Başkan Seçer, raylı sistem inşaatı için ilk kazmayı 2020 yılı içinde vuracaklarını belirterek, “Türkiye’de ilk kez, hem inşaatı hem finansı bir arada bir ihaleyi gerçekleştiriyoruz. Önemli bir rağbet var. Sakın demeyin ki ‘Sayın Başkan hayal aleminde’. Hayır. Bu projeye rağbet var. Çok iddialı konuşuyorum. Çok saygın firmalara biz bu işi vereceğiz. 2020’de ilk kazmayı vuracağız. Bu sadece bir ulaşım projesi değil. Mersin’e değer katacağız. Şu anda sadece Türkiye değil, dünya Mersin’i konuşuyor” dedi. Başkan Seçer, ihale bedelinin en az yüzde 50’sinin Mersin piyasasında kalacağını, “Direkt ya da dolaylı 8 bin insan buradan faydalanma imkanı bulacak” dedi.
Projenin ana hattı olan Mezitli-Gar arasında Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nda 13.5 kilometrelik bir hat öngörülüyor. Projede, Fuar Merkezi’nden Mersin Üniversitesi’ne 7 bin 247 metrelik tramvay hattı, eski otogardan Şehir Hastanesi ve otogara 8 bin 891 metrelik hafif raylı sistem hattı kurulması ve bu 2 hattın ana hatta entegre edilmesi yer alıyor. Yani bu projeyle Mezitli’den metroya binen bir kişi, başka bir araca binmesine gerek kalmadan Şehir Hastanesi’ne ve otogara ulaşabilecek. Projede günlük 206 bin yolcunun metro, tramvay ve hafif raylı sistem ile taşınması öngörülüyor. 2030 yılında kent içi ulaşımın yüzde 70’inin raylı sistemle yapılması da hedefler arasında. Proje tamamlandığında Mersin’deki sistem Türkiye’nin en büyük dördüncü raylı sistemi olacak.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Mersin Raylı Sistem Bilgilendirme Toplantısı”nda projenin ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı. Başkan Seçer, hem inşaatı, hem finansmanı bir arada olan bir ihale yönteminin ilk kez Mersin’de deneneceğini belirterek, “2020’da ilk kazmayı vuracağız” dedi. Çok saygın firmalara bu işi vereceklerini ifade eden Başkan Seçer, “Bu projeyle Mersin’e değer katacağız. Şu anda sadece Türkiye değil, dünya Mersin’i konuşuyor” dedi. Başkan Seçer, ihale bedelinin en az yüzde 50’sinin Mersin piyasasında kalacağını, “Direkt ya da dolaylı 8 bin insan buradan faydalanma imkanı bulacak” dedi.
Tanıtım toplantısına yoğun katılım
Mersin Büyükşehir Belediyesi, 27 Aralık 2019 tarihinde raylı sistem projesinin birinci fazı için ihaleye çıkmıştı. O günden bu yana Mersin kamuoyunun merakla beklediği projenin ayrıntılarını Başkan Vahap Seçer ve müşavir firma yetkilileri kamuoyuyla paylaştı.
İlçe belediye başkanları, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri başkanlarının yanı sıra çok sayıda gazetecinin katıldığı tanıtım toplantısında söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bugün bizim için ve Mersin için önemli bir gün. Yatırımlar açısından baktığınız zaman tarihi bir günü yaşıyoruz. Sadece Mersin’in değil, bölgemizin en önemli, en değerli projesinin bilgilendirme toplantısını yapıyoruz” diye konuştu.
