MERSİN’İN Tarsus ilçesinde yaşayan, isminin açıklanmasını istemeyen evli ve 3 çocuk babası 54 yaşındaki bir kişi, 22 Eylül Cuma günü akşam arkadaşlarıyla bir restorana gitti. Restoranda 3 duble rakı içen kişi, 24 Eylül Pazar akşamı ise yine arkadaşlarıyla bir başka restorana gitti. Burada ise 3,5 duble rakı içti.
DİYALİZE DE GİRDİ
İddiaya göre, Pazar gecesi evine gittikten bir süre sonra fenalaşan ve bilincini kaybeden şahsın eşi 112’yi aradı. Ambulansla Medical Park Tarsus Hastanesi’ne getirilen şahsın sahte rakı içtiği ve metil alkol zehirlenmesi yaşadığı belirlendi. Derin koma hali ve solunum yetmezliği bulunan hasta yoğun bakım ünitesine kaldırılarak solunum cihazına bağlandı. Sonrasında hızlıca hemodiyalize bağlanan hastaya 9 saat süreyle hemodiyaliz tedavisi uygulandı. Hastanın takip ve tedavisini İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Horoz, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanları Dr. Süleyman Güneş ve Dr. Nazlı Deniz Ateş gerçekleştirdi. Otuz altı saat süre ile yoğun bakımda izlenen hasta yaşamsal verilerinin düzelmesi ve bilincinin yerine gelmesi üzerine normal yatan hasta servisine alındı. Burada 2 gün izlenen hasta sonrasında şifa ile taburcu edildi.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Polis zehirlenmeye yol açan sahte rakının hangi restoranda satıldığını belirlemek için çalışma başlatırken, Medical Park Tarsus Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Horoz vatandaşları konu hakkında uyardı. Prof. Dr. Mehmet Horoz, “Metil alkole bağlı zehirlenme bulguları alkol alımından yaklaşık olarak 12-24 saat sonra ortaya çıkmaktadır. Metil alkol alımında da aynı etil alkol alımında görülen belirtiler görülebilirse de alınan dozla da ilişkili olarak bu belirtiler abartılı olabilmektedir. Dolayısı ile alkol alımını müteakiben şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, kusma, bulantı, tansiyon düşmesi ve görme bozukluğu gibi belirtiler mevcut ise kişi ‘Alkoldendir, fazla içmişim’ deyip geçiştirmemeli, en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” dedi. Prof. Dr. Horoz metil alkol zehirlenmelerinde müdahale sonrası hayati tehlike atlatılsa bile, müdahalede geç kalınmasının körlük ve kalıcı beyin hasarına yol açabileceğini belirtti.
Kaynak: Tarsus Akdeniz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.