Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ni (MTOSB) ziyaret etti. MTOSB İdari hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıda, AK Parti Mersin Milletvekilleri Zeynep Gül Yılmaz, Hacı Özkan, Ali Cumhur Taşkın, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTOSB Yönetim Kurulu Üyeleri Orhan Kahveci, M.Kürşat Haddat, Veysel Memiş, Yılmaz Akyüz, Hasan Yıldırım, MTOSB Bölge Müdürü Halil Yılmaz ve MTOSB sanayicileriyle bir araya gelen Lütfi Elvan, sanayicilerin sorunlarını, istek ve taleplerini dinleyerek Mersin’de yürütülen yatırımların son durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Lütfi Elvan ara eleman sıkıntısının çözümü noktasında, bölge çalışanlarına yönelik Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile iş birliğine giderek bölge içerisine 5 bin kişilik bir konut projesi planladıklarını söyledi.
“PEŞİNATI ÖDEYİN, İŞÇİ MAAŞINDAN KESİN”
Sanayicilerin nitelikli ara elaman bulmakta zorluk çektiğinin altını çizen Lütfi Elvan, “MTOSB’nin Mersin merkeze uzak olmasından dolayı nitelikli iş gücü noktasında dezavantaj yaşanıyor. Mersin’den buraya gelip çalışmak isteyenlerin bir çoğu günü birlik gidip gelmek istemiyor. MTOSB’nin hemen güney tarafında uygun olduğunu düşündüğümüz bir arazi var. Bu alana biz TOKİ ya da belediye vasıtasıyla burada çalışan işçilerimize yönelik, yaklaşık 5 bin kişilik bir konut projesi yapmayı planlıyoruz. Bu noktada işçilerimizin ödeyeceği peşinatın sanayicimiz tarafından ödenerek, işçi maaşından cüzi miktarlarda kesilmesi sağlanabilir. Biz Karaman’da projemizi bu şekilde yürüttük ve oldukça başarılı olduk. Böyle bir uygulama ile de buradaki işçileri hem konut sahibi yapar, hem de nitelikli eleman sorununu büyük ölçüde çözmüş oluruz” dedi.
Organize Sanayi Bölgesi otoyol bağlantı hattının en kısa sürede tamamlanacağının altını çizen Lütfi Elvan, şunları kaydetti:“Bir buçuk yıldan bu yana kamulaştırmada maalesef Sabri Bey dışında hiç kimse yeteri kadar yardımcı olmadı. Dolayısıyla bu projede bir gecikme oldu. İkinci OSB bölgesinin otoyola bağlantısı söz konusu. Bununla ilgili proje çalışması yaptırdık. Hatta burada 250 – 300 metre civarında bir tünelimiz var. Önümüzdeki günlerde bu projenin de ihalesine çıkacağız. İkinci bölgenin de otoyola bağlantısını sağlayacağız. 8 kilometrelik yol. Dolayısıyla OSB’nin alt yapı yol ile ilgili sorunları önemli ölçüde çözülmüş olacak. Tırmıl tepesinden Tarsus Hali’ne doğru D-400’den uzanan 22 kilometrelik yola 18 uygulaması yapılacak. 1/1000’lik çalışmaları önümüzdeki günlerde başlıyor. İmarda gerekli değişikliği yaptıktan sonra bu çalışmayı 18 uygulamasıyla çözeceğiz. Özellikle bu yılın sonuna doğru tamamlamaya belediyemiz ile birlikte gayret edeceğiz. Kentimizin 1/5000’lik ile ilgili ciddi bir sıkıntısı mevcuttu. DSİ Genel Müdürlüğü’nün de uygun görüşünü aldık. Bundan sonraki süreçte 1/5000’liğin önünde herhangi bir engel yok. Artık bu işi hızlandırma görevi de yerel yönetimlere düşüyor.”
“REKABETİN ANAHTARI DİJİTAL DÖNÜŞÜM”
Sanayicilerin maliyetleri düşüremediğinden dolayı rekabet etme noktasında ciddi problem yaşadığı hususuna değinen Elvan, rekabet edebilmek için sanayicilerin yüzünü dijital dönüşüme dönmeleri gerektiğini vurguladı. Dijital dönüşüm olmaması halinde rekabet etme şanslarının olmadığını, rekabet edemeyenlerin ise ayakta kalma şanslarını kaybedeceklerini ifade eden Lütfi Elvan, “Çağımızda rekabetin anahtarı dijital dönüşümdür. Her bir tesisin mutlaka dijital dönüşümünü sağlanması lazım. Sadece üretim aşamasında düşünmeyin. Ham madde temininden, üretime, üretimden satışa kadar olan sürecin dijital olarak yürütülmesi, yönetilmesidir. Üretim aşamasındaki dijital dönüşümün sağladığı katma değer, üretim öncesi ve üretim sonrası dijital dönüşümün sağladığı katma değerin çok altındadır. Yani sadece fabrikanızın dijital dönüşümünün sağlanması sorununuzu çözmüyor. Üretim öncesi ve üretim sonrası sürecinde dijital dönüşüm sağlanmalıdır. Türkiye’deki ilklerden bir tanesini gerçekleştiriyoruz MTOSB’de inovasyon merkezi ile Model Fabrika kuruyoruz. İşte buralar size hizmet edecek. Model Fabrika ve İnovasyon Merkezi ile buradaki iş adamlarının rekabet gücünü ciddi manada arttırabilme imkanı sunmuş olacağız. Evet rekabet etmek, tüm dünyada söz sahibi olmak istiyorsak mutlaka Model Fabrikamız ve İnovasyon Merkezimiz biter bitmez buradaki eğitim uygulamalarına katılarak kendi fabrikalarınızda bu dönüşümü sağlamanız gerekiyor. En az yüzde 40 özkaynakla yatırımınızı yapıp yüzünüzü de dijitale döndüğünüz takdirde firmanız güçlü bir şekilde rekabet edebilir.” şeklinde konuştu.
