Kültüre duyarlı sağlık hizmetleri için çalışmalar hızlandırılacak

Berlin Eyalet Sağlık Sempozyumu'nda bu yıl ‘Göçmenler ve Sağlık' ana konu olarak işlendi

17 Aralık 2015 Perşembe, 11:01
Kültüre duyarlı sağlık hizmetleri için çalışmalar hızlandırılacak
-

BERLİN - 12. Berlin Eyalet Sağlık Sempozyumu'nda bu yıl ‘Göçmenler ve Sağlık' ana konu olarak işlendi. Sağlık Senatörlüğü Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner sempozyuma katılan temsilcilere, “Burada üretilen çözüm önerilerinin hayata geçirilebilmesi için sempozyuma katılan tüm kurum temsilcileri ile uzmanları kolları sıvamaya ve somut girişimlerde bulunmaya çağırıyorum.” dedi.

Berlin'deki sağlık sorunlarını irdelemek ve çözüm yolları araştırmak amacıyla her yıl geleneksel olarak düzenlenen Eyalet Sağlık Sempozyumu'nda ana tema olarak bu yıl ‘Göç ve Sağlık' konusu işlendi. Berlin Sağlık Senatörlüğü tarafından düzenlenen sempozyumda sağlık alanında, kültürlerarası açılım kapsamında, göçmenler için şimdiye dek yapılan çalışmaların ve kaydedilen ilerlemelerin yeterli gelmediği, kültürel açılımın sağlık sistemine entegrasyonuna yönelik çalışmaların hızlandırılması ve yoğunlaştırılması gerektiği saptandı. Sağlık uzmanlarından bilim adamlarına, hastane hekimlerinden hastalık sigortası yöneticilerine kadar değişik kurum ve kuruluşlardan katılımcıların yer aldığı tam gün süren sempozyumda göçmenlerin sağlık sorunlarının irdelendiği çalışma grupları oluşturuldu. Bu gruplarda göçmenlerin değişik sağlık sorunları ele alındı.

ORTAK BİR KONSEPT GEREK

Berlin Sağlık Senatörlüğü Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner sempozyumu değerlendiren konuşmasında, “Sempozyuma katılan bilim adamları, uzmanlar Berlin sağlık sisteminin kültürel açılım bakımından eksikliklerle dolu olduğunu dile getirdiler. Bu hepimiz için düşündürücü bir durum” dedi. Demirbüken-Wegner, Berlin'in değişik ilçelerinde sağlık kuruluşlarının göçmenlere yönelik hizmetler sunduğunu, bunlardan bazılarının çok başarılı da olduğunu ancak bunların birbirlerinden habersiz ve dağınık bir şekilde bulunduğunu belirterek tüm hizmetlerin ortak bir konsept ile sunulmasının daha faydalı olacağını söyledi. Demirbüken-Wegner, eksikliklerin araştırmalar sayesinde çok daha sağlıklı bir şekilde saptanacağını, elde edilecek verilerden hareketle göçmenlerin beklentilerine uygun sağlık programları geliştirmenin mümkün olacağını anlattı. Müsteşar Demirbüken-Wegner en büyük eksiğin ise göçmenlere yönelik bir sağlık politikasının henüz oluşturulamamış olmasında yattığını söyledi ve 12. Berlin Eyalet Sağlık Sempozyumu'nun bu konuda adımlar atmak için bir vesile olmasını diledi ve "Burada üretilen çözüm önerilerinin hayata geçirilebilmesi için sempozyuma katılan tüm kurum temsilcileri ile uzmanları kolları sıvamaya ve somut girişimlerde bulunmaya çağırıyorum." dedi.

BİLGİLENDİRME ŞART

Sempozyumda hayata geçirilmesi önemli görülen somut girişimler arasında ‘kurumsal ve personele yönelik girişimler' ön plana çıktı. Kurumsal olarak sağlık sisteminde yer alan; hastalık sigortaları, hastaneler, klinikler, yardım örgütleri, sağlıklı yaşam ve spor dernekleri gibi tüm kurum ve kuruluşların kendi sistemlerini titiz bir şekilde gözden geçirerek kültüre ne kadar duyarlı hizmet verdiğini saptaması ve eksikliklerini tespit ederek bu yönde çalışmalarını hızlandırıp yoğunlaştırması gerekiyor. Personele yönelik girişimler ise sağlık sisteminde görev yapanların eğitim seminerleri, mesleki ilerleme kursları gibi yöntemlerle göçmenlerin kültürleri üzerine bilgilendirilmelerini içeriyor. Somut girişimler arasında, göçmenlere yönelik sağlık hizmetlerinde dil sorununun aşılmasına yönelik çalışmaların yanı sıra sağlık sisteminin sunduğu koruyucu tıbbi hizmetler üzerine göçmenlerin bilgilendirilmesini içeren çalışmalar da önemli bir yer tutuyor. Öte yandan göçmenlerin sağlıkları konusunda kişisel çaba göstermelerinde de fayda var.

Berlin Sağlık Senatörlüğü sağlıklı yaşamı hedefleyenlerin ihtiyaç duyulan tüm bilgilere ulaşabileceği bir sağlık portalını geçen yıl hizmete soktu. www.berlin.de/stadtplan-gesundheitsfoerderung adresinde sağlığını korumak isteyenler gibi hasta kişiler de ihtiyaç duyulan bilgilere kısa sürede ve kolayca ulaşabiliyor. CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
"DOLANDIRICILIK VE YASA DIŞI BAHİS" OPERASYONLARINDA 48 KİŞİ YAKALANDI
BÜYÜKŞEHİR, ULAŞIMI HEM KONFORLU HEM DE GÜVENLİ HALE GETİRİYOR
“SAHTE KİMLİK İLE KAÇTI PARMAK İZİ İLE YAKALANDI”
SİLİFKE GENÇLİK MERKEZİ TAMAMLANDI
TSO, KASIM AYI MECLİS TOPLANTISINI YAPTI
ÇAMLIYAYLA'DA 10 TON KAÇAK TÜTÜN ELE GEÇİRİLDİ
MTSO’da, iklim değişikliğiyle başa çıkmanın yolları arandı
İSMETPAŞA MAHALLESİ GERİ DÖNÜŞÜMDE KADERİNE TERK EDİLDİ
56 İLDE TEFECİLERE VE DOLANDIRICILARA "KUYU-46" OPERASYONU
MERSİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRÜ FAZİLET DURMUŞ'TAN SİLİFKE ZİYARETİ