MERSİN BÜYÜKŞEHİR ÖNCÜLÜĞÜNDE ‘MERSİN HACKATHON’U DÜZENLENDİ

TAKIMLAR MERSİN’DE ÇEVRE KİRLİLİĞİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE VE KIYI DİRENÇLİLİĞİNİ ARTTIRMAK ÜZERE BİRLİKTE ÇALIŞTI

16 Ekim 2024 Çarşamba, 15:22
MERSİN BÜYÜKŞEHİR ÖNCÜLÜĞÜNDE ‘MERSİN HACKATHON’U DÜZENLENDİ
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin paydaşları arasında olduğu “Yeşil Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı” projesi kapsamında “Mersin Hackathon’u” gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın ev sahipliği yaptığı Hackathon, Mersin’in iklim değişikliğine bağlı etkilerini azaltmak ve kıyı dirençliliğini artırma konularını kapsıyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle düzenlenen Hackathon’a Mersin’deki okulların yanı sıra Türkiye’nin birçok farklı ilinden üniversitelerin öğrencileri katılım sağladı.

 

Divan Otel’de gerçekleştirilen ve 2 gün süren Hackathon’un ilk gününde; Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir ile Stage-Co kurucularından Neşen Yücel açılış konuşmaları yaptı. 9 ekibin yarıştığı etkinlikte her ekipten bir sözcü çok kısa sürede projesinin ana hattını tanıttı. Mentörler de ekip çalışmaları sırasında öğrencilere eşlik ederek belirli sürelerde destek oldu.

 

Farklı disiplinlerden öğrencilerin oluşturduğu ekiplerin katılımıyla gerçekleştirilen Hackathon’un ikinci gününde; Stage-Co kurucularından Neşen Yücel öğrencilere jüri sunumuna hazırlık eğitimi vererek, jüri karşısına çıkacak ekiplerin anlamlı, uygulanabilir çözümler geliştirmelerini sağladı. Çözüm önerilerinin orijinal, inovatif,  yazılım ve teknoloji temelli, uygulanabilir ve yaygınlaştırılabilir olması gerektiğinin vurgulandığı etkinlikte; mentörler de ekiplerin sorularını yanıtladı ve sunum hazırlıklarına destek verdi. Proje sonunda jürinin yapmış olduğu değerlendirmeyle: Ecoshine grubu birinci, Ekoalgtek ikinci, Digimersin ekibi ise üçüncü oldu.

 

Dr. Halisdemir: “İklim değişikliğine dirençli bir kent yaratmak istiyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Mersin Büyükşehir olarak çevre ve iklim üzerine birçok çalışma yaptıklarından söz ederek, Litvanya’nın Klaipeda şehri ile ortak yürüttükleri ve Klaipeda Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın da paydaş olduğu Avrupa Birliği (AB) projesi olan ‘Yeşil Bir Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı’ projesini anlattı. Dr. Halisdemir, “Biz iklim değişikliğine dirençli bir kent yaratmak istiyoruz. Maalesef iklim değişiyor. Bu iklim değişimini durdurma şansımız şu an mümkün değil. Ama bu iklim değişikliğinin vereceği olumsuzlukları minimize etmek bizim elimizde. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen bütün görevleri layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Başkanımız bu konuda gerçekten çok duyarlı, çok vizyon sahibi ve bizlere de öncü oluyor” dedi.

 

“Mersin’in kıyı direncini artırmak için bir yol haritası raporu hazırlıyoruz”

Yeşil Bir Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı’ Projesi’nin içerisinde ‘Kıyı Dirençliliği’ başlıklı bir konu olduğundan söz eden Dr. Halisdemir, “Mersin’in kıyı direncini artırmak için bir yol haritası raporu hazırlıyoruz. Bu çok ciddi ve önemli bir rapor. ODTÜ Deniz Bilimleri ve Klaipeda Üniversitesi’nden değerli hocalarımız da bu konuda ciddi emekler sarf ediyor ve bunu kamuoyuna, bakanlıklarımıza sunacağız. Bu raporları asla raflarda tutmayacağız ve uygulanmasını da sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

 

Projeyi yürütürken halkın ve özellikle de gençlerin fikirlerine çok önem verdiklerini ifade eden Dr. Halisdemir, “O amaçla hem Mersin’de hem Litvanya’nın Klaipeda şehrinde hackathon düzenliyoruz. Bu hackathonda özellikle lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bilimsel veriler ışığında fikirlerini alıyoruz. İyi uygulamaları ortaklaştırıp, çözüm önerilerini getirmeyi planlıyoruz” dedi.

 

Yücel: “Hackathon’da bir çözüm arayışı içindeyiz”

Stage-Co kurucularından Neşen Yücel, iklim değişikliğinin ve küresel ısınmanın yaşattığı sorunları her gün herkesin yaşadığından söz ederek, “Bizim burada yapmaya çalıştığımız şey hackathonda bir çözüm arayışı içindeyiz. Bunlar çoğu zaman kısa dönemde yaşanabilecek çözümler olmasa da önümüzdeki 10 yıllarda hayata geçirilerek, bizden sonraki nesillere en azından daha uzun süre yaşanabilir bir dünya bırakmak için giriştiğimiz bir çaba. Hackathonlarda genellikle sürdürülebilir ve yaygınlaştırılabilir olması amacıyla teknoloji tabanlı çözümler üstünde yoğunlaşıyoruz. Hackathon ingilizce bir terim; problemi hacklemek anlamına geliyor. Yani farklı bir şekilde çözmeye çalışmak. Hackerlar bildiğimiz konular ama biz daha çok onun olumsuz anlamda kullanımına şahit oluyoruz. Çünkü hackerlar normal düzende ilerleyen bir şeyi bozmaya dönük çalışırlar. Biz ise tam tersi; var olan bir problemi hep beraber çözmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 

