Mersin’de Tarihi Kurtuluş Okulu Yok Edilmek Üzere

Mersin’de 1924 yılında yaptırılan ve 3 Mayıs 1945’te ‘Kurtuluş Mektebi’ olarak eğitime açılan daha sonra Çankaya Okulu olarak değiştirilen tarihi yapı yok olmak üzere.

26 Temmuz 2019 Cuma, 09:15
G: 26.07.2019 - 09:17
Mersin’de Tarihi Kurtuluş Okulu Yok Edilmek Üzere
-

Mersin kent merkezinde Silifke Caddesi üzerinde 95 yıl önce 1924 yılında yaptırılan, 3 Mayıs 1945’te ‘Kurtuluş Mektebi’ olarak eğitime açılan sonraki yıllarda ise Anadolu Lisesi ve ilkokul olarak faaliyet gösteren bina son olarak Çankaya İlköğretim Okulu olarak hizmet verdi. 1999 yılında Çankaya İş Okulu’na dönüşen bina, 2012/2013 öğretim yılında ise Çankaya Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi oldu.
1/5 Binlik Planlarda Ticaret Alanı Olarak İşaretlendi
Binlerce öğrenciye ev sahipliği yapan okulun kente yeniden kazandırılması için harekete geçen Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Maalesef Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 1/5 binlik planlarda bu alanın Ticari ve Konut Alanı olarak işaretlenmiş olduğunu gördük. İçinde tescilli tarihi bir yapının bulunduğu alanın ticari ve konut alanı olarak belirlenmesi her geçen gün kaybettiğimiz tarihi yapılarımıza bir yenisinin eklenmesine neden olacaktır. Şehirde, bir tarafta sahipsizlikten dolayı bir çöküntü alanına dönüşen Tarihi Kent Merkezi’nin canlandırılması konuşulurken, bir tarafta da bu yapıların resmî planlamalarla yetkililer eliyle tahribine göz yumulmasını anlamak mümkün değildir. Göreve başlar başlamaz Koruma Amaçlı İmar Planı’nın yeniden gündeme getirmemizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk.”
Sosyal Ve Kültürel Alan Olarak İşlenmesini İstedik
Erim, “Binlerce öğrenciye ev sahipliği yapan okulun kente yeniden kazandırılması için ticaret ve konut alanı kararının değişmesi gerekmektedir. Mersin gibi tarihi yapılarını kaybeden bir şehirde bu tür binalar kültürel ve sosyal amaçlı olarak kullanılmalıdır. Biz Mersin’de birçok yapıya sahip çıkamadık. Pek çok tarihi yapı oldubittiye getirilerek yok edildi. Bu yapı da bir oldu bittiye getirilmesin. Bu kez Akdeniz’de tarihi bir yanlışa müsaade etmeyelim. Tarihi yapılarımızı koruma altına almamız lazım. İlk olarak burası planlarda ticaret ve konut alanı olmaktan çıkartılmalı. Akdeniz Kent Konseyi olarak Akdeniz Belediyesi’ne bir yazı yazdık. Buranın revizyon projelerinde sosyal ve kültürel alan olarak işlenmesini istedik. Akdeniz Belediyesinden resmî yazı talep ettiğimiz plan değişikliğinin takipçisi olacağız ve gelişmeleri Mersin kamuoyu ile paylaşacağız.” İfadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Tarsus Üniversitesi, 2025 Dünya Üniversite Sıralaması Listesine Girdi
ÇORLUSPOR TEKNİK DİREKTÖRÜ SİLAHLI SALDIRI SONUCU YAŞAMINI YİTİRDİ
Mersin, Adana, Kahramanmaraş, ve Gaziantep İçin Kar Yağışı Uyarısı
MERSİN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR EROL YAŞAR, MEZUN OLDUGU LİSEDE ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
Doğu Akdeniz’de Fırtına Uyarısı
TARSUS'TA ŞEHİT ÖĞRETMENLER KABRİ BAŞINDA DUALARLA ANILDI
“Öncelik Yayanın Öncelik Hayatın, Yayalar Kırmızı Çizgimiz”
MEZİTLİ’DE KADINLARA YÖNELİK ÇALIŞMALAR TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR
BAŞKAN BOLTAÇ'TAN BAŞKAN TUNCER'İ ZİYARET ETTİ
GÜLNAR KAYMAKAMI YAKTI'YA ÖĞRETMENLERDEN ZİYARET