Üreticilerden gelen talep doğrultusunda bu sene 13 ilçenin tamamındaki üreticilere 250 bin adet lavanta fidesi dağıtılması planlandı. Gülnar’da yapılan dağıtımda üreticiler toplam 36 bin 450 adet lavanta fidesine kavuştu.
Bu yıl dağıtımlar Silifke’den başladı
Büyükşehir Belediyesi’nin geçen sene Gülnar’da gerçekleştirdiği dağıtımlarda 24 üreticiye 39 bin 400 adet lavanta fidesi ulaştırıldı. Bu sene dağıtımlar Silifke’den başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in katılımıyla gerçekleştirilen törende Silifkeli üreticilere 40 bin lavanta fidesinin yanı sıra 990 adet de alıç fidanı desteği yapıldı. Büyükşehir, lavanta fidesi dağıtımlarını Gülnar’la sürdürdü. Gülnar’ın Köseçobanlı, Bereket, Akova, Tozkovan, Saray, Çukurasma, Dayıcık ve Üçoluk mahallelerinden oluşan 8 mahalledeki 24 üreticiye Büyükşehir bu yıl toplam 36 bin 450 adet lavanta fidesi desteği sağladı.
“Salatalığı, domatesi, patlıcanı yetiştirdikten sonra bunu hayli hayli yetiştiririz”
Bereket Mahallesi’ndeki üreticilerden 3 çocuk annesi Emray Çırak, yeni bir üretim alanı olarak lavantaya yöneldiklerini, buradan elde edecekleri kazançla da çocukları için iyi bir gelecek kurmak istediğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Dünyada kadının kendi ayakları üzerinde durmasından daha güzel bir şey yok. Kadın her şeyi başarır. Uğraşsa yapamayacağı hiçbir iş yoktur ki yapıyoruz zaten. Lavantayla ilgili hiçbir bilgim yok ama öğreniriz. Salatalığı, domatesi, patlıcanı yetiştirdikten sonra bunu hayli hayli yetiştiririz. Gülnar’da bilinmiyor ama çok teşvik var, çok eken var. Onlar ekince biz de onlardan destek aldık. Onlara sorunca biz de ekmeyi düşündük. Çocuklarım okusun da kendim için hiçbir şey düşünmem. Çocuklarımı en güzel okullarda okutmak, hedeflerine ulaştırmak isterim. Bize bu desteği verdikleri için de binlerce kez teşekkür ederim.”
“Gülnar’ın bir lavantası neden olmasın?”
Bereket Mahallesi’ndeki üreticilerden Hilmi Ekşi de kendisinin ziraat mühendisi olduğunu, lavantayla ilgili de ilçede araştırmalar yaptığını vurgulayarak, “Gülnar’daki çiftçilerimize örnek olmayı düşünüyoruz. Bu konuda Büyükşehirimizin çalışmalarından dolayı başta Başkanımız Vahap Seçer olmak üzere herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizim buralarda kıraç, susuz araziler olduğu ve toprak yapısı da uygun olduğu için lavanta önerilebilir. Eskiden Gülnar’ın üzümü, Gülnar’ın nohutu denirdi. Gülnar’ın bir lavantası neden olmasın?” ifadelerini kullandı.
“Uğraşıyoruz, bir de bunu deneyelim dedik”
Çukurasma Mahallesi’ndeki üreticilerden Fatma Anay ise bademden üzüme, cevizden sebzeye kadar birçok ürün yetiştirdiklerini söyledi. Üretici olarak zor günler geçirdiklerini ve üretimde yeni alanlara yöneldiklerini belirten Anay, “Lavantayı şimdi gördük. Kekik yaparım, nane yapardım. Çocuklarımın geleceği için uğraşıyorum” diye konuştu.
Eşi Ali Anay ise geçen sene 22 liraya sattıkları kuş üzümünü şu an 9 liraya verdiklerini, zor bir süreç geçirdiklerini belirtti. Anay, Gülnar’da sarımsağı ilk eken üretici olduğunu ve üretim konusunda farklı üretim kalemlerine açık olduğu vurgulayarak, “Tüm kazanç borca gidiyor. Uğraşıyoruz. Bir de bunu deneyelim dedik, bakalım ne olacak. Deneme yanılmayla doğruyu bulacağız” ifadelerine yer verdi.
“İyi ki Büyükşehir var, iyi ki Vahap Seçer Başkanım var”
Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ahmet Gökulu da dağıtım sürecinde Büyükşehir personeline eşlik etti. Gökulu, Büyükşehir’in tarıma önemli destekler verdiğini vurgulayarak, “Hibeli olarak, bugün piyasada 2 liraya bulunmayan lavanta fidesi 60 kuruştan üreticimizle buluşmuştur. Herkese hayırlı olmasını diliyorum. İyi ürünler kaldırmalarını, bilinçli çalışmalarını dilerim. Tarım bilinç ister. Bu konuda Gülnar’da büyük mesafe alacağımızı ve çiftçilerimize faydalı olacağını düşünüyorum. İyi ki Büyükşehir var, iyi ki Vahap Seçer Başkanım var” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.