Açılış kurdelesini üreticilerle birlikte kesen Başkan Kocamaz, dünyanın değişik kültürleri için büyük öneme sahip olan Eshab-ı Kehf bölgesinin turizme kazandırılması ile ilgili de proje hazırladıklarının müjdesini verdi. Açılışın ardından Başkan Kocamaz, üreticiler ve protokol üyeleri ile birlikte tesisi gezdi.
Dedeler mahallesinde gerçekleşen tesisin açılışına İYİ Parti Mersin İl Başkanı Servet Koca, İYİ Parti Tarsus İlçe Başkanı Daniyel Mercan, İYİ Parti Tarsus Belediye Başkan Adayı Esin Erkoç, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, Tarsus Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanı Mahmut Şahin, Tarsus Eshab-ı Kehf Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Keven,
meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu, oda ve dernek temsilcileri, muhtarlar ve bölge halkı katıldı.
1994 yılından bu yana Tarsus’a sayısız hizmet veren ve en önemli projeleri hayata geçiren Başkan Kocamaz, adından söz ettirecek yeni bir projeye daha imza attı.
Başkan Kocamaz, “Tarım bölgemiz ve insanımız için çok önemli”
Tarsus Belediye Başkanlığı döneminde ve Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemden itibaren yıllardır Tarsuslu vatandaşın ve muhtarların taleplerine cevap vermeye çalıştıklarını, açılan yeni tesisin de bu çalışmaların bir sonucu olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayanMersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz,“Eskiden Tarsus’un köylerine hizmet verme yetkimiz olmamasına rağmen biz vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için hizmet götürüyorduk.2014’ten itibaren Adana’dan Antalya’ya kadar olan tüm bölge Büyükşehir Belediyemizin hizmet alanına girdi. Biz de gece gündüz demeden her yere ulaşmaya, her bölgedeki problemleri çözmeye ve vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Tarım bizim için önemli. Bölgemizin en büyük gelir kaynağı ve iştigal alanı tarım. Çukurova bölgesi Antalya’ya kadar olan tüm bölge verimli topraklara sahip. Aklınıza gelen her ürün bu bölgede yetişiyor. Zaten bu bölgenin insanlık tarihi ile yaşıt olmasının en önemli nedeni de bu toprakların verimli olması, insanların karnını doyurması için ucuz bir alan, ucuz bir bölge olması. 2014 yılında sizlerin desteği ve Cenab-ı Allah’ın yardımıyla Mersin’in tamamına hizmet şansını yakaladığımızda ilk kurduğumuz daire başkanlıklarından birisi Tarımsal Hizmetler Daire başkanlığıydı. Şu anda Türkiye’de 30 tane Büyükşehir var. Sadece 3 tanesinde böyle bir daire başkanlığı var. Daire Başkanlığı olması önemli çünkü o daireye ait bir bütçe ayırıyorsunuz.Biz de daire başkanlığını kurduğumuzdan bu yana projelerimizle üreticimizin ve çiftçimizin yanında olduk, aile bütçesine katkı sağladık”dedi.
Eshab-ı Kehf ile ilgili büyük bir projemiz var
2014’te göreve geldikten sonra bölgenin turizm bölgesi olabilmesi, inanç değerlerinin sahiplenilmesi için çok önemli projeler yaptıklarını ve Eshab-ı Kehf ile ilgili de önemli bir proje hazırladıklarının müjdesini veren Başkan Kocamaz,“Bu bölgede yer alan Eshab-ı Kehf ile ilgili bir projemiz var. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu bölgeyi bize tahsis ettiği takdirde projeyi hayata geçirip bu bölgede düzenleme yapmak yine Allah’ın izniyle bize nasip olacak. Yalnız Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün bir şartı var. Buranın dokusuna uyum sağlamayan minarenin yıkılmasını talep ediyorlar. Tabi bu minare 1970’li yıllarda yapılmış. O dönemki anlayışa göre minare, bu bölgeyi çok geriden herkesin görmesini sağlıyordu. Ancak günümüzün kültür, sanat ve tarih anlayışına göre bu minarenin buraya yakışmadığını söylüyorlar. Ama buraya uygun ve yakışacak proje Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı. İnşallah 31 Mart 2019’dan sonra bu projeler hayata geçecek. Dünyanın 38 bölgesinde Eshab-ı Kehf’le anılan mağaralar var. Ancak bizim inancımıza göre Kuran-ı Kerim’de anlatıldığına ve o dönemdeki İslam tarihinin belirttiğine göre tanıma en uygun yer burası. Onun için Tarsuslular şanslı. Çünkü Tarsus dinlerin, dillerin ve medeniyetlerin buluştuğu bir inanç merkezi. Hristiyan, Musevi ve İslam alemi için çok önemli bir merkez. Biz bu merkezde yaşamaktan, bu bölgeye hizmet etmekten onur duyuyoruz”şeklinde konuştu.
