Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Mersin tarımına verilen destekler hız kesmeden devam ediyor. Bugüne kadar dağıtımını yaptığı sayısız fide ve tohumlarla çiftçinin takdirini kazanan Büyükşehir Belediyesi, sulama, alternatif üretim teknikleri gibi problemlere çare olurken, verdiği eğitimlerle de kaliteli üretimin yolunu açıyor.
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın teknik personelleri tarafından özellikle kırsalda üretim yapan çiftçilerle yapılan yüz yüze görüşmeler ihtiyaç duyulan çözüm önerilerinin ortaya çıkmasına vesile olurken, teknik personellerce üreticilere verilen eğitimler ise üreticilerin daha fazla ve kaliteli üretim yapmalarına imkan sunuyor.
Son olarak Mut ilçesinin, Geçimli, Diştaş ve Kayaönü mahallelerinde, Gülnar ilçesinin Kuskan Mahallesi’nde ve Silifke ilçesinin Nuru ve Senir mahallelerinde üreticilere uygulamalı gübreleme eğitimi verilerek merak edilen konularda üreticilerin bilinçlenmesi sağlandı.
Antep fıstığı ağaçlarının nasıl gübrelenmesi gerektiği hakkında verilen uygulamalı eğitimlerle bilgilenen üreticiler, 2 yıl boyunca devam edecek olan ‘Antep Fıstığı Tomurcuğunu Mersin’de Yeniliyor Projesi’ kapsamında devam edecek eğitimlerle yetiştirdikleri Antep fıstıklarında verim ve kalite artışı sağlayacak.
Fıstık alanlarında uygulamalı eğitim
Eğitimler kapsamında üreticilere çeşitli bilgiler aktaran uzmanlar, özellikle bitkinin yeterli ve dengeli beslenememesi sonucunda, bitki gelişiminin tam olmaması, verim düşüklüğü, kalite bozukluğu ve düzensiz verim gibi sorunları ortadan kaldırmak için doğru gübrelemenin önemini anlattı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi proje teknik ekipleri eşliğinde yürütülen eğitimler kapsamında bölgelerden alınan toprak örnekleri analiz edilirken, toprakta eksikliği belirlenen besin elementlerinin noksanlığını gidermek amacıyla 5 farklı gübre cinsi üreticilere ücretsiz olarak teslim edildi. Verilen uygulamalı gübreleme eğitimi ile gübrelemenin nasıl yapılması gerektiği konusunda üreticilere detaylı bilgiler aktarıldı.
Antep fıstığı üretiminde en fazla ilaçlama konusunda sorularla karşılaştıklarını anlatan uzmanlar, başta doğru gübrelemenin gerekliliğini üreticilere aktardıklarını ve devam eden süreçte ise doğru ilaçlamayı anlatacaklarını kaydetti.
Yetkili uzman ekip meyvelerin daha dolgun olması, kalitenin artması ve çıtlaklık oranını artırmak için yapacakları tüm çalışmaları köylülere dokuz ayrı bölgede bulunan birer dekarlık uygulama alanlarında gösterecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.