“50 BİN KİŞİYE İŞ SAHASI”
MTOSB 3. Bölgenin alt yapı çalışmalarının çok iyi gittiği bilgisini veren TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, “İnşallah 4. OSB’ye başlayacağız. Yine gıda ve ihtisas OSB yine genç işletmecilerimizin sürdürdüğü tarımsal OSB çalışmaları da devam ediyor. Yatırım alanı noktasında problemleri var kentimizin. Bu yatırım alanlarını alt yapısıyla her şeyiyle hazır hale getirdiğimiz takdirde Mersin’e yatırım yağacak. Bizim şuan ki planlamamız ilave 50 bin kişiye iş sahası sağlayacak olan bir planlamadır. Bunu da sağlayacağız. Sanayiciler olarak ciddi sıkıntılar geçirdiniz ama ayakta kalabildiniz. Özellikle ekonomik koşulların biraz daha iyileşmesi ile birlikte biraz daha canlılık olacağına ve buraya olan talebin çok daha fazla artacağına yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, ise MTOSB 3. Bölgenin alt yapı çalışmalarının yüzde 80’lere ulaştığı bilgisini verdi. Üç ay önce temellerini attıkları ve 6 ay olarak hedef biçtikleri alt yapı çalışmalarının 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmak üzere olduğunun altını çizen Başkan Tekli, şunları kaydetti: “Özellikle alt yapılarımız elektrik hatlarından tutunda kanalizasyonlar, su boruları hepsi yapılıyor. Temiz enerji kullanıldı. 2. Bölgede sahip olduğumuz aynı modeli 3. Bölgede de uyguluyoruz. Bugün 3. Bölgede alt yapı ve üst yapıda harcanan rakam 41 milyonun üstünde. Son ve en büyük ihalemiz de bitmek üzere. Sadece elektrik teminiyle ilgili 4 ihalemiz var. Bu ortalama 12 milyon, 12 buçuk milyon civarındadır. 2 aya kadar alt yapı teslim edilecek. Üst yapılarda elektrik trafo merkezleri ihaleyle yapılıyor. Tahsislerini gerçekleştirdiğimiz firmalarda ciddi inşaatlara başladılar. Onlar da bizlerle beraber alt yapımız bittiğinde, elektriğimiz, doğalgazımızın nakillerine start verecekler diye düşünüyoruz. Kısa zamanda çok hızlı ilerleyen bir çalışma oluyor. Bunun dışında bizler 3. Bölgede arsa satışlarımızdan elde ettiğimiz gelirlerde 4. Ve 5. Bölgede de ciddi kamulaştırmalar oldu. Şuanda 4. Bölgenin yüzde 67’lik kısmı, 5’inci bölgenin de yüzde 47’si organize sanayimizin mülkiyetine geçmiştir.”
Her geçen gün Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nin yükünün arttığının altını çizen Başkan Sabri Tekli, “İhracat rakamlarımız, elektrik tüketimimiz, doğalgaz tüketimimiz artıyor. Biz 1,2,3,4 sürekli büyüyoruz. Büyüme hızımız oldukça iyi. İstihdamımız artıyor. Şuan 3. Bölgede ciddi şekilde inşaat firmalarında çalışan personeller var. Fabrikalar devreye girdiğinde ciddi bir istihdamda kazanımı olacak. Birinci OSB’deki elektrik hatlarını da yer altına aldık. Yüzde 50’si tamamlanmış durumda. Temiz enerji yatırımlarına ihtiyacı olan bir bölgede yaşıyoruz. Elektrik yapımız eskidi. Bunların yenilenmesi bizleri temiz enerjiye kavuşturacak.” dedi.
Model fabrikanın projelerinin bu hafta sonunda mimarlar tarafından teslim edileceğinin 2019 Eylül ayı başında ise ihalesine çıkılacağının bilgisini veren Başkan Tekli, “Bununla ilgili bakanlığımızla çalışmalarımız devam ediyor. Model Fabrikada üretim ve hangi makinalara ihtiyaç olduğu noktasında Mersin Ticaret ve Sanayi Odamız ile 15 günde bir görüşmelerimiz devam ediyor. Kısa sürede inşaatına başlanılacak.” ifadelerini kullandı.
“MTOSB’YE İKİNCİ OKUL MÜJDESİ”
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi içerisine mesleki eğitimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması kapsamında ara elaman sorununu ortadan kaldırmak amacıyla kurulan Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında bilgi aktaran Başkan Tekli, “Okulumuz her geçen yıl büyüyor. Geçtiğimiz sene 920 civarı öğrencimizi okuttuk, bu yıl bin 1145’e çıktık. Bu sayı bize bir okulun daha ihtiyaç olduğunu gösteriyor. 2. Bölgede hazır olan yerimiz için bakanlıktan müsaademizi aldık. Bu sene bu okulunda inşaatına başlarız. Okulumuzda Türkiye ortalamasına göre ciddi bir talep var. Öğrencilerimiz Mezitli dahil, çevre bütün köyler dahil, taşımalı sistemle getirildiği için aileler gönül rahatlığıyla tercih ediyor. Eğitimi de çok farklı ve kaliteli.” ifadelerini kullandı.
Toplantı sonrası Lütfi Elvan, MTOSB sanayicilerinin sorularını yanıtladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.