Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz gecesi Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensuplarınca gerçekleştirilen darbe teşebbüsü sonrası başlatılan soruşturmanın ilk iddianamesini hazırladı.
Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Güngör tarafından hazırlanan ve 462 sayfadan oluşan iddianamede dönemin Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ile 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen'in de aralarında bulunduğu çoğu tutuklu 29 kişinin 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 78 yıl hapis cezası istendi.
İddianamenin, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan, silahlı terör örgütüne üye olmak ve bu suçlar için anlaşma yapmak" suçlarından hazırlandığı bildirildi.
O GECE MERSİN'DE NELER YAŞANDI...İŞTE DETAYLAR
15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından gözaltına alınan ilk generallerden biri olan Nejat Atilla Demirhan'ın, valinin gözaltına alınması için emir verdiği ortaya çıkmıştı. Demirhan'ın, 15 Temmuz'da saat 22.30'da tüm birlik komutanlarını garnizona çağırarak, ülke yönetimine el konulduğu yönündeki yazılı emri gösterip, "Ben Sıkıyönetim Komutanıyım. Bundan sonra hepiniz benim emrimdesiniz" dediği iddia edilmişti.
Tuğamiral Demirhan'ın verdiği emirle Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.(MIP) bünyesinde tüm işlemler dururken, gemi giriş ve çıkışı, araç giriş ve çıkışını yasaklanmıştı. İddiaya göre, darbe girişimi ile ilgili toplantı devam ederken 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen elinde telsizle makama çıktı. Dağdelen, kendisini 3. sınıf emniyet müdürü olarak tanıtıp, "Tarafıma emrinize girmem yönünde bir mail geldi, emrinizdeyim" diyerek bağlılığını bildirdi. Komutan Demirhan ise bu sırada Dağdelen'in telsizini alarak anons edip, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülke yönetimine el koyduğunu, kendisinin de sıkıyönetim garnizon komutanı olduğunu belirterek, Vali Özdemir Çakacak ve ilçe kaymakamlarının gözaltına alınmasına karar verdiğini ve gereğinin yapılmasını istemişti.
Gelişmeler üzerine 00.30 sıralarında Vali Özdemir Çakacak başkanlığında İl Emniyet Müdürlüğünde kriz masası oluşturuldu. Kriz masası toplantı halinde iken Albay Mustafa Bakçepınar'ı yeniden telefonla arayan Komutan Demirhan, hoparlör açık durumda iken "Emirlerimi yerine getirmezseniz sizi tutuklatacağım" şeklinde tehditler savurdu. Bu sırada araya giren İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ömer Uyan, "Biz seni tutuklamaya geliyoruz" diyerek darbeye karşı tutumlarını net olarak kendisine iletip telefonu kapattı.
Kriz masasında yer alan Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, darbe girişiminde bulunan Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan hakkında gözaltı kararı verdi. Demirhan'ın gözaltına alınıp adliyeye getirilmesi istenen karar, emniyet ve jandarmaya gönderildi. Limanda gezen 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen, içeriye sızan sivil polis ekiplerince yaka paça gözaltına alındı. Demirhan ise sabah saatlerinde teslim olmayı kabul ederek, Merkez Komutanı Albay Ekrem Özer tarafından emniyete getirildi. Polis ekipleri Demirhan'ı kelepçeleyerek, emniyete almıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.