Bilgi:
Instagram'da @mersinhaber'i
takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Tarsus'ta 1 yıl sürmesine rağmen kamuoyuna her hangi bir açıklama yapılmaması nedeniyle ‘gizemli kazı’ olarak nitelendirilen kazı çalışmasının yapıldığı eski yapı evlerin bulunduğu alanda zeminde çökmeler devam ediyor. 3 Kasım 2017 günü bir anda sona erdirilen kazı çalışmasının ardından kapatılan çukur çökerken bunun yanı sıra evlerin bulunduğu sokakta ve diğer evlerin ihata duvarlarında yine çatlaklar oluşmaya başladı.
TOPRAKLA DOLDURULMUŞTU
13 Kasım 2016 tarihinde Özel Harekat Polisleri’nin koruması eşliğinde başlayan ve her hangi bir açıklama yapılmamasından dolayı gizemli kazı olarak nitelendirilen kazı çalışması ülke gündemine oturması ve şehir efsanesine dönüşmesinin ardından 3 Kasım 2017 günü, açılan çukurların toprakla doldurulmasıyla sonuçlandırılmıştı. Aradan geçen 3 ay sonunda ise üzeri toprakla örtülen üç çukurda da çökmeler yaşanmaya başladı. Tamamen çökmenin yaşandığı ortadaki çukurda kazı çalışmasının sadece dikey değil, güney istikametine doğru yapıldığı da net şekilde görüldü. Aynı şekilde güney istikametinde bulunan ve içerisi hafriyat malzemelerin bulunduğu eski yapı evin yıkılmaması için konulan demir destek kolanlarının da zemindeki toprak çökmesi ve kaymalar nedeniyle eğildiği görüldü.
SOKAK ZEMİNİNDE VE DUVARLARDA ÇATLAKLAR OLUŞMAYA DEVAM EDİYOR
Kazının yapıldığı evlerin bulunduğu 3102 sokak üzerinde bulunan bazı evlerin duvarlarında çatlak oluşumu devam ederken, yine aynı istikamette bulunan ve kazı nedeniyle yıkıldıktan sonra yeniden yapılan karşı evin ihata duvarında da aynı şekilde çatlak oluşmaya başladı.
BAHÇEYE ODUN İSTİFLENDİ
Bu arada bir yıl boyunca kazı alanının gizlenmesi için çekilen mavi brandanın arkasında kalan evlerin avlu olarak kullanılan boş alanına çevrede oturan vatandaşların ısınmak için saboda yaktıkları odunları istifledikleri görüldü.
NE ÇIKTIĞI AÇIKLANMIŞTI
“Kral Dakyanus’un hazinesi bulundu”, “Hz. Musa’nın 2600 yıldır kayıp sandukası aranıyor”, “Yeraltı şehrine ulaşıldı”, “Tonlarca altın çıktı” gibi efsanelerle tüm Türkiye’nin dikkatini çeken kazının “Bir şey bulunmadı” denilerek bitirilmesi ise kimseyi tatmin etmemişti. Fakat konuya ilişkin olarak geçtiğimiz günlerde Meclis Araştırma Komisyonu’na, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gönderilen bilgi notunda “Alandaki kazı çalışmalarında amorf durumda pişmiş toprak kandil parçası, çatı kiremiti, amphora parçaları vb. buluntulara ulaşılmış olup envanterlik nitelikte taşınır-taşınmaz kültür varlığına rastlanmamıştır” ifadelerine yer verilmişti. (Tarsus Akdeniz)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.