İnsanın içinde yaşadığı çevre ve iklim değişikliklerinin organizmayı etkilemesiyle oluşan, fizyolojik ve psikolojik belirtilere “bahar çarpması” denir.
Kış mevsiminden çıkan vücudumuz, baharın düzensiz ısı durumlarına göre kendini ayarlamakta güçlük çekebiliyor ve buna bağlı olarak çeşitli tepkiler verebiliyor. Vücudun hormonal dengesi de bozulabiliyor. Bahar sendromu ya da bahar çarpması dediğimiz bu olay sonucunda insanlarda farklı rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıkların başında şunlar gelmektedir; Alerjik reaksiyonlar, solunum yolu hastalıkları, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları, stres ve kaygı, baş ağrısı, halsizlik…
Ortaya çıkan tüm bu belirtilerin hepsi değilse de bir kaçı ilköğretim çağındaki çocuklarda dahi görülebilir. Özellikle de sınav tarihlerinin yaklaştığı şu günlerde lise, kpss ve üniversite sınavlarına girecek olan öğrenciler kaygı içerisinde oldukları için bahar çarpması olayı fazlasıyla görülebilir.
Bahar sendromundan korunmak için neler yapılmalı
Yaşanılan hava değişimleri sebebiyle vücuttaki su oranında bozukluklar görülebildiği için bol su içilmeli, taze meyve, sebze daha çok tüketilmeli, özellikle B ve C vitamini zengin yiyecekler (örneğin domates, patates ve kayısı gibi) alınmalı.
Ebeveynlerin, çocuklarının uyku düzenine dikkat etmeleri ve özellikle ergenlik çağında, hızlı büyüme mevsimi de olan bahar aylarında, dinlenme ve yeterli uyumaları konusunda özenli olmaları önerilmelidir.
Bahar sendromu belirtileri yoğun ve belli bir süre devam eden vatandaaşların psikolojik danışma uzmanına başvurması, gerekirse tıbbi bir kontrolden geçmesi için ilgili profesyonellere (Örn. Dahiliye, psikiyatri) refere edilmesi gerekebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.