Tarımda en önemli girdilerin başında tohum ihtiyacı olduğu , Tohumda aranan özelliklerin ise; sağlıklı, verimli, hastalık ve zararlılardan ari ve dayanıklı olması ile özellikle stratejik ürünlerde yerli ve milli olması gerekliliğine değinilen toplantının açılışında konuşan Borsa Başkanı Murat Kaya , Karma yem hammaddelerinin yıllar itibariyle ithalat miktarları ve ithalat için ödenen değerlere bakıldığında 2018 yılında 12 milyon ton yem hammaddesi ithal edildiğini ve bu ithalat için 3,8 milyar dolar ödendiğini ifade ederek "2018 yılında ithalatı yapılan yem katkı maddelerinden 605 bin ton Arpa 135 milyon dolar bedelle, 2,2 milyon ton Mısır 421 milyon dolar bedelle, 2,7 milyon ton Soya Fasulyesi içinse 1,2 milyar dolar bedelle yem katkı maddesi olarak ithal edilmiştir.
Kaymakam Yüksel Ünal, yerli ve milli tohumun önemine değindiği toplantıda yüksek verimli ve kaliteli tohumun ekilmesini önemini ifade ederek, beslenme alışkanlıklarının da daha sağlıklı yaşama yönelik olmasını tavsiye ederek yeni çeşit arpanın bölgemizde yetiştirilmesine , üretilmesine katkı sağlayanlara teşekkür etti.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan yeni çeşit arpa ile ilgili yaptığı açıklamasında Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde buğday ve arpa ıslahcısı Dr. Hasan Ay ile Tarsus denemelerini gerçekleştirdiklerini değinerek , üç yeni arpa çeşidinin ıslah edildiği ve tescil işlemleri yapıldığından bahsetti. Erdoğan konuşmasını "Tarsus olarak yine bir ilklere imza atarak denemenin Tarsus Koçmarlı mahallesinde İbrahim Torun isimli çiftçi ile yapılmasını Hasan hocamızla planlandık. Ay, Dolunay ve Güldeste isimli bu üç çeşit içinde ilk ikisi kavuzlu olup yem bitkilerinde kullanılacaktır. Ancak Güldeste Kavuzsuz olup gıda özellikle ekmek ve unlu mamüller yapımında kullanılma özelliğine sahiptir.Güldeste isimli yeni arpa çeşidimiz Türkiye’de bilinen en yüksek Beta Glukan (%5,7) oranına sahip bir çeşittir ve sağlıklı beslenme açısından, Beta Glukan oranının yüksek olmasından dolayı en çok tükettiğimiz EKMEK yapımında kullanılacak olmasıdır " dedi.
Yeni çeşit Ay, Dolunay ve Güldeste Arpaların tanıtımını gerçekleştiren Dr. Hasa Ay, yeni çeşit arpaların bölgemize sağlayacağı faydaları anlatarak, en yüksek verime sahip halen kullanılmakta olan arpa çeşitlerinden daha yüksek ve kalitede ürün elde edildiğine, bu yeni çeşitlerin çeşitlerin erkenciliğine ve yazlık olarak da ekilebilir olduklarına dikkat çekti. Yeni çeşitlerin erkenciliği ile hasattan sonra ikinci ürün soya, pamuk vb. ürünlerin rahatlıkla ekilebileceğine değindi. Bu yeni çeşit arpaların, topraktan toz kaldırması, verimli, hastalıklara dayanıklı, yatmaya dayanıklı olması gibi avantajlarını da sunumunda anlattı. Ay, özellikle Güldeste çeşidinin ekmek yapımında kullanılmasına, günlük ekmek tüketiminde buğday unu ile birlikte kullanılmasının sağlık açısından kanıtlanmış verilerini de sunumunda aktardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.