“Mersin için gecikmiş bir proje”
Raylı sistemin dünyada eski bir ulaşım modeli olduğunu, dünyada saygın, metropol, marka kent olup da raylı sistemi olmayan bir kent kalmadığını ifade eden Başkan Seçer, İstanbul’un 32 yıl önce metro ile tanıştığını, Mersin’in emsali olan Konya, Eskişehir, Gaziantep gibi illerde de yakın zamanda raylı sistemler kurulduğunu kaydetti. Başkan Seçer, şöyle devam etti:
“Gecikmiş bir proje olarak değerlendiriyoruz. Mersin önemli tarihi, kültürel birikimi olan çok önemli ekonomik potansiyeli olan bir kent. Bakın bu birikim bir gün patlayacak. Çok önemli birikimlerimiz var. Sanayi, tarım, turizm, lojistik, inanılmaz bir potansiyel. Biz yine çok paradoksal bir şekilde Türkiye’nin yoksulluk haritasına baktığımız zaman en önce görülen kentiyiz. Ufkumuzun açık olması lazım. Bizim gelecek 50 yılın projeksiyonunu yapmamız lazım. Metro dediğiniz bugün yapınca yarın güncelliği ortadan kalkan bir proje değil. 18. yüzyıldan, 200 yıl önceden bahsediyoruz. Bugün hala geçerliliğini koruyor. Berlin’de, Moskova’da, Paris’te, Londra’da hala güncelliğini koruyor, çünkü kente değer katmış.”
“Nüfus artışı projenin gerekli olduğunu gösteriyor”
Mersin nüfusunun hızla arttığını, bu artışa Suriyeliler’in de eklendiğini ifade eden Başkan Seçer, “2015’te 1 milyon 710 bin nüfus vardı. 2019’da 1 milyon 814 bin oldu. Ama 2013’ten sonra yüzde 20’lik istem dışı artış var. Yaklaşık 350 bin Suriyeli misafir var. Bizim kent nüfusumuz bir dönem Hazine garantisi alamıyordu. Çünkü kent merkezinin nüfusu istenilen kritere erişmemişti. Ama bugün nüfusumuzun dörtte biri burada yaşayan göçmen, misafir, sığınmacı bir insan popülasyonu. Demek ki bu raylı sistem gereksiz bir yatırım değil. Bu artışlar, yıllardır yapılan bu çalışmaların yersiz olmadığını ortaya çıkarıyor, hatta aşırı nüfus artışı yapılan işi isabetli hale getiriyor, endişeleri ortadan kaldırıyor. Bu nedenle de son derece kendimizden emin bu çalışmaları yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Doğu-Batı hattı kısaltıldı, Kuzey-Güney hattı eklendi, maliyet aynı”
Önceki dönemde yapılan metro projesinin Mezitli-Serbest Bölge arasında 18.7 kilometrelik hat öngördüğünü hatırlatan Başkan Seçer, proje üzerinde yaptıkları dokunuşlarla söz konusu hattı 13.5 kilometreye indirdiklerini kaydetti. Seçer, “Bazı endişeler var. ‘Onaylanan proje ile ihaleye çıkan proje farklı.’ Ama değil. Orada toplam maliyet önemli. Toplam maliyet düşüyor, onda problem yok. Eski projede hat Soli’den başlıyordu, biz eski Mezitli Belediyesi binası önünden başlatıyoruz. Eski proje Serbest Bölge’de bitiyordu onu da kısalttık. Eski otogarda bitecek. Orası da belediye binası olacak ” dedi.
13.5 kilometrelik Doğu-Batı istikametli hatta ek olarak Şehir Hastanesi’ne giden bir hafif raylı sistem hattı ile Mersin Üniversitesi’ne giden bir tramvay hattı entegre edeceklerini belirten Başkan Seçer, “Yani bütün bunlar, bizim kucağımızda bulduğumuz 18.7 km yer altı raylı sistemin maliyetine eşit. 30.1 km’ye çıkıyor. Karma sistem ama maliyeti aynı. Onun için bizim yatırım programında maliyetimizde değişiklik olmadığı için ilk etaptaki yapacağımız yatırımın hukuki olarak hiçbir sıkıntısı yok” ifadelerini kullandı.
“Raylı sistem çarşıyı da canlandıracak”
Başkan Seçer, raylı sistemin Mezitli, üniversite, üniversite hastanesi, Marina, Forum Mersin, Çamlıbel gibi insan hareketlerinin yoğun olduğu yerlere temas edeceğine dikkat çekerek, “Çamlıbel esnafı her gün kapımızı aşındırıyor haklı olarak. Çarşı bitti, Mersin bitti. Mersin merkez yok. Çok önemli. İşte onun için sadece ulaşım projesi değil. Sosyal ve kültürel proje. Özgür Çocuk Parkı’nın orada bir istasyon var. Tren Garı’nın orada bir istasyon var. Çamlıbel’i araya aldık. Mezitli’den bir kardeşim, bir annem Çamlıbel’e gelip alışveriş yapmak istiyorsa metroya binecek 10 dakikada gelecek ama şimdi gelemiyor. Özel aracı da olsa onun için zül, toplu taşıma araçlarından bir tanesine de binse onun için zül. Tertemiz, hızlı, konforlu, güvenilir bir toplu taşıma aracı metro ile çok rahat gelebilir. Çamlıbel’i de bu entegrasyon içerisine alıyoruz” dedi.