“Her şeyi güneş panelinden ve doğanın bize sunduğu enerjilerden alabileceğiz”

Sokak lambalarının maliyetini yüzde 60-80 arası düşürecek olan projeleri ile birinciliği elde eden Ecoshine ekibinden Mersin Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü öğrencisi Maya Konyali, “Bizim hesapladığımız verilere göre 15 yıl içerisinde neredeyse yüzde 79 daha az masraf etmiş olacağız. Proje sayesinde ise yıllık sadece bakım maliyeti olacak. O da yaklaşık 4 milyon TL. Onun dışında her şeyi güneş panelinden ve doğanın bize sunduğu enerjilerden alabileceğiz” dedi. Her noktasıyla düşünülmüş proje sayesinde birinci oldukları için çok sevinçli olduğunu belirten Konyali, emek veren Büyükşehir ekibine teşekkür etti.

 

Projeleri ile birinci Ecoshine ekibinden Yaman Hafız, enerjide yüksek oranda tasarruf yapmayı sağlayacak olan projelerinden bahsetti. Enerji verimliliğinin önemine değinen Hafız, “Tek bir Türkiye, tek bir dünya, tek bir yeşil var. Lütfen sahip çıkalım. Ne kadar sahip çıkarsak torunlarımıza daha iyi yaşayabilecekleri bir dünya bırakırız” dedi.

 

Yıldızbaş: “Büyükşehir denizi, çevreyi önemsediğini bu program sayesinde göstermiş oluyor”

Green Algoritmalar Takımında yarışan Mersin Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrencisi Muhammed Hüseyin Yıldızbaşplastik ve cam atıklarının yol açtığı çevre kirliliğini önlemeye yönelik bir proje geliştirdiklerini belirterek, “Geri dönüşüme katkı sağlayacak şekilde teşvik edecek bir proje geliştirdik. Plastik ve cam ürünlerinin üzerine son kullanma tarihi gibi bir ID numarası verilecek, bu ID numarası verildikten sonra mobil uygulamamız olacak. Mobil uygulama kısmında kişi, bu ID numaralı ürünü geri dönüşüm otomatlarına attığı zaman hem puan kazanacak hem de belli miktarda bir ücret kazanacak. Mersin Büyükşehir Belediyesi gerçekten denizi, çevreyi önemsediğini bu program sayesinde göstermiş oluyor. Genç fikirlerin ileriye dönük projeler geliştirmesine katkıda bulunuyor. Bu bizim için çok kıymetli” diye konuştu.

 

Mersin Bilim Çocuk Atölyesi Takımı ile yarışan Büşra Helin Gülnaz,  “İklim değişikliklerinin nedenlerini anlatan bir platformumuz var. Ama buradaki sorunumuz sadece şu iklimi, herhangi bir çözüm fikrinin olmaması ve bunun sonucunda böyle bir platformun bilgilendirici, eğlenceli bir platform olmaması. Biz bu platformu yapmaya çalışıyoruz. Web sayfası her yaş grubuna hitap ediyor ama genellikle küçüklerden başlıyor çocuk ve genç olmak üzere. Çünkü her çocuğu bilinçlendirmek daha çok çözüm önerisi alacağız. Bence çok yararlı bir etkinlik. Çünkü küçük büyük herkesin bilinçlenmesi gerekiyor” dedi. 

 

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Barış Gök, projelerinden bahsederek, “Küresel ısınma sebebiyle ani sıcaklık artışları, fırtınalar, kuraklıklar, soğuklar, ani yağışlar çok ciddi seviyede arttı. Bu da tarımcıları ve seracıları çok ciddi bir şekilde etkiliyor. İşte biz bu noktada seracılara ve tarımcılar, hem mobilde hem webde makine öğrenmeleri ve yapay zeka öğrenmeleri gibi çalışmaları da bunların içine koyarak bu konuda büyük bir yardım sunmak istiyoruz. Örneğin; bir ay sonrasına ani bir fırtına gelecek. Biz bu çalışmamızda bu olacak kötü durumu bir ay öncesinden tarımcılara ve belediyeye iletmeyi planlıyoruz ve bu sayede tarımda ekonomik masrafları azaltmayı, gıda sektöründe sağlıklı ve güvenli gıdayı üretmeyi ve ihracatta yüksek bir artışı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Katılımcılara sertifikalarının verildiği Hackathon, dereceye giren takımlara ödüllerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
TARSUS İDMANYURDU BAŞKANI GÜNKUT, BAŞKAN BOLTAÇ İLE BİRARAYA GELDİ
Mersin ESOB Başkanlar Kurulu yapıldı
MERSİN'İN DAĞLARINDA NERGİS KOKUSU YÜKSELECEK
MERSİN BÜYÜKŞEHİR ÖNCÜLÜĞÜNDE ‘MERSİN HACKATHON’U DÜZENLENDİ
MÜDÜR KARALTI, BASIN MENSUPLARIYLA BİRARAYA GELDİ
“Devletin Eli, Sofranın Bereketi” Çorba ikramı
Tuğgeneral Ercan Atasoy’dan Tarsus Gazeteciler Cemiyetine İadeyi Ziyaret
BÜYÜKŞEHİR, YOL VE TRAFİK GÜVENLİĞİ İLE ÇEVRE YÖNETİM SİSTEM BELGELERİNİ YENİLEMEK İÇİN TETKİKTEN GEÇİYOR
BAŞKAN SOFU, HİZMETLERİ YERİNDE İNCELİYOR
AKKUYU NÜKLEER SANTRAL İŞÇİSİ KAZADA HAYATINI KAYBETTİ