Mersin ve civarındaki hava koşulları uyarınca ziraatte dikkat edilmesi gereken hususlar

TC orman su işleri genel bakanlığı ve meteoroloji genel müdürlüğü uyarınca

01 Ocak 2016 Cuma, 20:23
Mersin ve civarındaki hava koşulları uyarınca ziraatte dikkat edilmesi gereken hususlar
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Cuma günü doğusu, pazar günü batısı, pazartesi ve salı günleri bölge geneli kar yağışlı ve yağmurlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer altında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden orta kuvvette, zaman zaman kuvvetlice eseceği tahmin edilmektedir. Üreticilerin ilaçlamada rüzgarı dikkate almaları önerilir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.
 
 
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
 
 
Hububatta azotlu gübreleme yapılır. Geç kalan buğday-arpa ekimi tamamlanır. Ambardaki ürünler kontrol edilir, ambar zararlarına karşı mücadele yapılır. Tarla faresi mücadelesi edilir. Bakla ve kışlık ekilen mercimek tarlalarında bakıma devam edilir. Yabancı ot temizliği yapılır. Yazlık mercimek ekimi için ay sonunda toprak hazırlığına başlanır. Pamuk sapları toplanarak yakılır. Turfanda patates ekimine devam edilir. Ekimle birlikte azot, fosfor ve potaslı gübrelerle gübreleme yapılır. Erken ekilen patateslerde çapalama ve yabancı ot temizliği yapılır.
 
 
Çayır-mera ve yem bitkilerinde toprak tavının müsait olduğu yerlerde ekim hazırlıkları (toprak işleme-gübreleme) yapılır. Meraların ağırlığı ve bitkilerin kendilerini yenileme durumları göz önünde tutularak otlamalar hafif olarak yapılır. Tarla faresi mücadelesi yapılır.
 
 
Meyvecilikte havaların uygun olduğu günlerde fidan çukurları açılır, fidan dikimleri yapılır. Ay sonuna doğru şeftali ve badem budamasına başlanır, yayla kesimlerde elma armutlarda budama yapılır. Budamayı takiben kış ilaçlaması yapılır. Su tutan bahçelerde drenaj kanalları temizlenir, yenileri açılır. Turunçgillerde çiftlik gübresi ve fosforlu gübre atılır. Bahçede biriken yağmur sularının tahliyesi yapılır. Aşırı meyve yükünden kırılabilecek dallara verilen çatallar kontrol edilir. Eksikler tamamlanır. Meyve hasadına devam edilir. Dona hassas çeşitlerin hasadı bitirilir. Dondan korunmak için tedbireler alınır. Uçkurutan, turunçgil dal yanıklığı, antraknoz ve kahverengi meyve çürüğüne karşı mücadele edilir. Bahçede zararlı (unlubit, kırmızı kabuklu koşnil, yıldız koşnil, pas böceği, uyuz, tomurcuk akarı) tespit çalışmaları yapılır. Gerekirse hasadın bitiminden sonra ilaçlanır. Zeytincilikte salamura yapılır. Sıcak kesimlerde ay sonuna doğru budama yapılır. Fosforlu ve potaslı gübreler ay sonuna doğru verilir. Yeni tesis edilecek bahçelerde fidan çukurları açılır. Gerektiği zaman mahsulden sonra kış mücadelesi yapılır. Antep fıstığında kış sürümü yapılır. Kuru dallar ayıklanır. Yeni tesis edilecek bahçelerde fidan çukurları açılır. Gübreleme yapılır. Ay sonunda kış ilaçlamasına başlanır.
 
 
Bağcılıkta uygun havalarda sürüm yapılır. Kış gübrelemesi yapılır. Sahil şeridinde bağlar budanır. Budamayı takiben yüksek terbiye şekli verilecekse direkler dikilir. Tel çekilir. Kollar telle bağlanır.
 
 
Sebzecilikte seralarda hasat işlemlerine devam edilir. Sera görülen hastalıklarla mücadele yapılır. Çift ürün yetiştiriciliği için kasım ayında ekilmiş olan tohumlardan elde edilen fideler toprak hazırlığı yapılan seralara nakledilir. Seralarda toprak hazırlığı ile birlikte taban gübresi verilir. Örtü altı tek ürün turfanda üretiminde sulama ile birlikte üst gübreleme yapılır. Koltuk alma, tepe alma, budama gibi işlemlere devam edilir. Tarla sebzeciliği için aralık ayında sıcak yastıklara ekilen tohumların şaşırtma işlemleri yapılır. Tarlaya doğrudan ekilecek sebze tohumları mantari hastalıklara karşı ilaçlanır. Tarlalardaki sebze, sap ve artıkları toplanarak yakılır.
 
 
Süs bitkilerinde çeşitli ağaç ve ağaççıkların dikimi yapılır. Süs ağaçlarından çelik alınır. Güllerde budama yapılır. Seralarda çiçek kesimine devam edilir. Seralarda, sulama, gübreleme ve mücadele gibi işlemlere devam edilir.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
"KADIN HİKAYELERİ TİYATRO FESTİVALİ"
MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN 2025 YILI BÜTÇESİ 27 MİLYAR 500 MİLYON
TARSUS BELEDİYESİ YAĞIŞ SONRASI TAHRİBATI HIZLA GİDERİYOR
MUT BELEDİYE BAŞKANI ORHAN'A 2023 BAŞARI ÖDÜLÜ VERİLDİ
Tarsus’ta tehlike arz eden çatı malzemesi İtfaiye ekipleri tarafından söküldü
MERSİN MÜFTÜLÜĞÜ'NDEN, MERSİN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'NE ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMA ZİYARETİ
BAŞKANVEKİLİ UYAN, YILMAZ İLE ŞAHİN'İ ZİYARET ETTİ
YUNUS EMRE GENGEÇ ÖGRETMEN DUALARLA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
BÜYÜKŞEHİR, KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KADINLARLA BİRLİKTE “DUR” DEDİ
MERSİN'DE ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ İSTASYON SAYISI ARTIRILDI