KOCAELİ - Binlerce okul yöneticisinin görevden alınmasına Danıştay'ın 'dur' demesine, açılan davaların kazanılmasına rağmen birçok yönetici görevine dönemedi. Göreve dönemeyenler, yönetmeliğin değişmesi gerekçe gösterilerek, tekrar mülakata çağrıldı. Ancak mülakatın üzerinden bir ay geçmesine rağmen sonuçlar açıklanmadı. Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe, "Mahkeme kararına rağmen okul müdürlerini görevine başlatmayanlar suç işliyor." dedi.
Bahçe, Aktif Eğitimciler Sendikası Kocaeli Şubesi'nin kuruluşunun 2. yıl dönümü sebebiyle düzenlenen programa katıldı. Bahçe, burada yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul müdürleri konusunda ilk düğmeyi yanlış iliklediğini ve şuanda o yanlışın devam ettiğini söyledi. Bahçe, "Bakanlığın, okul müdürlerinin yeniden görevlendirilmesiyle ilgili sistemi mevcut yönetmelik çıktığı anda sübjektif kriterlere bağlı değerlendirmelere bina etmesi doğru değildi. Nihayetinde sağlıksız değerlendirmeler sonucunda yaklaşık 9 bin başarılı çalışkan okul müdürümüz ve on binlerce okul müdürü yardımcısı mağduriyetler yaşadı." dedi.
Mağduriyet yaşayanların mahkemeye gittiğini belirten Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sendikamızın üyesi olan ya da başka sendikalarının üyesi olanlar ya da olmayanlar, haklarını geriye almak için mücadele etti. İlgili mahkemeler meslektaşlarımızı haklı buldular. İdarenin yapmış olduğu değerlendirmeleri haksız buldu. Üst mahkemelere gitti. Danıştay'dan kararlar alındı. Nihayetinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul yöneticileriyle ilgili yapmış olduğu mülakat iptal edildi. Ancak şimdi mülakatta tabi tutuluyor. Sonuçları açıklanmıyor. Zaten ülkemizde mülakatın sicili bozuk. Ülkemizde mülakat sistemi birilerini yok etmenin, birilerini imha etmenin ya da istediğimiz her şeyi yapacak birilerini ihya etmenin yolu olarak düşünülmüş. Kadrolaşmanın yolu olarak düşünülmüş. Hukuksuzlukları dayatmanın yolu olarak düşünülmüş. Bu şekilde uygulana gelmiş. Müdürlük sınavları da aynı şekilde malum hükumete yakın olan sendikanın bazı üyelerini müdür yapmak için artı o sendikadan olmayan diğer bütün sendikalara mensuplarını müdürlüklerden uzaklaştırmak için kullanılan yöntem."
Kararı uygulamayanların suç işlediğini vurgulayan Osman Bahçe, "Bu ülkede hukuk tanımayanları, bu ülkede mahkeme kararlarını takmayanları, bu ülkede kendisini devletin ve milletin üstünde gören kamu yöneticisi kisvesindekileri milletimiz bilmelidir. Çünkü hukukun işlemediği bir mekanizma, göreve dönmesi için mahkeme kararı alan bir yöneticinin, görevine keyfi uygulamalarla başlatılmadığı bir dünyada bir şeyler şirazeden çıkmış demektir.”
Bahçe, herkesin ayağını denk alması gerektiğini ve haklarını mahkemede aramaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Öte yandan yaşanan gelişmelere Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca da tepki göstermişti. Omurca, "Bunların hepsi hukuksuzluk. Burada haksız bir tutum var. 'Yeniden değerlendireceğiz, yeniden mülakata tabii tutacağız' demek, 'burada sizin işiniz bizim yanımızda bitmiş' anlamına geliyor. 'Siz hukuku kazansanız, hukuksal anlamda kazanımlar elde etseniz, eski haklarınızı kazansanız dahi bizim yanımızda geçerli değildir. Çünkü siz bizden farklı düşünüyorsunuz' demektir bu." demişti.
DANIŞTAY 'DUR' DEMİŞTİ
Kamuoyunda dershaneler yasası olarak bilinen torba yasa ile Milli Eğitim teşkilatını düzenleyen kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmıştı. Düzenlemeyle 4 yıl okul müdürlüğü yapanların görevleri sona erdi. 4 yıl daha görev yapmak isteyenler ise değerlendirmeye alındı. Bunun sonucunda 100 puan üzerinden 75 alanların süresi 4 yıl daha uzatılacaktı. Ancak birçok ilde okul değerlendirmesinde olumlu puan alan yöneticiler ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından elendi. Bunun üzerine sendikalar söz konusu durumu yargıya taşıdı. Danıştay'ın kararı ile müdürlerin görevine dönmesinin yolu açıldı. Ancak Danıştay'ın 'dur' demesine ve açılan davaların kazanılmasına rağmen birçok yönetici hala görevine dönemedi. Yönetmeliğin değişmesi gerekçe gösterilerek görevlerine dönemeyen okul müdürleri, tekrar mülakata çağrıldı. Ancak mülakatın üzerinden bir ay geçmesine rağmen sonuçlar açıklanmadı.
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.