İki gün süren festival, 13 etkinlik, 15 performans gösterisi, 7 söyleşi, 2 konserin yanı sıra 3 caymaz yarışması, sahibine en çok benzeyen pet yarışması ve Pop-Up yarışmalarından oluşan toplam 42 aktiviteyle vatandaşlara dolu dolu bir hafta sonu yaşattı. PatiFest’te kurulan 21 stantta yapılan farkındalık çalışmalarının yanı sıra sokak hayvanları yararına satışlar da yapıldı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 5-6 Ekim’de düzenlenen Evcil Hayvan ve Doğal Yaşam Festivali (PatiFest) sona erdi. Mersin’de yapılan ilk hayvan festivali olma özelliğine sahip PatiFest, iki gün boyunca hayvan severleri bir araya getirerek, renkli görüntülere sahne oldu.
Hayvanların hem kendi aralarındaki hem de insanlarla olan dostluk bağının güçlendiği festivalin sunuculuğunu ünlü radyocu Sarı Şeker Sema yaptı. Vatandaşlara dolu dolu iki gün yaşatan festival, 13 etkinlik, 15 performans gösterisi, 7 söyleşi, 2 konserin yanı sıra 3 caymaz yarışması, sahibine en çok benzeyen pet yarışması ve Pop-Up yarışmalarından oluşan toplam 42 aktiviteyle Mersinlilerin beğenisini kazandı. Ayrıca, festival alanında açılan 21 stantta yapılan farkındalık çalışmalarının yanında sokak hayvanları yararına satışlar yapıldı.
“Mersin’de festival havasında farkındalık yaratmak istedik”
Mersin’in ilk hayvan festivali PatiFest’in koordinasyonunda görev alan Büyükşehir Belediyesi Kaşlı Geçici Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi Veteriner Hekimi İsmet Oğulcan Karakuş, festival fikrinin ortaya çıkış öyküsünü anlatarak, “4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü. Bununla beraber biz dedik ki Büyükşehir Belediyesi olarak, Mersin’de bir farkındalık yaratalım. Bunu da bir festival havasında geçirmek istedik. Genel Sekreterliğimiz, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığımız ve Veterinerlik Hizmetleri Daire Başkanlığımız olarak bir araya gelerek, toplantılar düzenledik ve böyle bir festival planladık” dedi.
“Birlikte daha güzel bir dünyada yaşarız”
PatiFest’in amacından bahseden Karakuş, çocuklarda, henüz küçük yaşlarda canlılarla ilgili bir bilinç oluşturulması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Biliyorsunuz dünyada sadece bizler yaşamıyoruz. Dünyayı paylaştığımız canlılar var. Biraz daha farkındalık yaratmak amacıyla bir festival düzenledik. Amacımız dünyada onların da varlığını insanlara göstermek, kabullendirmek, onlarla birlikte daha kolay yaşayabilmeyi sağlamak. Ailelere bu noktada büyük iş düşüyor. Çocuklarını gerçekten vicdanlı ve merhametli yetiştirsinler. Dünyada sadece bizim yaşam hakkımız olmadığını, ağaçların, bitkilerin ve hayvanların da bir yaşam hakkı olduğunu çocuklarına öğretirlerse, gelecek nesillerle birlikte daha güzel bir dünyada yaşarız.”
Mersin’de eşine ender rastlanan köpekler festivalin ilgi odağı oldu
Çeşitli cinslerde köpek ve kedinin yer aldığı PatiFest, özellikle çocukların hayvan sevgisi kazanmaları noktasında amacına ulaşırken, birçok vatandaşın da hayvanlara karşı korkularını yenmelerini sağladı. Vatandaşlara birçok köpek ve kedi cinsini bir arada görme fırsatı sunan festivalde, Pug ve Golden Retriever cinsi köpekler çoğunluğu oluşturdu. Buldog, Beagle, Kaniş, Shar-Pei, Yorkshire Teriyeri, Fransız Buldoğu, Labrador Retriever cinsi köpeklerin de yer aldığı festival sayesinde vatandaşlar, Mersin’de cinsine ender rastlanan Sivas Kangalı ve Çin Aslanı cinsi köpekleri de görme fırsatını yakaladı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi’nin köpeklerinden Çov-Çov ilgiyi üzerinde toplarken, arama-kurtarma köpeği Alen ise izleyicilere büyüleyici bir performans gösterisi sundu. Koku takibiyle canlı kişileri bulma yeteneğine sahip Alen, bilhassa çocukların sevgisini kazandı.
