BERLİN - Başbakan Angela Merkel Almanya’nın kalkınmasına büyük emeği geçen "misafir işçilerin" emeğinin asla unutulamayacağını söyledi. Merkel, hiç kimseden kökünü unutmasını istemediklerini ifade etti ve misafir işçilerin Almanya’nın vatandaşı olduklarını vurguladı.
Almanya’ya ilk misafir işçilerin ayak basmasının üzerinden 60 yıl geçti. 1955 yılında İtalya ile Almanya arasında imzalanan Misafir İşçi Alımı Anlaşması’yla gelenleri Yunanistan, Portekiz, Türkiye’den gelen işçiler takip etti. Başbakanlıkta, Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz’un ev sahipliğinde dün gerçekleştirilen birinci nesil misafir işçilerle birlikte ikinci ve üçüncü nesil göçmen kökenlilerin katıldığı "Misafir İşçiler - Almanya’da 60 Yıl" programına katılan Başbakan Angela Merkel, "Misafir işçiler Almanya’nın normal vatandaşları oldu." dedi.
Birinci nesil misafir işçilerin gelişinin üzerinden 60 yıl geçtiğini hatırlatan Merkel, "Misafir işçiler, hem Almanya’nın kalkınmasına çok büyük katkı verdiler hem de toplum için bir zenginlik oluşturdular. Birinci nesil misafir işçilerin yaptıkları asla unutulamaz. Ülkemiz için yaptıklarına kalpten teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
1960’larda gelen işçilerin yüzme bilmeyen birisinin denize atlaması gibi bir durumla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Merkel, bütün zorluklara rağmen ilk gelen işçilerin başarılı olduklarını vurguladı. "Uyum ve Almanca kursları yoktu. İnsanlar, iş yerlerinde dil öğrendiler, uyuma ilk adımı iş yerinde attılar. Sendikalar ve işverenlerin bu konuda yaptıkları çok önemli katkılardı." diyen Merkel, Almanya’nın misafir işçilerden edindiği tecrübeyi bugün kullandığını, uyum kursları, dünyaya açıklık ve çifte vatandaşlık gibi adımlar atıldığını kaydetti.
KİMSE KÖKENİNİ BİR KENARA BIRAKMAK ZORUNDA DEĞİL
"Almanya’da kimse kökenini unutmak zorun değil." diyen Başbakan Merkel, göçmen kökenlilerin toplum için bir zenginlik olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Başka kültürden olanlar bizden bir şeyler götürmüyor aksine bizi zenginleştiriyor. Uyum iki taraflı bir süreç ve bizler diğer kültürlere de açık olmalıyız." Göçmen derneklerini de unutmayan Merkel, bu derneklerin gönüllü olarak yaptıkları çalışmaların çok değerli olduğunu kaydetti.
ÖZOĞUZ: MİSAFİR İŞÇİLER TARİHİMİZİ ETKİLEDİ
Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, misafir işçilerin Almanya’nın tarihine derin iz bıraktıklarını söyledi. Göçmen işçilerin Alman ekonomik mucizesinin ve bugün de toplumun bir parçası olduğunu belirten Özoğuz, birinci nesil misafir işçilerin yaptıklarının unutulmadan onların onurlandırılması gerektiğini söyledi. Uyum Bakanı Özoğuz, Almanya’nın geçmişte yaşadığı hatalardan ders aldığını Misafir İşçi Anlaşması'nın 60. yılında etnik kökenin kimsenin kaderi olmaması gerektiğinin öğrenildiğini kaydetti. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.