Krizden en fazla etkilenen kesimin inşaat sektörü olduğuna dikkat çeken Tarhan, “Yaşanan ekonomik sıkıntıların devamında müteahhitlerin SGK borçlarını kapatamamalarından dolayı, belediyede işlemlerini yürütemeyecek noktaya gelinmiştir. Vatandaşlar, belediyeler ve müteahhitler karşı karşıya gelmektedirler. Müteahhit ya da vatandaşın belediyelere yapı kullanma izin belgesi için başvurması durumunda belediyeler yasal zorunluluklara uymak zorunda kaldığından, yapı kullanma izni gibi önemli belgeyi diğer kurumlara olan borçlarından dolayı düzenleyememektedirler. Sonuç olarak vatandaş mağdur olmakta ve su, elektrik işlemlerini tamamlayamamaktadır” şeklinde bilgi verdi.
YASADA AÇIKCA ‘SGK BORCU BULUNMAMALIDIR’ DENİLMEKTEDİR
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 90. Maddesinde yapı kullanma izni belgesi düzenlenebilmesi için SGK’ya borcunun bulunmamasının şart koşulduğunu vurgulayan Başkan Tarhan, “Bu konuda açık hüküm bulunmaktadır. Söz konusu maddenin Değişik dördüncü fıkrasında ‘Belediyeler tarafından, geçici iskân veya yapı kullanma izin belgesi verilmeden önce yapılan inşaat dolayısıyla, diğer kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar ve bankaların ise Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenecek işlemlerinde Kuruma borçlarının bulunmadığına dair ilgililerden Kurumca düzenlenmiş bir belgenin istenmesi zorunludur.
Bu maddede belirtilen yükümlülükler yerine getirilmeden geçici iskân izin belgesi ve yapı kullanma izin belgesi verilmesi veya diğer işlemlerin gerçekleştirilmesi hallerinde, ilgililer hakkında genel hükümlere göre idarî ve cezaî işlem yapılır’” denilmektedir. Başkan Tarhan, “Kanun bize; müteahhidin SGK borcu bulunuyorsa geçici iskân izin belgesi ve yapı kullanma izin belgesi düzenlenemeyeceğini belirtmektedir. Aksi durumda, kurum hakkında idari ve cezai işlem yapılacağı konusunda kesin hüküm bulunmaktadır. Kanun doğrultusunda biz müteahhit ve vatandaşa olumsuz yanıt vermek durumunda kalıyoruz. Mağdur olan yine vatandaş olmuş oluyor” diye konuştu.
MÜTEAHHİT VE VATANDAŞ MAĞDUR
Gerek Türkiye genelinde gerekse Mersin ve Mezitli özelinde ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında inşaat sektörünün geldiğini ifade eden Başkan Tarhan, “Şu an tamamlanan inşaatlarda müteahhitlerin Yapı Kullanma İzin Belgesi almaları gerekmektedir. Ancak müteahhittin tamamına yakının SGK’ya borcu bulunmaktadır. Borcu olmadığına dair bir yazı alamadıklarından dolayı vatandaşlar şu anda mağdur durumdadır” dedi.
YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR
Vatandaşların daha fazla mağdur olmamaları için ‘geçici sürekli de olsa’ mutlaka yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Başkan Tarhan, tüm milletvekillerine, MTSO, MESİAD, İMO gibi kurum ve kuruluşlara çağrı yaparak bu gibi kuruluşların baskı oluşturulması gerektiği söyledi. Başkan Tarhan şu ifadeleri kullandı:
“Gerek bu tür mağduriyetlerin önüne geçmek için, gerekse son derece zor durumda bulunan inşaat sektörünün nefes alması için ilgili tüm dinamiklerin ortak hareket ederek yasal düzenleme yapılması adına kamuoyu oluşturmaları gerekmektedir. İnşaat sektörünün bu ekonomik sıkıntı içerisinde böylesi bir can suyuna ihtiyacı var. Elbette bu tür yasal düzenlemeler sektörü krizden çıkarmayacaktır. Ancak geçici bir süre de olsa nefes almasını sağlayacak aynı zamanda konut sahibi olma hayalinde olan ya da oturduğu evine iskan alamayan vatandaşın daha fazla mağdur olmasının önüne geçecektir. İnşaat sektörü kriz atlatılıncaya kadar belirli bir süre desteklenmek zorundadır”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.