Göreve geldiği günden bugüne kadar mesleki eğitim ve istihdama yönelik projeleriyle kamuoyunun takdirini toplayan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna; “Hedefimiz, daha fazla istihdam alanı açmak” dedi.
Torolar Belediyesi’nin, Mersin Kara Göçer Oymağı Eğitim ve Kültür Derneği ve Toroslar Halkeğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğü ‘Mersin Yörük Kadınları Çarşısı’ SODES projesi, ev ekonomisine katkıda bulunmak isteyen kadınlara yeni bir umut oldu.
Toroslar ilçesinde yaşayan dezavantajlı Yörük kadınlarının iş gücüne ve istihdama katılımlarının arttırılması, becerilerinin ortaya çıkması, ekonomik olarak güçlenmeleri ve ülke ekonomisinde aktif rol almalarının hedeflendiği projede yer alan kadınların üretmiş olduğu el sanatları ve organik ürünler, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.
Proje kapsamında; Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları bünyesindeki (TORTEK); Halı Dokuma, Kilim Dokuma, Takı Tasarımı, Aşçılık ve Cam Füzyon kurslarında eğitim gören 172 bayan kursiyerin el emeği ve göz nuru ile hazırladıkları ürünlerin sergisi büyük beğeni topladı.
Programa; Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ve eşi Aydan Tuna, MHP Toroslar İlçe Başkanı Hüsnü Doğan, Toroslar Halk Eğitim Müdürü Mahmut Gül, Mersin Kara Göçer Oymağı Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Hüsnü Karabulut ve Belediye Meclis Üyeleri, TORTEK usta öğreticileri, projede yer alan kursiyerler ve aileleri katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programını açılış konuşmasını Mersin Kara Göçer Oymağı Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Hüsnü Karabulut yaptı.Karabulut, derneği 2013 yılında kurduklarını ve 2013 yılından beri Toroslar Belediyesi ile işbirliği içerisinde birçok proje ürettiklerini belirterek; “Bu altıncı projemiz.Bize aynı zamanda atölye tahsisi yapan Toroslar Belediye Başkanımız Sayın Hamit Tuna’ya teşekkür ediyoruz” dedi.
Daha sonra söz alan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise açtıkları mesleki eğitim kursları ve AB projeleriyle mesleği olmayan özellikle bayanlara mesleki eğitim kurslarından faydalandırarak, iş gücü piyasasına kazandırmak ve istihdama katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Çeşitli sebeplerden dolayı iş hayatına katılamayan ve konar-göçer hayattan yerleşik hayata geçen yörük kadınları için hayata geçirdikleri bu projeye de ortak olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Başkan Hamit Tuna;“Toroslar’da üreten elleri oluşturduk” dedi.
‘TORTEK’te 34 Branşta, 20 Bin Mezun’
Hayata geçirdikleri her projenin sürdürülebilir olmasını hedeflediklerini ve bu kapsamda ençok övündükleri sosyal projelerinden biri olan TORTEK’i kurduklarına dikkat çeken Başkan Tuna; “TORTEK’te bugün, 20 binin üzerinde insanımızı 19 mahallemizde 34 branşta mesleki eğitimden geçirdik.İnsanlarımızın el becerelerini geliştirip üreten şekle dönüştürdük.20 bin insanımızın birbirleriyle tanışmasına, kaynaşmasına ve dostlukların kurulmasına vesile olduk.Toroslar’ın sosyal dokusu Türkiye’nin farklı illerinden gelmiş insanların yaşam yeri olarak seçtiği bir bölgedir.Bu insanlarımızın birbirleriyle kaynaşmaları için bu tip projeler çok önemlidir.Onun için her bireyin üreten bir insan olmasına vesile olmak istedik. SODES kapsamında Mersin Kara Göçer Oymağı Eğitim ve Kültür Derneği ile yaptığımız bu porojeyle de 172 kadınımız eğitim aldı. Çeşitli yerlerde sergileyecekleri ‘Mersin Yörük Kadınları Çarşısı’ ile de ev ekonomilerine katkı sağlayacaklar.İnsanlarımız meslek öğrendikleri zaman eşitler içerisinde hep bir adım öne geçiyorlar.Özgüven ve girişimcilik ruhları da tabi ki artıyor.TORTEK kapsamında da eğitim alan birçok insanımız kendi işini kurdu.Toroslarımızda dünü ile bugünü kıyaslandığında müthiş bir gelişme var. Bu sosyal projelerle hemşehrilerimizin yanında olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
“13 AB Projesiyle Mersin’de En Fazla Proje Üreten Belediyeyiz”
Sosyal belediyecilik ve sosyal sorumluluk bilinciyle çalışarak, bölgede en fazla proje üreten belediye olduklarına da vurgu yapan Başkan Tuna; “ Bugüne kadar proje başvuranı olarak 13 AB projesi, bunlarla birlikte kurumlarla işbirliği içerisinde ortak olduğumuz 20 AB Projesi’ni yürüttük.Ayrıca İlimiz ve bölgemizdeki okulların Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Ajans’a göndermiş oldukları 32 Hareketlilik Projesi’ne de ortak olduk.Bunların yanı sıra Toroslar Belediyesi olarak 2015 yılından itibaren İŞKUR destekli ve KOSGEB onaylı; KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimleri düzenlemekteyiz.Her yaptığımız projeyi başarılı bir şekilde sonuçlandırdık ve bunun sonucunda diğer projeleri de kazanarak, bu işi sürdürülebilir şekle dönüştürdük.” dedi.
Başkan Tuna, kilim ve halı dokumacılığını da Toroslar’da markalaştırmak istediklerinin altını çizerek; “Bu kapsamda Çukurova Mahallemizde, otogar cepheli 6 bin metrekarelik alanın 500 metrekarelik kısmında "Taşhan Kilim Dokuma Tesisi ve Sergi Yeri" projesini hayata geçirdik. Tamamen taş bina şeklinde inşa ettiğimiz tesisimiz ile amacımız, bölgemizdeki el sanatlarını ve kilim dokuma geleneğini canlandırmak, bayanlarımızı üretime ve sosyal hayata dahil etmektir.Toroslar denince akla doğallık gelmektedir.Kök boyası ile boyanmış ve hiçbir kimyasal katkısı olmayan bu kilimleri Toroslarımızda markalaştırmak istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Hamit Tuna ve protokol üyeleri tarafından Mersin Yörük Kadınları Çarşısı’ SODES projesine katılarak mesleki eğitim kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları takdim edildi.
Başkan Tuna daha sonra, yine protokol üyeleri ile birlikte kadınların üretmiş olduğu el sanatları ve organik ürünlerin sergisini gezdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.