“İhale bedelinin yüzde 50’si Mersin’de kalacak”
Raylı sistem için 27 Aralık 2019’da ihaleye çıktıklarını ifade eden Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Bu inşaat bize önemli hareketlilik sağlayacak. Sadece ilk fazda, 4 bin direkt istihdam söz konusu. Bunun yanında en direkt 4 bin kişi daha faydalanır. İhale sürdüğü için toplam ihale bedelini söyleyemiyoruz ama toplam ihale bedelinin yüzde 50’si şehirde kalacak. Personel maaşı, sağlanan iaşeler, yan sanayi, bu inşaatta gerekli olan malzemeler Mersin’den alınacak. Bunlar çok devasa rakamlar. 3,5 yıl inşaat süresi. 6 ay bir ilave opsiyon var. Bu süreç içerisinde şehirde ekonomik canlılık söz konusu olacak. Direkt ya da dolaylı 8 bin insan buradan faydalanma imkanı bulacak.”
“İhaleye rağbet yüksek”
Ön yeterlilik ihalesinin 27 Şubat’ta yapılacağını hatırlatan Başkan Seçer, Türkiye’de son 18 aydır bu ölçekte ve bu hukuki zeminde bir ihale yapılmadığına dikkat çekti. Seçer, “Bu sebeple son derece önemli. Şu anda bu piyasada sadece Türkiye değil, dünya Mersin’i konuşuyor. Son birkaç aydır kimler gelmedi kimler? Türkiye’nin en saygın kuruluşları, en üst düzey yöneticileri, rüştünü ispatlamış firmaları, yerli yabancı bankalar. İspanyollar’dan, Lüksemburglular’a, Çinliler’den, Almanlar’a, Fransızlar’a kadar birçok finans kurumu ve inşaat firması bölgemizi ziyaret ediyor. Bu konuyla ilgileniyorlar. Biz bugüne kadar Türkiye’de ilk kez bu ölçekte hem finansı hem de inşaat ihalesi bir arada olan bir projeyi gerçekleştiriyoruz. Önemli bir rağbet var. Sakın ‘Türkiye’de koşullar belli, piyasalarda bir daralma var. Başkan hayal aleminde’ demeyin. Hayır değil. Dünyada para çok, çok ciddi paralar var. Gidecek emin limanlar arıyorlar. Bu projeye çok rağbet var. Çok iddialı konuşuyorum. Çok uygun şartlarda son teknoloji, çok değerli, çok saygın firmalara biz bu işi vereceğiz. Tartışmasız 2020 yılı içerisinde ilk kazmayı vuracağız. Tartışmasız bunu çok net görüyorum ve projeye çok canı gönülden inanıyorum. Projenin arkasındayım ve sımsıkı sarılıyorum ve iddiayla da söylüyorum. Bunu zamanında yapacağız. Mersin’e çok şey katacak. Sadece bir yolcunun konforlu yolculuğundan öte biz Mersin’e çok değer katacağız. Bizim uğraşımız bu” dedi.