“Mersin’in bütün ilçelerinde ve Büyükşehir’de güneş yeniden doğacak”
Yapılan tesisin Tarsus halkının aile bütçesine katkı sağlamasının yanı sıra zeytinine ve yaprağına da katma değer sağlayarak bölge ekonomisini de canlandıracağını ifade eden Başkan Kocamaz,“Bu tesis daha önce planladığımız bir proje. Ancak kooperatif konusunda bölge muhtarlarımız biraz geç kaldılar. Ondan dolayı bir şirket üzerine verildi. Ancak bundan sonra burası kooperatife devredilecek. Çünkü istiyoruz ki biz zemini oluşturalım, imkânı sağlayalım ve buradaki kooperatif yetkilileri burayı yönetsin. Ama yine Büyükşehir Belediyesi’nin kontrolü buranın üzerinde olacak. Burada üretilen zeytin ve yaprak salamuralarının üzerinde Eshab-ı Kehf yazacak. Dolayısıyla bölgenin tanıtımına da çok büyük katkı sağlayacak. Biz birinci dönemde planlamalarla uğraştık ve yapabildiklerimizi de yaptık. Ancak esas hizmetler 31 Mart’tan sonra hayata geçecek. Planlarımız, programlarımız hazır. Sadece sizden 31 Mart’ta yetki vermenizi bekliyoruz. 31 Mart’tan itibaren Mersin’in bütün ilçelerinde ve Büyükşehir’de güneş yeniden doğacak ve Mersin çok daha iyi olacak. Açılışını yaptığımız tesisimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum”ifadelerine yer verdi.
Zeytinler ve yapraklar bu tesisle değer kazanacak
Yeni tesis alanları ve projeleri ile üreticiye ve çiftçiye gelir kapısı açan Başkan Kocamaz, hem bölge ekonomisine hem de yerli halkın aile bütçesine katkı sağlayacak olan tesisin açılışını görkemli bir törenle gerçekleştirdi.
Tarsus ilçesi Dedeler mahallesinde yapılan, 4 bin metrekare alan üzerine 1700 m2kapalı alanda inşa edilen, geleneksel salamura üretimini gerçekleştirecek salamura tesisi, işleme kapasitesi sayesinde üreticinin yüzünü güldürecek. Aynı zamanda bölgede işsiz vatandaşlara istihdam alanı sağlayacak olan tesiste, kadın üreticiler de yerini alacak.
Alternatif ürünlerle üretime zenginlik katacak salamura tesisinde üreticiler, dalından topladıkları ürünlerle yılda 200.000 kg/yıl sarı ulak yeşil kırma manuel ve otomasyon sistem, 100.000 kg/yıl Gemlik siyah sele manuel sistemle işlenecek zeytinin yanı sıra 5.000 kg/yıl asma yaprağı işleyecek.
Bahsedilen kapasiteler tesisin başlangıç kapasiteleri olmakla birlikte talep gelmesi halinde işlenen ürün miktarı artacak. Tesiste ayrıca yöresel çeşitler olan Sarı Ulak ve Gemlik, asma yaprağında da Trakya İlkeren ve Yalova İncisi çeşitleri değerlendirilerek, ürünler hak ettiği değeri bulacak.Yöreye uygun salamura çeşitlerinin satışa sunulması amacıyla işletmefaaliyet alanında fabrika satış mağazası ile zeytin ve yapraksalamuraların satışı sağlanacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.