Akdeniz İçin Birlik (UFM) organizasyonu, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) desteği ile düzenlenen UFM İş Forumu Kahire (The UFM Business Forum Cairo) kapsamında konuşmacı olarak Mısır’a giden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve ASCAME ICT Komisyonu Başkanı Ayhan Kızıltan, toplantı öncesi Kahire’de Türkiye’nin Mısır Büyükelçiliği’ni ziyaret etti. Büyükelçi vekili Okyanus Akın, Ticaret Ataşesi Mehmet Güneş, DEİK İş Konseyi Koordinatörü Evren Doğan ile bir araya gelen Kızıltan Mısır’daki iş fırsatları ve yatırım olanakları hakkında bilgi aldı. Görüşmede Başkan Kızıltan’a MTSO Başkan Danışmanı Ercan Akın eşlik etti.
Başkan Kızıltan, Büyükelçilik ziyareti sonrasında Ticaret Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğünden Mehmet Ergünal ile de bir araya gelerek Mersin ile Mısır arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda destek istedi. Ancak bunun ilk adımının ise hükümetler arası olumlu bir diyalogun kurulmasına bağlı olduğunu ekledi.
“E-ticaret demokrasi konusu olarak değerlendirilmeli”
Temaslar sonrasında UFM İş Forumu’na katılan Başkan Kızıltan, buradaki konuşmasında e-ticaret, dijital ekonomi ve buna bağlı zorluklarla çözümleri konularına değindi.
E-ticareti bir demokrasi konusu olarak değerlendiren Kızıltan, konuşmasında e-ticaretin özgür düşünce, özgür girişim ve yeni bir düşünce şekli gerektirdiğini vurguladı. Bu alanda başarılı olmak için bu yapıya uygun, sorgulayan, yaratıcı girişimci insan kaynağına ihtiyaç olduğunu kaydeden Kızıltan, “E-ticaret için güçlü bir alt yapı ve yazılım üreten bir yapı da gereklidir. Elbette bunun yasal düzenlemeleri de dünyaya uyumlu olmalı. Siber güvenlik, data güvenliği tüm bunlar önemli” dedi. En çok da bu kültürün çocuk yaştan başlayarak oluşturulması gerekliliğini vurgulayan Kızıltan, “E-ticaret bir kültürdür. Kuzey Akdeniz bu anlamda güçlü ama Güney Akdeniz hem alt yapı hem de bu kültürü yaratmakta geç kalıyor. Bölgenin az gelişmiş ülkeleri gerçek, bilimsel sorgulayan, yaratıcılığı ortaya çıkaran bir eğitime odaklanmalıdır. Aksi halde teknolojiyi tüketen bir pazar olmaya devam eder” değerlendirmesini yaptı.
“Mısır Adana’dan doğrudan uçuş bekliyor”
Mısır dönüşü temasları değerlendiren Başkan Kızıltan, özellikle inşaat ve tüm inşaat yan sektörleri alanında ciddi bir potansiyel bulunduğunu anlattı. Önümüzdeki günlerde ikili iş görüşmelerini artırmayı düşündüklerine değinen Kızıltan, Mersin ve Mısır arasında olumlu anlamda bir hava olduğunu, yurt dışındaki birçok iş oluşumunda Mısırlı yetkilerle temas içinde olduklarını, bu çabaların hükümetler arası küçük olumlu açıklamalarla daha da somut hale gelebileceğine dikkat çekti. Mısır’ın Türkiye’nin ürettiği her şeye ihtiyacı olduğunu, Türkiye için büyük bir pazar potansiyeli taşıdığını da ifade eden Kızıltan, Mısır’ın Afrika pazarının da ciddi anlamda giriş noktası olması nedeniyle öneminin arttığını anlattı. Mısırlı yetkililerin Mersin’e bir havalimanı yapılmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiklerine de değinen Kızıltan, “Bu havalimanı tamamlanana kadar Adana’dan Mısır’a doğrudan sefer başlamasını talep ediyorlar. Bu sağlanırsa Mısır ve Mersin arasının bir saatten daha aza ineceği ve karşılıklı iş hacminin artacağı vurgulandı” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.