‘PİŞTİ’YE YOĞUN İLGİ
Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Tiyatro Atölyesi öğrencileri, ‘Pişti’ isimli oyunlarını sahneledi.
2017-2018 yılı Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Tiyatro Atölyesi öğrencileri eğitimlerini ‘Pişti’ isimli tiyatro oyunu ile taçlandırdı. Bir yıllık eğitim sürecinin sonrasında kısa bir sürede hazırlanan oyun, Mersinli vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Vatandaşlar hem eğlendi, hem de sanat dolu bir gece yaşadı.
Kongre ve Sergi Sarayı’nda sahnelenen oyunu izleyenler arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Tektemur da yer aldı.
Ücretsiz olarak sahneye koyulan 2 perdelik komedi oyunu olan Pişti, izleyenlerden tam not aldı ve oyun seyirciler tarafından ayakta alkışlandı. Oyun sonunda Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Tektemur tarafından oyunun yönetmeni Ekrem Şenel’e çiçek takdim edildi.
20 kişilik bir oyuncu kadrosu sahnede harikalar yarattı
Mustafa Nogay Kesim tarafından kaleme alınan ve Ekrem Şenel’in yönetmenliğini yaptığı Pişti oyunu, Ayten Burcu Efe, Ayşe Çam, Sevil Dayan, Cemal Sakar, Dilek Kara, Barış Özkan, Hüseyin Tokay, Fatma Güzelöz, İsmail Kılınç, Murat Mehli, Rıdvan Tokuş, Yakup Kaya, Tuğçe Genoğlu, Metin Ünel, Yahya Adlı, Sadiye Akay, Özge Tutkun, Seda Erdemir, Oğuz Ulu ve Ganime Meltem Turhan tarafından sahnelendi. Oyunun ışık ve ses sorumluluğunu Hasan Süzgan üstlenirken, dekor sorumluluğunu da İskender Doğancili yaptı.
Kadın-erkek ilişkileri kahvehanede tartışıldı
Oyun, Türkiye’nin herhangi bir şehrinin herhangi bir semtinde erkek egemen kültürün bir ritüel gibi her gün yaşandığı bir kahvehanede geçiyor. Kahvehanede Egeli Takmak, Laz emekli öğretmen Hasan Bey ve Güneydoğulu Necmi gibi farklı yörelerden erkekler yer alıyor. Farklı yaşta ve sosyal çevrelerden bir grup erkeğin mekânı olan kahvehaneye iki genç kadının girmesiyle erkeklerin ezberi bozuluyor, afallıyorlar.
Üniversite öğrencisi kadınlar, erkek arkadaşlarıyla bu kahvehane üzerine bahse tutuşmuşlardır. Aralarında çeşitli çekişmeler olan erkekler, dışarıdan gelen iki kadına karşı birleşirler. Ne yapıp edip, kadınları kahvehaneden göndermek isterler. Fakat erkeklerin kurduğu ittifak iki kadını kahvehaneden göndermeye yetmez. Hatta ani gelişen bir olayla bazı erkeklerin eşleri de kahvehaneye gelirler. Böylece kadınlar kahvehaneye iyice yerleşir. Kahvehane mahalle kadınlarının eğlence mekânına dönüşür. Kadıların eğlencesi ve mutluluğu erkekler için dayanılmaz bir hal alır. Çözüm olarak semtin çakma kabadayısı Afilli Veli’yi çağırırlar. Afilli Veli’nin tavırlarından rahatsız olan kadınlar çare olarak Veli’nin annesi Cavidan’a haber gönderirler. Cavidan hanımın gelmesiyle de iş tatlıya bağlanır. Böyle olunca da erkekler kadınların kahvehanede oturmasına boyun eğerler. İki genç kadının bir iddia üzerine girdikleri kahvehane kadın-erkek ilişkilerinin tartışıldığı bir mekâna dönüşür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.