Mersin'de Her Yönüyle AIDS ve HIV Konuşuldu

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Mersin Üniversitesi tarafından Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri (GDTM) için “İşbirliğini Geliştirme ve Danışmanlık Desteği Çalıştayı” düzenlendi.

12 Aralık 2019 Perşembe, 10:20
Mersin'de Her Yönüyle AIDS ve HIV Konuşuldu
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Mersin Üniversitesi tarafından Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri (GDTM) için “İşbirliğini Geliştirme ve Danışmanlık Desteği Çalıştayı” düzenlendi.

9-10 Aralık tarihlerinde, Dünya AIDS Günü dolayısıyla düzenlenen çalıştayda, alanında uzman isimler konu hakkındaki bilgilerini paylaşırken, çalıştayda AIDS ve HIV ile mücadele yöntemleri de konuşuldu.

Dr. Atila: “Biz bu konuda ne yapabiliriz, nasıl farkındalık yaratabiliriz?”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Hülya Atila çalıştayı Dünya AIDS Günü kapsamında, bu hastalığa dikkat çekmek ve bilgilendirme amaçlı gerçekleştirdiklerinden söz ederek, “1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında, biz de bu hastalığa dikkat çekmek, bilgilendirme, bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunmak ve yerel yönetimler olarak üstümüze düşen sorumlulukları yerine getirmek adına Sağlık Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Dünya Fonu, Türkiye Aile Planlaması Vakfı, İl Sağlık Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi ve diğer belediyelerin de katılımıyla bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştayımızda gerek sivil toplum kuruluşları, gerek Sağlık Bakanlığı, gerekse de Birleşmiş Milletler’in katılımı ile birlikte hastalığı önümüzdeki yıllarda önlemek için ne yapabilirizi birlikte tartışıyoruz ve konuşuyoruz. Birleşmiş Milletler Küresel Hedefleri ve Sağlık Bakanlığı HIV Kontrol Programı kapsamında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Biz bu konuda ne yapabiliriz, nasıl önlem alabiliriz, nasıl farkındalık yaratabiliriz ve nasıl tedavi altında tutabilirizi planlayıp, günün sonunda kendimize notlar çıkaracağız” dedi.

Dr. Yıldırımkaya: “HIV ile kontrol programlarındaki paydaşlar nasıl hareket edebiliriz diye bir aradayız”

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Üreme Sağlığı Program Koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya ise, “Bugün gerçekten çok değerli ve anlamlı bir buluşma. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki yerel yönetimler, akademisyenler ve bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşları, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, özellikle dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir gündem maddesi olan HIV ile mücadele, HIV ile kontrol programlarındaki paydaşlar bir arada nasıl hareket edebiliriz diye bir arada. İnsanların HIV ile yaşayıp yaşamadığını bilmeleri ya da bilmemeleri birinci adım. Bunun için tabi ki Sağlık Bakanlığı, sağlık kuruluşları var ama yerel yönetimlerin de kendi bölgelerindeki katkıları, topluma ulaşmaları, bu hizmeti, bilgiyi ve hızlı test yöntemlerini sağlamaları dünyada çok etkili bir yöntem olarak kabul edilmiş durumda. Türkiye de bu konuda büyük adımlar atıyor. Mersin de bu konuda gerçekten önder ve bayraktarlık eden illerden biri. Kendilerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Amaçlarının doğru bilgiler ile topluma yarar sağlamak olduğunu dile getiren Yıldırımkaya, “Amacımız bu hizmetler nasıl daha iyi oluşur, diğer belediyeler birbirlerinden öğrenir ve Sağlık Bakanlığı'nın eş güdümünde, onların da yönlendirmesi ve kontrolünde bu ağı nasıl güçlendiririz? Bu konuda doğru bilgiler topluma nasıl yarar diye bir işbirliği içerisindeyiz. Anlamlı bir çalışma. Ama bu belediyelerin sayısının ve işgücünün, kapasitesinin artması gerekiyor. Ben Büyükşehir Belediyesi’ne özellikle teşekkür ediyorum. Umarım diğer belediyelere de yol gösterir, yön verir, cesaret verir ve bu örnekler artar. Biz de dünyada ve Türkiye'de HIV’i, sayısı artan, kaygı duyulan konu olmaktan çıkarır, insanların durumunu bildiği ve buna göre tedaviye erişerek, hayatın içinde herhangi bir dışlanmaya maruz kalmadan yaşamlarını sürdürdüğü bir konuya, bir alana kolaylıkla çekeriz diye düşünüyorum” diye belirtti.
Mersin Büyükşehir, Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezi olan 6 belediyeden biri
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi (GDTM) olan 6 belediyeden biri. Türkiye’de Mersin Büyükşehir Belediyesi, Şişli Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Konak Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi’nde Hızlı Test Merkezi ve Gönüllü Danışmanlık Merkezi bulunuyor. Merkezlerde kimlik vermeden gizlilik ilkelerine uygun şekilde ve ücretsiz olarak Gönüllü Danışmanlık ve test hizmeti veriliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin'de Vekil İmam-Hatip/Müezzin Kayyım Sınavı Yapıldı
TARSUS'TA ÖĞRETMENLER GÜNÜ ŞİİR VE MÜZİK DİNLETİSİ
BAŞKAN ÖZBAYDAN, MÜDÜR DURMUŞ'A ZİYARET
KAYMAKAM AVCI'DAN İSTİŞARE TOPLANTISI
TTB BAŞKANI TEKE, ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE DERS VERDİ
Mersin Hava Durumu; Akdeniz, Yenişehir, Toroslar, Mezitli, Gülnar, Erdemli, Aydıncık, Anamur, Çamlıyayla, Mut, Bozyazı, Silifke ve Tarsus Hava Durumu
MÜDÜR DURMUŞ, ERKEKLER BASKETBOL TURNUVASI MÜSABAKALARINA KATILDI
TARSUS'TA EHL-İ BEYT SEVGİSİ KONFERANSI
TSO MECLİS BAŞKANI YAĞCI, TARSUS İLÇE EMNİYET MÜDÜR ŞAHİN'E ZİYARET
Silvikültürel Uygulamalar Hizmetiçi Eğitim Semineri Başladı