ANKARA - Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) en tartışmalı uygulamalarından birisi olan sadece sözlü sınava dayalı olarak yapılan 1.709 şube müdürlüğü atamasının iptal edildiğini bildirdi.
Koncuk, “Öncelikle sadece sözlü sınava dayalı olarak yapılan 1.709 şube müdürlüğü ataması ivedilikle iptal edilmeli ve atamalar yeniden yapılmalıdır.” dedi.
Koncuk, yazılı açıklamasında Türk Eğitim-Sen olarak; MEB’in bu atamaları, yargı kararlarına rağmen iptal etmemesi ve ardından kadrolaşmaya yol açan, objektiflikten uzak sadece sözlü sınava dayalı olarak yapılan şube müdürlüğü atamalarını yargıya taşıdıklarını, hem konuyla ilgili yönetmeliğin yürütmesini durdurduğunu, hem de tüm atamaların iptali için ayrı bir dava açtıklarını hatırlattı.
Tüm atamaların iptali için açtıkları davada yargı sürecinin halen devam etiğini kaydeden Koncuk, “Milli Eğitim Bakanlığı 1709 şube müdürlüğü atamasını yargı kararlarına rağmen iptal etmezken, yargıdan nihai karar dün çıkmıştır. Buna göre Danıştay, sözlü sınava dayalı olarak yapılan 1709 şube müdürlüğü atamasını iptal eden Ankara 7. İdare Mahkemesi kararını onamıştır. “ ifadesini kullandı.
Bunun ne anlama geldiğini ise Koncuk, şöyle izah etti: “Bu, Milli Eğitim Bakanlığı’na sadece sözlü sınavla atama yapamayacağını, yazılı sınavı değerlendirme dışı bırakamayacağını çok açık bir şekilde bildirmektedir. Görüldüğü üzere MEB, yargı kararları karşısında şube müdürlüğü konusunda duvara dayanmıştır. Bakanlık daha önceleri de yargı kararlarını uygulamaktan kaçınmış, bu atamaları iptal etmemişti. Ancak MEB’in artık kaçacak yeri kalmamıştır. Hukukun ayaklar altına alınmaması, Bakanlığın hem kendisini, hem de şube müdürlerini bu utançtan kurtarması artık bir zorunluluktur. Bu aleni hukuksuzluk nereye kadar gidecektir? MEB artık kendine gelmeli ve atama bekleyen şube müdürlerini daha fazla mağdur etmemelidir. Öncelikle sadece sözlü sınava dayalı olarak yapılan 1709 şube müdürlüğü ataması ivedilikle iptal edilmeli ve atamalar yeniden yapılmalıdır. MEB yetkilileri bilmelidir ki; yargı kararlarının uygulanmaması hukuk tanımazlıkla eşdeğerdir. Yargı kararları doğrultusunda hak eden insanların ataması bir an önce yapılmalı, MEB bu tartışmalara hukuk kararları çerçevesinde noktayı koymalıdır. Şu da bilinmelidir ki; yargı kararlarının uygulanmaması eğitim çalışanları nezdinde Milli Eğitim Bakanlığı’nı hep tartışmalı bir bakanlık yapmaktadır. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı bu kararların mutlaka uygulanmasını sağlamalıdır.”
CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.