Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Op. Dr. Mahmut ECEL
Medical Park Tarsus Hastanesi
Katarakt Nedir?
Gözümüzdeki merceğin saydamlığını kaybetmesidir. Erken dönemde ciddi bir görme sorunu sıklıkla oluşturmazken ileriki dönemlerde görmeyi ciddi düzeyde etkileyebilir.
Kataraktı anlatmak için, en çok sorulan soruları yanıtlamakta fayda var:
-Kataraktım var, ameliyat olmalımıyım?
‘Her katarakt ameliyat edilecek’ diye bir kaide yoktur ama ‘Her katarakt eninde sonunda ameliyat edilecektir’ diye bir gerçek vardır. Katarakta bağlı görme kalitesi düşüklüğü hayatı etkiliyorsa diğer deyişle hayat kalitenizde azalma yapıyorsa, hekim de muayenede katarakt durumunuzun şikayetlerinizin temel sebebi olduğunu düşünürse ameliyat edilebilir. Ancak katarakt olan hastada gözlük ya da diğer şeyler ile görmede artış sağlanırsa ameliyat gözlükle fayda görülmeyecek hale gelene kadar ertelenebilir ya da ertelenmeye de bilir. Hasta kataraktlı görüşü ile mutluysa ameliyat edilmeyebilir.
-Katarakt ameliyatını erteledim. Bir sıkıntı olur mu?
Katarakt ameliyatı tabii ki ertelenebilir ancak geçen her sürede katarakt sertleşerek hekimin ameliyatında zorluk düzeyini artırabilir ve sonucun başarısı, doğru zamanda katarakt ameliyatı olan hastalara göre farklılıklar gösterebilir.
-Katarakt ameliyatında mercek taktırmasam olur mu?
Katarakt ameliyatında amaç şeffaflığını kaybetmiş, katarakt gelişmiş merceği çıkarıp yerine yapay mercek koymak olduğu için ameliyatta mercek koymamak tamamen hastanın görmemesine sebep olur. Ancak nadiren bazı durumlarda hastaya aynı seansta mercek takılmayabilir. İleri seanslarda mercek takılımı gerçekleşebilmektedir.
-Katarakt ameliyatı nasıl yapılır, ağrı duyarmıyım?
Katarakt ameliyatı günümüzde FAKO emülsifikasyon yöntemiyle doktorun tecrübesiyle ilişkili olarak 15- 40 dakika arasında ortalama 20 dakika da yapılmaktadır. Ameliyat sırasında hasta uyumlu ise damla ile ameliyat yapılmaktadır. Ameliyat sırasında koyulan damla anesteziktir ve ağrıyı keser. Çok ağrı hisseden hastaya ameliyat sırasında subkonjonktival ya da subtenon teknik ile ekstra anestezi sağlanabilmektedir. Eğer hastanın çok stresi var ve gözünü çok sıkıyorsa hekim muayene sırasında hastayı sezerek iv sedasyon yöntemiyle bayıltmadan anestezi doktorunun eşliğinde katarakt ameliyatını yapabilmektedir. Erken dönemde az da olsa buğulu görme olabilir. İlaçlar ile bu durum 2-3 gün içinde geçerek kaliteli görüş sağlanır.
-Katarakt ameliyatı sonrası ne olur?
Ertesi gün göz açılır. Görme 2-3 günde düzelir. Ertesi gün hasta eğilip kalkabilir, istediği şekilde yatabilir, hayatını kısıtlamasına gerek yoktur. Gözlerini kaşıdığı zaman mercek oynamaz. Sadece ilk bir hafta tüm vücudunu yıkayabilir ancak başını mest edecek şekilde yıkar. 1 hafta sonra tüm vücut banyosunu yapabilir. Burada amaç suya bağlı göze erken dönemde gözün içine girebilecek mikroplara karşı gözü hassas dönemde korumaktır. 1 ay sonra ortalama hastaya ihtiyacı çerçevesinde gözlük yazılır.
-Katarakt ameliyatı sonrası gözlük takar mıyım?
Standart katarakt ameliyatı sonrası uzak yakın gözlük ihtiyacı olabilmektedir. Burada tek odaklı mercek kullanıldığından hasta daha çok uzak görmede rahat eder. Yakına mutlaka gözlük takar. Multifokal mercekler birden çok odaklı olduğu için uzak ve yakını ortadan kaldırır ve gözlük ihtiyacı neredeyse yoktur. (%3-5 olasılıkta vardır). Klasik olarak ameliyat öncesi “Yakınım iyiydi, ameliyat sonrası yakını görmez oldum" ameliyat sonrası normal bir şeydir. UZAK ve YAKIN gözlükten kurtulmak istiyorum diyen hastaya özellikli katarakt cerrahisi uygulanır. BU mercekler özel üretim olup hastaya özel getirilmektedir. Pahalı bir teknolojidir ama gözlük takan hastaya gözlüksüz görme lüksünü yaşatırlar.
Sonuç olarak; katarakt günümüzde korku olmaktan tamamen çıkmıştır. Ameliyatı konforlu ve ağrısız yapılmakta daha önemlisi hasta ertesi gün günlük hayatına dönmektedir. Katarakt ameliyatına karar vermeden önce komple bir göz muayenesi yapılmalıdır. Güvenilir ve donanımlı bir merkezde tecrübeli cerrahlar ile başarı şansı artmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.