“Tahminim 15 iddialı firma bu ihalede kıyasıya mücadele edecek”
Başkan Seçer, projenin 2019 yılı yatırım programına alınmasından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Merkezi hükümetten projeye Hazine garantisi verilmesi için girişimlerde bulunacaklarını ifade eden Başkan Seçer, “Bu şunu getirir; daha süratle ve daha hesaplı finansa erişimi ortaya çıkarır. Diğer yandan da dünyanın sonu değil. Bizim çıktığımız ihaleye Hazine garantisi koşulu koymadık. Hazine garantisi vereceğiz demedik, mevcut koşullar altında şu anda 40’tan fazla firma EKAP’tan bu dosyayı indirdi. Tahminim, 15 iddialı firma bu ihalede kıyasıya mücadele edecek. Bu proje tüm Mersin’i, hepimizi, tüm aktörleri ilgilendiriyor. Çok değerli yöneticilerden, başkanlarımızdan, oda başkanlarımızdan, STK temsilcilerimizden, siyasi parti temsilcilerimizden bürokrasiye kadar, Mersinliler’e ve değerli basın mensuplarına kadar herkesin sahiplenmesi gereken proje. Bu proje açık seçik. ‘Biz yaptık oldu’ mantığıyla götürmüyoruz. Yanlışlar, eksikler varsa düzeltmek bizim elimizde. Biz mükemmeli bulma, doğruyu yapma peşindeyiz, birilerini memnun etme peşinde değiliz. Biz Mersin’i, Mersin halkını memnun edelim, Mersin’e bir değer katalım istiyoruz” diye konuştu.
“Endişelerin yersiz olduğunu göreceksiniz”
Projenin tanıtım toplantısında Mersin Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Şube Müdürü Salih Yılmaz ile projeyi hazırlayan müşavirlik firması temsilcileri Danyal Kubin ve Ebru Kanlı projenin teknik detayları hakkında bilgi verdi. Toplantıda, sivil toplum örgütleri temsilcileri, gazeteciler ve kanaat önderleri, proje ile ilgili soru sorma, sorularına yanıt alma fırsatı da yakaladı.
Soruların teknik kişilerce yanıtlanmasının ardından yeniden kürsüye gelen Başkan Seçer, “Endişeler var. Katılıyorum. Onun için detaya girme ihtiyacı duyduk. Yönetime geldiğimizden bu yana metro ile ilgili belki otuzuncu toplantımızı yaptık. Hiçbir işi üstünkörü yapmıyoruz. Korkmayalım. Bunu gerçekleştirebiliriz. Endişeler haklı olabilir ama yersiz olduğunu göreceksiniz. İnşallah nice toplantılarda kentin aktörleri olarak bir araya geliriz” dedi.
MERSİN RAYLI SİSTEM KAÇ YOLCU TAŞIYACAK?
*Mersin raylı sisteminin birinci faz hattı Mezitli-Marina-Tulumba-Gar istikametini izleyecek.
*2030 yılında günlük toplu taşıma yolcu sayısı 1 milyon 200 bin kişi civarında olacak. Hedef bunun yüzde 70’ini raylı sistem ile taşımak.
*Mezitli-Gar (Batı) günlük yolcu sayısı 206 bin 341 olarak öngörülüyor. Zirve saat yolcu sayısı 29 bin 69 olarak tahmin ediliyor.
*Bunun 62 bin 263’ü Üniversite-Gar güzergahındaki yolcular olacak, 161 bin 557’si Üniversite-Hal güzergahındaki yolcular olacak.
*Gar-Huzurkent güzergahında günlük yolcu sayısı 67 bin 63 kişi, Gar-OSB arasında günlük yolcu sayısı 92 bin 32 kişi olacak.
*Gar-otogar-Şehir Hastanesi arasında günlük yolcu sayısı 81 bin 121 kişi, Gar-Şehir Hastanesi -otogar arasında 80 bin 284 kişi olacak.
*Mezitli-Gar hattında 7930 metre aç kapa, 4880 metre tek tüp tüneli olacak.
*6 istasyonda 1800 araçlık otopark, bütün istasyonlarda bisiklet ve motosiklet park alanları olacak.
MERSİN RAYLI SİSTEMİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELER?
Mezitli-Gar arası hat uzunluğu: 13.40 km
İstasyon sayısı: 11
Çapraz makas: 5
Acil çıkış hattı: 11
Tünel tipi: Tek tüp (9.20 metre iç çap) ve aç kapa kesit
Maksimum işletme hızı: 80 km/sa İşletme hızı: 42 km/sa
Tek yön seyahat süresi: 23 dakika
Eski otogar-Şehir Hastanesi- Otogar arası hafif raylı sistem hat uzunluğu: 8 bin 891 metre
İstasyon sayısı: 6
Fuar Merkezi-Mersin Üniversitesi arası tramvay hat uzunluğu: 7 bin 247 metre
İstasyon sayısı: 10
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.