşturmaya gayret gösterdiğini anlatan Belen, Türkiye’de kurulan işbirliklerinin ise bunu tam olarak yansıtmadığına dikkat çekti. Belen akıllı işbirliğinin nasıl kurulması gerektiğini ise şöyle özetledi: “Tanımak, bilmekten daha derin bir kavram. Bir kişiyi tanıdığınız zaman ihtiyaçlarını da tanıyor olmalısınız ve onun ihtiyaçlarına destek olabilmelisiniz. Belki şu anda biz bu odada 100 kişiyiz ama birbirimizi tanır ve ihtiyacını biraz anlarsak o ihtiyaçlarını giderme noktasında tanıdığımız bir başka kişiyi birbirimize yönlendirebiliriz. Böylece 100’den daha fazla kişi ile temas kurmuş oluruz. Network genişler. Her birimiz bir diğerinin çalışmasını bir adım ileri taşıması noktasında yardımcı olabiliriz. Şehir dışına yurt dışına gittiğimiz dönemde yalnız kendimizin değil, tanıdıklarımızın da ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir gözle araştırma yaparsak hep birlikte gelişebiliriz. İşte akıllı birliktelikler bu şekilde oluşabiliyor.”
Çalışma kültüründe hemşerilik kavramının artık bir kenara bırakılması gerektiğini de vurgulayan Belen, teknolojinin yakından takip edilmesi gerektiğini ancak yüz yüze iletişimin ise önemini hiçbir zaman yitirmeyeceğini anlattı.
Erdil: “Başarılı politikalar her bölgede aynı etkiyi göstermeyebilir”
Kampın öğleden sonraki bölümünde ise ODTÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Erdil Komite Üyeleriyle bir araya gelerek son dönemlerin en çok öne çıkan kavramı ‘Akıllı Uzmanlaşma’ya yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Akıllı uzmanlaşmanın ne demek olduğunu anlatan, nasıl doğduğunu ve neleri getirdiğini özetleyen Erdil, katılımcılara neler yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi. Akıllı uzmanlaşmanın bilgi ve iletişim teknolojilerini merkezinde tutan, inovasyon ve yüksek teknolojili sektörlerin önemine dikkat çeken, bilgi akışını üst düzeye çıkaran ve bilginin yayılmasına önem veren, bölgenin kendisine has özelliklerini tanımlayan bir uzmanlaşma olduğunu açıklayan Erdil, bu uzmanlaşma yönteminin detaylarını ise şöyle anlattı:
“Akıllı uzmanlaşmanın söylediklerine göre inovasyon ve yüksek teknolojiyi mutlaka çalışmaya dahil edin. Bir bilgi akışı mutlaka olsun. Tüm paydaşlar bilgiyi paylaşsın. Bölgesel ve küresel perspektiften olaylara bakılsın. Küresel dünyadan kopmadan bölgesel rekabet edebilmek önemli.”
Dünyada ve Türkiye’de bu konuda yürütülen çalışmaları da örnekleyen Erdil, Türkiye’nin bu alanda neler yapması gerektiğini anlattı.
Okan: “İmajı görünüm, davranış ve iletişim belirler”
Kampın son gününde Kişisel Marka ve İmaj Yönetimi Uzmanı Rüzgar Mira Okan, Komite Üyelerine ‘Profesyonel Yaşamda Giyim Kodları’ ile ‘Kurumsal Temsil ve Protokol Kuralları’ konularında eğitimler verdi.
Sunumunda, “Algınızı yönetemezseniz istediğiniz sonuçları alamazsınız” diyen Okan, “İçerik kral ise imaj da kraliçedir. İmajınız sizi dinlemelerini sağlar ancak karşılama bittiğinde de kişinin içeriğinin dolu olması gerekir” ifadelerini kullandı. İmajı yalnızca dış görünüşün oluşturmayacağını da vurgulayan Okan, imajın bileşenlerini görüntü, davranış ve iletişim olarak açıkladı. Modanın bir ürünün satılmasına yönelik olduğunu ancak imajın giyilen kıyafetin gidilen yere uygun olup olmadığı ile ilgili bir konu olduğunu dile getiren Okan, sunumunun ilk bölümünde katılımcılara giyim kodlarının detaylarını anlattı. Bazen kişilerin otoriter, güçlü ve ikna edici görünmeye ihtiyacı bulunduğunu bazen de daha rahat ve ulaşılır olmaya ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Okan, bunların görünümle sağlanabileceğini belirtip hangi durumlar için nasıl giyinilmesi gerektiğinin şifrelerini açıkladı.
Sunumunun ikinci bölümünde kurumsal temsil ve protokol kurallarını anlatan Rüzgar Mira Okan, tanıştırmadan tokalaşmaya, makam adabından hitap ve toplantılara kadar iş yaşamında uyulması gereken davranış kuralları hakkında bilgi verdi.
Kamp programı toplu aile fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.