Toplam 42 aktiviteyle, dolu dolu bir hafta sonu yaşattı
İlk gün 25, ikinci gün 17 olmak üzere toplam 42 aktivitenin yapıldığı festivalde çocuklar için kedi evi, kuş yuvası, pet figürlü pet çanta boyama atölyeleri yapıldı. Hayvan sahiplendirmeyle ilgili bilgilendirme çalışmalarının yanında hayvanların beslenmesi, hastalıkları, birlikte yaşama ve Türkiye’deki hukuksal haklarıyla ilgili birçok söyleşi gerçekleşti. Jonglör, Jason ve Mithril ve çeşitli dans gösterileriyle dopdolu geçen performans gösterileri de vatandaşlara keyifli anlar yaşatırken, program aralarında yapılan Pop-Up yarışmalar vatandaşlara çeşitli hediyeler kazandırdı.
Heyecanlı ve eğlenceli yarışmalarla ödüller verildi
Festivalin merakla beklenen caymaz ve sahibine en çok benzeyen pet yarışmaları izleyicilere heyecanlı dakikalar yaşattı. Caymaz yarışmasında hazırlanan parkurda mama, oyuncak, renkli nesneler gibi uyarıcılara aldanmadan kendisine seslenen sahibine en kısa sürede ulaşan köpekler dereceye girerek ödüllendirildi. İlk gün düzenlenen caymaz yarışmasının birincisi 2 saniye 31 saliselik derecesi ile Nihat Özen ve hayvan dostu Ares olurken, ikinci günün caymaz yarışmasının birincisiyse 2 saniye 94 saliselik derecesiyle Ceren Karaçay ve hayvan dostu Mario oldu.
Sahibine en çok benzeyen pet yarışması ise eğlenceli anlar yaşattı. Yarışmanın birincisi ise köpek dostu Ponçik’le Tuğba Şanlıdağ olurken, köpek dostu Çovçov’la Tuana İklim ikinci, kedi dostu Mars’la da Gamze Gül Sevimli üçüncü oldu.
Sokak hayvanları için stantlarda çalışmalar yapıldı
Etkinlik alanında açılan 21 stantta dört koldan farkındalık çalışmaları ve sokak hayvanları yararına çalışmalar yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Dairesi standından sokak hayvanları için ücretsiz mama dağıtılırken, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi standında ise mama kabı dağıtıldı. Ahbap Tarsus, Mersin Patileri, Bir Destek Bin Huzur, Mersin Lions Kulübü, Kimse-Sizsiniz gibi oluşumların ve derneklerin stantlarının yer aldığı festivalde takı, yiyecek-içecek ve kitabevi stantlarında da sokak hayvanları yararına satışlar yapıldı.
“Burada çok eğleniyorum”
Çocuklar için düzenlenen kedi evi boyama atölyesine katılan Ali Şahin Özbaydağ, sokaktaki kedilerin bir yuvaya kavuşabilmesi için etkinlikte yer aldığını ifade ederek, “Kedilere ilgi göstermek ve iyilik yapmak için kediler için barınak yapıyorum ve boyuyorum. Bizim evde bir tane balık, bir tane de papağan var. Onlarla çok ilgileniyoruz. Bir de aşağıda kedi var. Gidip ona süt veriyorum ara sıra. Burada kediler ve köpekler var, bir sürü etkinlik ve şarkılar çalıyor. Burada çok eğleniyorum” dedi.
“Festival bence başlangıç için çok güzel, katılım da çok güzel”
Urfa’da Veterinerlik Fakültesi’nde eğitim gören Mustafa Yıldız, Karabaş adlı Sivas Kangalı cinsi köpeğiyle katıldığı festivaldeki söyleşilerin kendisine faydası olduğunu söyleyerek, “Karabaş bize Sivas’tan, Şarkışla İlçesi’nden geldi. Geldiğinde 45 günlüktü. Şu an 2,5 yaşında. Bu festival bence başlangıç için çok güzel. Farklı türler var. Katılım da çok güzel. İleriki safhalarda da olmasını temenni ediyorum. Daha iyi olacağına da inanıyorum. Ben de Veterinerlik Fakültesi’nde okuyorum Urfa’da. İkinci sınıfım. Yapılan bilgilendirmeler benim de işime yarıyor” dedi.
“Çocuklarımıza yönelik çok güzel bir festival”
Neriman Binici ise torunuyla katıldığı PatiFest’te Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkürlerini de ileterek, “Torunumu festivale getirdim. Hayvanlara karşı aşırı bir sevgisi var. Ben çok memnun kaldım, güzel konuşmalar oldu. Bu festival geleceğe yönelik olsun, çocuklarımıza yönelik olsun çok güzel. Başkanımıza çok teşekkür ediyorum, konuşması, ilgisi olsun her konuda destekliyoruz ve yoluna devam etsin diyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.